RÖPORTAJLAR
11 Mayıs 2020 Pazartesi

Koronavirüs deniz ticaretini nasıl etkiledi?

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, koronavirüs günlerinde deniz ticaretini yazarımız Muhittin Akbel'e değerlendirdi.

Koronavirüs deniz ticaretini nasıl etkiledi?

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, koronavirüs ile mücadelenin yoğun biçimde sürdüğü şu günlerde, sektörün son durumunu anlattı. Virüsün, deniz ticaretinin en yoğun olduğu ülkelerin başında gelen Çin'den yayılmış olması, deniz ticaretini de olumsuz etkilemişti hiç kuşkusuz.

Başkan Öztürk, her türlü sıkıntıya rağmen İzmir'de deniz ticaretinin, düşen hacmine rağmen sorunsuz ve kesintisiz sürdüğünü dile getirdi. Öztürk, hükümetten istihdamı korumak ve firmaların finans sorunlarının çözümüne yönelik yeni adımlar atmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

İşte sorularımız ve Öztürk'ün cevapları:

- Koronavirüs salgını, İzmir'de deniz ticaretini ne kadar etkiledi?

Y.Ö.: Deniz taşımacılığı, üretime ve ticarete doğrudan bağlıdır. Dünyada üretilen malın yüzde 90’ı denizyolu ile taşınır. Dolayısıyla ülkelerin sınırlarına kapanarak üretim ve ticaretin durması nedeniyle denizcilik de olumsuz etkilendi. Zayıf talep nedeniyle dökme yük navlunları düştü. Konteyner operatörleri de azalan talep ve düşen navlunlar nedeniyle çok sayıda seferi iptal etti. Limanlarda elleçleme miktarı düştü. Özellikle Çin limanlarında ilk çeyrekte konteyner elleçleme hacmi yüzde 9 geriledi. Dünya Ticaret Örgütü tahminlerine göre küresel ticaretin 2020’de yüzde 13 ile yüzde 32 arasında azalması bekleniyor. Ülkemiz ve bölgemiz deniz ticareti ise düşen hacme rağmen sorunsuz ve kesintisiz çalışmaya devam etti. Ocak-Mart 2020 döneminde İzmir Limanı ve Aliağa limanlarında yük hareketi geçen yılın yüzde 17 üzerine çıkarak 435 bin TEU’ya ulaştı. Ancak Nisan ayında azalan dış ticaret rakamlarımıza bağlı olarak ülkemiz ve bölgemiz denizciliğinde de zayıflayan rakamları göreceğiz.

- Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak üyelerinize bu süreçte ne gibi destekler sağladınız? Onların ne gibi sorunları oldu, nasıl çözümler ürettiniz?

Y.Ö.: Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak bu zor dönemde üyelerimize gayretle hizmet vermeye devam ettik. Şubemiz üyelerinin şehir dışında bulunan limanlarımıza gelen gemilerin/yatların acentelik, tamir, bakım, onarım, survey ve tedarik işlemlerini yürütebilmeleri amacıylaŞehirler Arası Görev Belgesidüzenliyoruz. Sokağa çıkma yasağı günlerinde limanlarımıza gelen gemilere hizmet verecek gemi acente firmaları, gemi tamir, bakım, onarım, survey firmaları, gemi tedarik firmaları, balık avcılığı-balık çiftlikleri, forvardırlar, kıyı tesislerinde çalışan firmalar, kılavuzluk ve römorkörcülük firmaları ve deniz taşımacılığı firmalarının kesintisiz çalışması taleplerimiz İl Pandemi Kurulu tarafından onay gördü. Verdikleri destek ve gösterdikleri çaba için Sayın Valimize ve ekibine yürekten teşekkür ediyoruz.

Ayrıca Şubemiz tarafından; Aliağa Limanlarına gelen gemilerdeki yıllık bakım ve kontrol zamanı gelen can kurtarma araçları ve donanımlarının ilgili firma yetkilileri tarafından kontrollerinin yapılması amacıyla, gemilere giriş/çıkışlarına gerekli izinlerin verilmesi talebimiz Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’nce uygun görüldü. Marinalarımız ile su üstü ve su altı sportif amaçlı turizm faaliyetleriyle iştigal eden üyelerimizin talepleri değerlendirildi. Ege Bölge Baştabipliği ile, yurtdışından gelen gemilerden inen Türk mürettebatın değişimi konusunda çalışmalar yaptık. TOBB öncülüğünde Nefes Kredisi ve Cansuyu Kredisi almak isteyen üyelerimize faaliyet belgesi veriyoruz. İzmir Liman Başkanlığı ile yapılan koordinasyon sonucunda; limanlarımıza gelen gemilerin işlemlerinin/onaylarının dijital platform üzerinden yapılması ve üyelerimizin Liman Başkanlığına asgari seviye gitmesi sağlandı. Şubemiz Meclis Üyeleri tarafından yardıma muhtaç ailelere Ramazan yardım paketi kapsamında alışveriş kartları dağıtıldı.

- Bu süreçte, salgının en çok görüldüğü ülke olan Çin'den İzmir'e ne kadar gemi geldi? Gelen personelin koronavirüs kontrolleri yeterince yapılabildi mi? Herhangi bir olumsuz tabloyla karşılaştınız mı?

Y.Ö.: Çin başta olmak üzere farklı ülkelerden limanlarımıza gelen gemiler ve gemi personeline yönelik önlemler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından zamanında alınmış ve titizlikle uygulanmıştır. Bu anlamda limanlarda ve deniz taşımacılığında herhangi bir soruna rastlanmamıştır. TCDD İzmir Limanı’nda riskli grup olan Odamız üyeleri çalışanlarına (acente personeli) Ege Bölgesi Baştabipliği ve İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı koordinesinde Covit-19 taraması yaptırılmıştır.

- İthalat ve ihracat, odanızı doğrudan ilgilendiriyor. Koronavirüs salgını, ithalat ve ihracatı daralttı mı? Ne gibi sonuçlar ortaya çıktı?

Y.Ö.: Covid-19 salgını doğal olarak ülkemiz ekonomisini ve dış ticaretini derin şekilde olumsuz etkiledi. Ülkemiz mart ayı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 17,81, Nisan ayı ihracatı ise yüzde 41 azaldı. Dış ticaretteki daralmanın deniz ticaretine, limanlarımıza ve lojistik sektörüne olumsuz yansımaları mutlaka olacaktır. Diğer yandan turizm sektörünün geç başlayacak olması nedeniyle ülkemiz turizm gelirlerine 7 milyar dolara yakın değer sağlayan deniz turizmi ve turizm amaçlı su sporları sektörleri de destek bekliyor. Hükümetimizin başarılı çalışmaları ile Covid-19 salgınının kontrol altına alınması sonrası odak noktamız ekonomi olacaktır. İşletmelerin finans sıkıntısını hafifletecek ve istihdamın korunmasını sağlayacak yeni uygulamaları bekliyoruz.

- Kruvaziyer turizminde yıllardır İzmir'e gemi uğramıyor. 2020 yılında olmasa da bir sonraki yıl gemilerin İzmir'e uğrayacağı beklentisi içerisindeydik. Korona, kruvaziyer turizmine öldürücü darbeyi vurdu diyebilir miyiz?

Y.Ö.: Kruvaziyer turizminde 2020 yılında büyük umutlarımız vardı. Galataport Limanı’nın faaliyete geçecek olması ile İstanbul’un kruvaziyer limanları hattına dahil olması halinde hem Kuşadası’na yeni hatlar gelecek hem de İzmir Limanı, yıllar sonra kruvaziyer gemilerine ev sahipliği yapacaktı. Ancak operatörlerin Covid-19 salgını sonrası operasyonlarını durdurması, 2020’yi sadece ülkemiz için değil dünya kruvaziyer sektörü için de kayıp yıl haline dönüştürdü. Sektörün beklentileri 2021 yılına kaldı. Diğer yandan salgın sonrası oluşacak yeni dünya düzeninin kitlesel turizmi de ciddi şekilde değiştirmesi, gemiler başta olmak üzere sektörün yeni koşullara uygun bir dönüşüm içine girmesi bekleniyor. Bu doğrultuda dünya kruvaziyer pazarına gelecek yıl güçlü şekilde yeniden döneceğimize inanıyoruz.

- Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı olarak üyelerinize, bu süreçte ve sonrasında ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?

Y.Ö.: Her işin başı sağlık. Her işin başı insan. Biz sağlıklıysak ekonomi var olmaya, denizcilik var olmaya devam edecek. Ramazan Bayramı sonrasında önlemlerin gevşetilmesi ile ticaretten turizme, hizmetlerden fabrikalara kadar ekonominin tüm unsurlarının yeniden faaliyete geçmesini ümit ediyoruz. Ekonomi dip noktadan uzaklaşıp yavaş yavaş kendine gelmeye başlayacak. Önümüzde zor bir dönem var. Üyelerimizin zorlukları dayanışma ruhu ile aşacağımıza inanıyoruz. Bu dönemin görünmez kahramanları sağlık çalışanlarımıza ve gemilerde, limanlarda aralıksız çalışan fedakar denizcilerimize şükranlarımızı sunarız.

 
Ege ekonomisi S.O.S. veriyor!
 
'Esas sorun üretim değil, pazarlama'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege ekonomisi S.O.S. veriyor!
Yazarımız Muhittin Akbel, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ile pandemi günlerinde ...
Koronayı birlikte aşacağız
Hanzade Ünuz, İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ile Korona virüsünü ...
'CHP'nin önceliği kazanamadığı ilçelerdir'
Yazarımız Muhittin Akbel, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz ...
 
Cesaret bulan kompleksler
Hanzade Ünuz psikiyatrist doktor Hüsnü Uçar ile ülkemizde son günlerde ...
Iphone yiyebilir misiniz?
Hanzade Ünuz gazeteci yazar Ali Ekber Yıldırım ile Türkiye’de ve dünyada tarımı konuştu.
Aşk var da, sen orada değilsin
Hanzade Ünuz yazar Gülşah Elikbank ile hayat, romanlar, aşk ve İzmir üzerine konuştu.
 
Artık her yol Bergama'ya çıkıyor
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu hedeflerini, Bergama'nın bugünü ve ...
Bana 'baba' derler!
Hanzade Ünuz, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ile konuştu.
Kim bu süslü kadınlar?
Hanzade Ünuz, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Organizatörü Sema Gür ile konuştu.
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva