HABERLER>POLİTİKA
14 Kasım 2012 Çarşamba - 13:02

Tanrıkulu Bakan Yılmaz'a şehit ve gazileri sordu

MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; şehit ve gazilerimiz hakkında Millî Savunma Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na TBMM’de iki ayrı yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu Bakan Yılmaz a şehit ve gazileri sordu

İZMİR - Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu, “Hükümet kanunlarımızda suç olan kaçakçılık yaparken öldürülenlerin ailelerine sahip çıkıp 123 bin TL tazminat ödemiş, ancak Afyon'da şehit düşen 25 vatan evladımızı ‘doğal afet şehidi’ olarak tanımlanmış ve tazminat ödemelerini buna göre hesaplanmıştır.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Siirt’te kaza kırıma uğrayan helikopter nedeniyle 17 şehit daha verilmiştir. Afyon’da kaybettiğimiz 25 vatan evladımıza uygulanan prosedürün bu 17 şehidimize de uygulanmaması için TBMM’de iki Bakana vermiş olduğum yazılı önergelerimle; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Millî Savunma Bakanlığı’nın ve Genelkurmay Başkanlığı’nın birbirinden farklı olan şehit tanım ve uygulamalarının biran önce tek bir tanım haline dönüştürülmesini istedim. Çünkü halen bir kurumun kabul ettiği şehiti, diğer kurum malûl olarak değerlendirmekte veya Afyon örneğinde olduğu gibi ‘doğal afet şehiti’ gibi şehit ve gazilerimize yakışık almayan tanımlamalar kullanılarak, hakları gasp edilmektedir.

Diğer yandan bugüne kadar terörle mücadelede görev yapan personelimiz, görev yerine intikal ederken geçirdiği kaza veya çatışma dışında başına gelen olaydan ötürü ‘malûl’ olarak nitelendirilmekte ve 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamı dışında tutularak, hem maddî, hem de manevi olarak mağdur edilmektedir.

Oysa canını, ailesini bile göz ardı ederek, vatan toprağını savunan ve bu yolda mücadele eden tüm personelimiz için uygulanması gereken şehitlik ve gazilik tanımı, hiçbir gerekçe ve yasal düzenleme mazeret gösterilmeden tek olarak uygulanmalıdır.

Hükümetin Afyon’da gerçekleşen elim olaydan sonra, bu konuda yasal çalışma yapacağı yönünde açıklama yapmasının üzerinden neredeyse 2 ay geçmesine rağmen, halen bu konudaki basit düzenlemeyi TBMM’ye gönderememiştir. Bu da AKP’nin konuyu ne kadar önemsediğinin açık bir göstergesidir.

Bu yüzden vermiş olduğum önergelerimle; bu konunun biran önce çözümlenmesini ve yaşanmakta olan mağduriyetlerin, devlet ayıbının ortadan kaldırılmasını istedim.’ diyerek, vatan toprağını korumak için görev yapan personelimizin de kendilerine değer ve önem verildiğini hissettirecek her uygulamanın biran önce hayata geçirilmelidir’ dedi.
 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na Sorulan Sorular:
1-) Bakanlığınızın yasal işlem yaptığı kaç tür şehit ve gazi tanımı bulunmakta, bunların açık tanımı nedir?
2-) 2002 yılından bu yana, yıllar itibariyle Bakanlığınız hangi şehitlik tanımına göre kaç adet tazminat ödemiş ve kaç kişiye maaş bağlamıştır?
3-) 2002 yılından bu yana yasal faiz ödenmemesi ve 3713 Sayılı Kanun Kapsamına alınmama nedeniyle ilgili, kurumunuza açılan dava sayısı kaç adettir? Bunlardan kaçı şehit/gazi aileleri lehine, kaçı bakanlığınız adına sonuçlanmıştır?
4-) 2002 yılından bu yana, Danıştay kararlarının kurum uygulamalarında dikkate alınmayarak aleyhe dava açılması sebebiyle devletin uğradığı zarar ne kadardır?
5-) 2002 yılından bu yana, yıllar itibariyle Bakanlığınız hangi gazilik tanımına göre kaç adet tazminat ödemiş ve kaç kişiye maaş bağlamıştır?
6-) 2002 Yılından bu yana terörle mücadelede şehit düşüp de, aktif çatışma içinde olmadığı gerekçesiyle 3713 Sayılı Kanun kapsamı dışında bırakılan şehit ve malul sayısı kaçtır? Bu kişilerin 3713 Sayılı Kanun kapsamında değerlendirilmesi durumunda devletimize getireceği yük ne kadar olacaktır?
7-) Siirt’te şehit düşen askerlerimize hangi şehitlik tanımına göre tazminat ve maaş ödemesi yapılacaktır?
8-) Siirt’te şehit düşen askerlerimiz 3713 Sayılı Terörle Mücadele kapsamındaki şartlardan yararlanabilecekler midir?
9-) Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bakanlığınız Terörle Mücadele Kanunu kapsamında değerlendirme yaparken, meydana gelen olaylarda hangi kriterleri baz almaktadır?
10-) Afyon’da şehit düşen askerlerimizin ‘doğal afet şehidi’ olarak tanımlamanızdan sonra, meydana gelen tepkiler nedeniyle bu konuda yasal düzenlemenin en ivedi şekilde yapılacağı yönündeki açıklamaların üzerinden neredeyse 1 ay geçmesine rağmen, neden hâlâ bir düzenleme tasarısı TBMM’ye sunulmamıştır?
11-) Bu düzenlemenin şu anki durumu nedir ve ne zaman TBMM’ye sunulacaktır?
12-) Bu düzenlemenin yürürlülüğü geçmişe dönük olacak mıdır? Olacaksa hangi tarihleri kapsayacaktır?

Millî Savunma Bakanı’na Sorulan Sorular:
1-) Bakanlığınızın yasal işlem yaptığı kaç tür şehit ve gazi tanımı bulunmakta, bunların açık tanımı nedir?
2-) 2002 yılından bu yana, yıllar itibariyle Bakanlığınız hangi şehitlik tanımına göre kaç adet tazminat ödemesi ve kaç kişiye maaş bağlanmasını istemiştir?
3-) 2002 yılından bu yana, yıllar itibariyle Bakanlığınız hangi gazilik tanımına göre kaç adet tazminat ödemesi ve kaç kişiye maaş bağlanmasını istemiştir?
4-) Siirt’te şehit düşen askerlerimize hangi şehitlik tanımına göre tazminat ve maaş ödemesi talep edilecektir?
5-) Afyon’da şehit düşen askerlerimizin ‘doğal afet şehidi’ olarak tanımlamanızdan sonra, meydana gelen tepkiler nedeniyle bu konuda yasal düzenlemenin en ivedi şekilde yapılacağı yönündeki açıklamaların üzerinden neredeyse 1 ay geçmesine rağmen, neden hâlâ bir düzenleme tasarısı TBMM’ye sunulmamıştır?
6-) Bu düzenlemenin şu anki durumu nedir ve ne zaman TBMM’ye sunulacaktır?
7-) Bu düzenlemenin yürürlülüğü geçmişe dönük olacak mıdır? Olacaksa hangi tarihleri kapsayacaktır?
8-) Sosyal Güvenlik Kurumu, Bakanlığınız ve Genelkurmay Başkanlığı’nın şehit tanım ve uygulamaları birbirinden farklı olup, bir kurumun kabul ettiği şehidi, diğer kurum malûl olarak değerlendirmektedir. Bu çok başlılığı gidermek için yapılan bir çalışma var mıdır?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türeli: AK Parti tarımı bitirdi çiftçiyi yoksullaştırdı
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
64.gün de bir çağrı daha: Ne olur bitirin
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 64. gündür süren açlık grevlerinin sona ...
“Öcalan’ın heykelini dikecek kaide bulamazlar!”
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “Öcalan’ın heykelini dikeceğiz” sözlerine ...
 
Erdoğan'ın makam odası dinleniyor mu?
CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­sel Te­kin, Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip ...
Güven'den yan dal klinikleri kapanacak uyarısı
CHP’li Prof. Dr. Hülya Güven, Yan Dal Uzmanlık Öğrencisi kadrolarının ...
Gensoru oturumunda sert tartışma: Çıray Arınç’a karşı!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hakkında verilen gensoru görüşmelerinde ...
 
Erdoğan Bakan Ergin'den ne istedi?
CHP'li Aldan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu: "Başbakan Erdoğan, ...
‘Yok artık’ dedirtti: Öcalan’ın heykelini dikeceğiz!
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, ...
Kenti kilitleyen ihaleye Kamer Genç bakışı...
Deniz Feneri Davası’nın en yakın takipçilerinden biri olan CHP Tunceli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva