31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklanan veriler, tütün ve nikotin ürünlerinin gençler üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşıdı. Dünya Sağlık Örgütü, bu yılın temasını "Çekiciliğin maskesini düşürmek: Tütün ve nikotin bağımlılığıyla mücadele" olarak belirledi.
"Masum gösteriliyor"
Türkiye Gazetesi'nin aktardığına göre, Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, elektronik sigaraların renkli tasarımlar, meyve aromaları ve sosyal medya içerikleriyle zararsız ya da modern ürünler gibi sunulduğunu belirtti. Açık, "Bugün gençlerin karşısına yalnızca klasik sigara çıkmıyor. Elektronik sigara, aromalar, dikkat çekici ambalajlar ve sosyal medya içerikleriyle bu ürünler daha hafif ve masum gösteriliyor. Ancak nikotin bağımlılığı riski devam ediyor" dedi.
40 milyon çocuk tütün ürünü kullanıyor
DSÖ verilerine göre, 13-15 yaş aralığındaki yaklaşık 40 milyon çocuk tütün ürünü kullanıyor. Uzmanlar, ergenlik döneminde başlayan nikotin kullanımının bağımlılık riskini artırdığını, beyin gelişimini olumsuz etkileyebildiğini ve ilerleyen yaşlarda farklı bağımlılıklara zemin hazırlayabileceğini belirtiyor.




