Ağbaba’nın yeğeninin istifasına Araştırmacı Yaldız’dan yorum: Zamanlama manidar!
Ağbaba’nın yeğeninin istifasına Araştırmacı Yaldız’dan yorum: Zamanlama manidar!
İçeriği Görüntüle

EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız ile Gazeteci Fatih Yapar, SonSöz TV yayınında ülke ve kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Programda Balçova ve Seferihisar belediyelerine yönelik operasyonlar değerlendirildi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin ve Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in gözaltına alındığı süreç ile ilgili değerlendirmede bulunan Araştırmacı Yaldız, operasyonun Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’ya gönderilen paralar ve bu paraların “adaylık karşılığında ödenen rüşvet parası” olarak savcılık makamınca değerlendirildiğini hatırlattı.

Image-1078

BİR TALİHSİZLİK Mİ, ORGANİZASYON MU, KARAR YARGININ!
Yaldız değerlendirmesinde “Veli Ağbaba meselesinde İzmir’deki operasyonda gördüğüm şu; Bir talihsizlik mi, organizasyon mu, yargı kararı verecektir. Bu konuda çeşitli kaygılar olsa da buralarda seçilmişlerin hayatı, itibarı siyasi kariyerleri söz konusu olduğundan bağımsız yargı sağlıklı refleks göstermek zorunda. Ben de savcı olsam önüme Seferihisar bağlantılı biçimde 500 bin TL’nin Ağbaba’nın sekreterine gittiği, Güzelbahçe Belediye Başkanının eşinin aynı miktarda danışmana 500 bin TL gönderdiği, Balçova Belediye Başkanının ananesini yine aynı miktarda para gönderdiği bir bilgi düşse bundan işkillenirim. Soru işareti yaratır. Üç olayı birbirine bağlantılı yorumlanır. Kötü tesadüf de budur. CHP’li belediyelerde çeşitli iddiaların olduğu süreçte üç belediyeden her ne sebeple olursa olsun Ağbaba’nın danışmanına para gidiyorsa bunu incelerim. Muhtemelen gönderenle ilgili idari işlem de yaparım. Ama bu sabaha karşı saat 5’te paldır küldür alınmayı gerektirir mi? Bu durum, gönderilen paralar örgüt üyeliği anlamını taşır mı? Ağababa Malatya adayıydı, Özel’e yakın bir vekil olarak destek vermek amaçlanmış. Seferihisar’daki itirafçıların başka türlü iddiaları olsa da, Mustafa Günay zaten Ağbaba’nın hemşerisi olması nedeniyle hısımlık, yol arkadaşlığı ilişkisi açısından gönderilen miktarları düşünebiliriz. Balçova ise pek bir yere oturmuyor” dedi.

AK PARTİLİ SİYASETÇİLER, SAVCILAR, HAKİMLER DURUMDAN RAHATSIZ
Gazeteci Fatih Yapar ise Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit’in gözaltına alınmasının kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu kaydetti. Yapar, “Balçova belediye başkanının dosyasına baktığımda bunu anlayamıyorum. Onur Yiğit’in annesi para transferi yaptı diye gözaltına alındı, Onur Yiğit de gözaltında… Annesi bir şirket yöneticisi, bir ev hanımı değil. Hastanenin mali süreçlerini yöneten bir isim. Annesinin gönderdiği ticari ilişkiden kaynaklı paranın hesaba yollanmasından dolayı başkanın alınması mevzusu var. Ve bu para adayken gönderilmiş. Para 29 Mart’ta hesaba geçiyor. Meryem Hanım hastanenin hesabından kendisine önce havale yapılıyor. O para kendi parası sonuçta, Ağbaba’nın danışmanına yoluyor. Bunu 29 Martta yolluyor, seçimden sonra o paranın 350 bin TL’si Ağbaba’nın şahsi hesabına yolluyor. Başkanın adaylaşmasında bir rakam olduğu yönünde değerlendirme yapıyor savcılık. Onur Yiğit’in babası, CHP eski milletvekili Ali Yiğit ise ‘seçim kazanılabileceği yerlere destek amaçlı para gönderdim, rakamı da ben söyledim, benim önerimin üzerine eşim bunu yaptı. Belediye kasasından bir harcama yok, yada belediye ile iş yapan bir firma tarafından gelen bir para da değil’ dedi. Savcılık aşamasındayız ve ifadeler alınıyor. 15 Temmuz’da bile bazı konular ayrıldı. Suç varsa bu suç şahsi olarak yorumlanır. Ana-oğul, baba-evlat, kardeş ilişkileri ayrılır. O dönemde bile ayrıldı. Anne bir karakter, şirket sahibi. Çoluğundan çocuğundan alakasız bir parayı başkanın şahsına bağlamak konusuna iktidar partisi vekilleri bile doğru bulmadıklarını söylüyor. Bunu kamu kurum yöneticileri, savcılar, hakimler, şehri idare eden vali-vali yardımcıları bile suçun şahsi ilkesinin aşılmaması gerektiğini düşünüyor. Yarın bir gün İzmir başta olmak üzere bir yolsuzluk operasyonu varsa bununla mücadele edecek yargı makamları suçun üzerine gidecekse münferit örneklerin yürüyen süreçlere zarar vereceği yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Önemli makam sahipleri bunları söylüyor. Umarız Balçova üzerinden süreç geri döner. Seferihisar’da durum farklı, orada üç operasyon oldu. Müteahhitler, belediye bürokrasisi, etkin pişmanlıktan yargılananlar var. Başkana üçüncü operasyonda sıra geldi. Orayı değerlendirirken o işlere pek girilmiyor. Balçova’da durum ayan beyan ortada” ifadelerini kullandı.

AĞBABA ÖRGÜTÜNÜN RESMİ ÇİZİLİYOR, İZMİR’DEN DE RESME FIRÇA DARBELERİ ATILIYOR
Ümit Yaldız ise şunları söyledi:

“Balçova’dan belediye başkanı dışında kimse yok. Balçova Belediyesi’nin icraatı ile ilgili bir durum yok. Seferihisar’daki motivasyon ise Veli Ağbaba. MASAK Raporu’nda Ağbaba’nın danışmanına gelen EFT’nin sahibi olan yerel gazeteci Evrim Ataman’ın etkin pişmanlık ifadeleri oldu. Başkan yardımcılarının ve başkana kadar uzanan bir süreç. Veli Ağbaba, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay’ın yakını idi. Ki belediye başkanlığına atanmasında Ağbaba’nın doğrudan ilişkisi olduğu sır değil. Oradan eşi üzerinden yapılan transferler var. Balçova’da da aynı miktar yollanmış. Ali Yiğit bey çok net konuştu; ‘Ağbaba’nın siyaseten kazanması için benim talimatım ile gönderilen paradır. Kendi param, kamu kaynağı değil. Ben gönderdim’ diyor. Suç olup olmaması muamma.

Veli Ağbaba odaklı bir hamle yapıldığı görülüyor. Ağbaba’nın içerisinde olduğu ilişki ağının bir suç örgütü olduğu yönünde yargının bir çalışma içinde olduğu görülüyor. Gözaltına alınanları da örgüt üyesi olarak tanımlanıyor. Egeşehir operasyonu da buradan doğru algılandı. İzmir merkezli adım adım çalışılıyor, başka illerden de itiraflar üzerinden çalışıldığı görülüyor. Ezcümle yerel seçim adaylıkları rüşvetle belirlendi algısı güçlendiriliyor. Parayla adaylık verildi duygusu güçlendiriliyor. Yargı soru işaretlerini giderecektir. ‘500 bin liraya belediye başkanlığı mı olur?’ diye çoğu insan bunu konuşuyor. 500 bin lira rakam olarak inandırıcı gelmese de yine de bu duygu yaratılmak isteniyor. Bunu duyguyu satın alan var mıdır, olur? Aday gösterilmeyen, önüne geçildiğine inanan kesimler bunu satın almaya hazır. Bu belli oranda da vardır.

Ağbaba örgütünün resmi çiziliyor, bu resme de İzmir’den küçük küçük fırça darbeleri atılıyor. Balçova bu fırça darbelerinden birisi. Bir noktaya oturuyor mu, asla. Param var, istediğime yollarım. Böyle bir yasak da yok TCK’da. Kamu parası değilse kimse sorgulayamaz.