HABERLER>POLİTİKA
26 Ekim 2012 Cuma - 10:48

Türeli: İncir bahçeleri tarlaya dönüştürülüyor!

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli incirde yaşanan sorunları TBMM'ye taşıdı. CHP'li Vekil, Türkiye'den 2011-2012 sezonunda 50 bin 209 ton kuru incir ihraç edilerek 165 milyon 634 bin dolar döviz elde edilmesine karşın üretim ve tüketimde önemli sorunlarla karşılaşıldığına dikkat çekti.

Türeli: İncir bahçeleri tarlaya dönüştürülüyor!

İZMİR - Konuya ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle Meclis'te soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, Küçük Menderes Havzası'nda bulunan bazı verimli topraklarda üreticilerin incirden vazgeçmeye başladığını belirterek Hükümetin acil önlem alması gerektiğini söyledi. Ödemiş'te incir bahçelerinin tarlalara dönüştürüldüğünü, Beydağ'da 6 bin tona  varan üretimin bin 500 tona kadar gerilediği vurgulayan CHP'li Vekil, TARİŞ'in de bölgedeki incir üreticisine destek vermediğini, yeterli alım yapmadığını savundu.

Türeli, " İhracatta önemli bir yer tutan incirin ülkemiz ekonomisine katkısı her geçen yıl artarak devam etmektedir. Özellikle Aydın ve İzmir illerinde üretilen ve yaklaşık 30.000 çiftçi aile ile, 20.000’i aşkın işletme çalışanının geçim kaynağı olan kuru incirde, bu yıl da iyi bir ihraç dönemi yaşanacağı öngörülmektedir. Türkiye'den 2011-2012 sezonunda 50 bin 209 ton kuru incir ihraç edilerek 165 milyon 634 bin dolar döviz elde edilmiştir. Kuru incir ihracındaki bu iyimser tabloya karşın üretim ve tüketimde bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bazı incir üreticilerinin ürün öncesi tehlikeli kimyasal olan "peroksit"i kullanmaktan vazgeçmedikleri görülmektedir. Yine tehlike arz eden aflatoksin de halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmayı sürdürmektedir." dedi.

Üreticiler tedirgin
Milletvekili Türeli incir ve zeytin ağaçlarının yanması durumunda TARSİM' in de söz konusu zararı karşılamadığını, bu durumun da üreticileri tedirgin ettiğini söyledi. Türeli, "Sektörde bir önemli sorun da TARİŞ’in bölgedeki incir üreticisine destek vermemesi ve yeterli alım yapmamasıdır. Bu sebepten dolayı Küçük Menderes havzasında bulunan bazı verimli topraklarda üreticilerimizin incirden vazgeçmeye başladığı tespit edilmiştir. Örneğin, Ödemiş ilçesinde incir bahçeleri hızla tarlaya dönüştürülmektedir. Yine Beydağ ilçesinde incir üretiminde azalma olduğu göze çarparken, ilçedeki 6.000 tona varan üretimin 1.500 tona kadar gerilediği tespit edilmiştir. Diğer taraftan incir ve zeytin ağaçlarının yanması durumunda TARSİM' in söz konusu zararı karşılamaması da üreticileri tedirgin etmektedir. Bu da incir üreticisinin en çok karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır" diye konuştu.
 
Milletvekili Türeli'nin Bakan Eker' e soruları:
 
1- Ülkemizin en önemli ihraç kalemlerinden birini oluşturan incirdeki rekolteyi ve döviz girdisini artırmak için neler yapılmaktadır?
 
2- 2011-2012 yılları arasında kaç ton aflatoksin ve peroksit içeren ürün tespit edilmiştir? Bu ürünler imha edilmiş midir?
 
3- İncir ve zeytinde yangın sigortasının da TARSİM kapsamına alınması gerektiğini düşünüyor musunuz? Bu ürünlerde oluşabilecek mağduriyetleri gidermek için Bakanlığınız bünyesinde başlatılan bir çalışma var mıdır?
 
4- TARİŞ’in bölgede incir üreticilerini düştükleri zor durumdan kurtarmak için daha aktif bir rol oynaması gerekmiyor mu?
 
5- Özellikle Küçük Menderes Havzası'nda incir bahçelerinin tarlalara dönüştürülmesine yönelik olarak ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Daha fazla incir bahçesinin yok edilmemesi için incir üreticisine destek vermeyi düşünüyor musunuz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aydınlı 28 Ekim 2012 Pazar 21:16

İhraç Tonajlarında hata var tekrar inceleyin.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şahitleri Erdoğan olunca şark hizmeti 1 ay sürdü!
Başbakan Erdoğan’ın nikah şahitliğini yaptığı Yargıtay üyesinin kızı ile ...
Yerel seçime doğru: Konak’ın olası başkan adayları…
Büyükşehir için CHP’nin pusulası Kocaoğlu’nu gösterirken, AK Parti cephesinde ...
Yüksel’den Bakan Yıldırım’a sert cevap: Aday olması…
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın AK Parti ...
 
Yerel seçime doğru: İlçe ilçe İzmir raporu
Büyükşehir için CHP’nin pusulası Kocaoğlu’nu gösterirken, AK Parti cephesinde ...
29 Ekim tartışması: Kılıçadaroğlu Erdoğan'a karşı!
Kurban Bayramı'nın ilk gününe 29 Ekim'de yapılacak kutlamalarla ilgili polemik damgasını vurdu.
Bakan Yıldırım’dan bombardıman: Telaş başladığında…
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın düzenlediği bayramlaşma törenine katılan ...
 
CHP İzmir’den öneri: İki bayram bir arada kutlansın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü'nün bayramlaşması Kültür ...
“İçişleri Bakanı'na gazın tadını öğretiriz!”
CHP'li İnce, 29 Ekim kutlaması sırasında kendilerine müdahale gelmesi ...
Yunan liderlere örnek gösterildi
Yunan gazeteci ve yazar Vangelis Papadopulos, Başbakan Erdoğan'ın biyografisini ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva