HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2016 Çarşamba - 09:06

Ve turistik ilçe foseptikten kurtuldu: 50 bin kişilik dev arıtma

İzmir’in turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorunu da çözüldü. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, bölgede evsel atıkların arıtılacağı 50 bin kişi kapasiteli arıtmayı yaklaşık 41 milyon liralık yatırımla hizmete aldı.

Ve turistik ilçe foseptikten kurtuldu: 50 bin kişilik dev arıtma

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla içme suyu şebekesi baştan sona yenilenen, dereleri ıslah edilen Yeni Foça, şimdi de foseptikten kurtuldu. İZSU Genel Müdürlüğü tarafından temeli 2015 yılı Ekim ayında atılan Yeni Foça İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, bir yıldan bile kısa sürede bitirilerek hizmete girdi. Avrupa standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtma yapan tesis, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak kapasiteye sahip. Arıtma yapılacak bölgelerde arıtma tesisi ile kanal sistemini bir bütün olarak hayata geçiren ve modern bir altyapı sistemi kuran İZSU Genel Müdürlü ;ğü, Yenifoça’yı sağlıklı ve modern bir kanal alt yapısına da kavuşturdu. Bu kapsamda 88 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi döşendi. Bu önemli çevre yatırımı arıtma tesisi, kanalizasyon ve atık su terfi merkezleri elektrik temin işi ile birlikte 40.9 milyon liraya mal oldu.

Yıl sonunda kanal bağlantıları bitiyor
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 50 bin kişinin evsel atığını arıtacak Yeni Foça İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin Ağustos ayında işletmeye alındığını belirterek, “  Bölgedeki evlerin arıtmaya olan kanal bağlantıları büyük oranda tamamlandı.  Yıl sonunda ise tüm evlerin bağlantısı bitecek. Böylelikle foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar artık biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak” dedi.

Denizin içine boru döşenecek
Tesise gelen ham atık su, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görüyor. Ardından içerdiği fosfor arıtılarak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanıyor ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya veriliyor.  Ayrıca arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 1 kilometre uzunluğunda 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapılacak. İhale süresinin tamamlanmasının ardından başlayacak çalışmalar  6 ayda tamamlanacak.

Arıtma kalitesi farkı
Arıtma kalitesi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, arıtma kalitesiyle de farkını ortaya koyuyor. Atık su arıtma tesislerinde günlük olarak yapılan ve akredite laboratuvarlara yaptırılan analiz sonuçları; İzmir’deki atık suların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği’ndeki sınır değerlerden daha iyi kalitede arıtıldığını gösteriyor. Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nde de hem günlük olarak yapılan hem de Çevre İl Müdürlüğü tarafından alınan ve akredite laboratuara yaptırılan analiz sonuçları, tesisin çıkış suyunun Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği tarafından belirlenen kriterleri sağladığını gösteriyor.

 
AASSM'de Ekim ayında konser yağmuru!
 
'Şehit Halisdemir'in ailesine dava' iddiasına yalanlama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Soner 5 Ekim 2016 Çarşamba 23:47

Eski Foça'nın da arıtması var,hem de 2004'ten beri...ancak evsel atıkları arıtmaya taşıyacak kanalizasyon şebekesi döşenemiyor.Neden? 2 gün önce basında yer aldı.Malkara Belediyesi,Hürriyet caddesini genişletme çalışmaları sırasında 8 adet eski mezara rastlamasına rağmen,mezarları Müze Müdürlüğüne teslim edip çalışmalara devam etmiş.Malkara'da alt yapı çalışmalarına devam,Eski Foça'da tamam!...İzsu Müdürlüğü yetkililerini Malkara Belediyesi ile iletişime geçerek,bu işi nasıl başardıklarını öğrenmeye davet ediyorum.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 5 Ekim 2016 Çarşamba 20:10

güzel bir yatırım ancak 50bin kişilik kapasite yaz dönemi yeterli olacak mı?turstik yerlerin yaz nüfüsü 10 kat artıyor...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in raylarında yeni rekor: 400 milyon!
İlk seferini 30 Ağustos 2010 tarihinde yapan İZBAN, geride kalan 6 yılda ...
Kılıçdaroğlu Karşıyaka’da 5 temel atacak, 10 açılış yapacak
8 Ekim Cumartesi günü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı ...
Bornova’da çocuklar için yeni bir dünya kuruluyor!
Çocuklara yönelik olarak hayata geçirdiği pek çok proje ve çalışma ile ...
 
Buca'da can dostlar emin ellerde!
Buca Belediyesi bünyesinde kurduğu Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi ...
'Gezici Çocuk Dünyası' Tire'de mola verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin okul öncesi çocukların eğitim alması için ...
Pekdaş: Şimdi kol kola girme zamanı
Pekdaş, 15 Temmuz darbe girişiminin ve arkasından yaşanan OHAL sürecinin ...
 
Kaçarken ayağını kıran savcı hakkında flaş karar!
İzmir'de kendisini gözaltına almak isteyen polislerden kaçmaya çalışırken ...
Karabağlar Meclisi’nde gündem festival ve AKUT!
Başkan Selvitopu, “Kavacık Üzüm Festivali'nde Kavacık Köyü istediğimiz ...
Karşıyaka’da Lozan gerginliği: Akpınar’dan Mertoğlu’na konuşma yasağı!
Karşıyaka Belediye Meclisi Ekim ayı oturumuna ‘Lozan’ tartışması damga ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva