HABERLER>POLİTİKA
14 Kasım 2012 Çarşamba - 12:57

Türeli: AK Parti tarımı bitirdi çiftçiyi yoksullaştırdı

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, tarımda sürekli artan girdi fiyatları karşısında tarım üreticisinin giderek yoksullaştığını söyledi. AKP döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları sonucunda Türkiye’nin belli başlı tüm ürünlerde ithalatçı konumuna geldiğini belirtti.

Türeli: AK Parti tarımı bitirdi çiftçiyi yoksullaştırdı

İZMİR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde Bakan Mehdi Eker'in bütçe sunuş konuşmasının ardından söz alan Rahmi Aşkın Türeli, ilk olarak tarımın kamu yatırımları içindeki payını değerlendirdi. Kamu sektöründe tarım yatırımlarının milli gelir içindeki payının 2002 yılında yüzde 4,9 olan seviyesinden 2011 yılında yüzde 4,1'e gerilediği belirten Türeli, bu durumun kamu yatırımları içinde tarıma verilen nispi önemin azalmasının bir işareti olduğunu söyledi.

TÜRKİYE TARIMDA İTHALATÇI KONUMUNA DÜŞTÜ
CHP'li Vekil tarımsal üretime ilişkin olarak da önemli tespitlerde bulundu ve şöyle konuştu: "Tarımda uygulanan yanlış politikaların sonucunda geçmişte kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye bugün birçok temel üründe ithalatçı konumuna düştü. Ürün grupları itibarıyla bakıldığında, yağlı tohumlarda, baklagillerde, hububatta ve kırmızı ette Türkiye ithalatçı konumunda. Diğer bir ifadeyle, üretimimiz yurt içi tüketimi karşılamıyor. Hele, kırmızı et tüketimindeki ithalatçı konumuna düşülmesi çok daha vahim çünkü Türkiye’deki kırmızı et tüketimi, gelişmiş ülkelerin yaklaşık dörtte 1’i seviyesinde ve ona rağmen Türkiye kırmızı ette ithalatçı konumundadır."

TARIM ÜRETİCİSİ YOKSULLAŞTI
Tarımdaki girdi fiyatlarına ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulunan Rahmi Aşkın Türeli, süreç içerisinde ürün fiyatlarıyla girdi fiyatlarını karşılaştırarak AKP döneminde tarımdaki yoksullaşmanın düzeyini ortaya koydu. Türeli, "2003 yılı başından 2012 yılının Kasım ayına kadar en temel girdilerden olan gübre ve mazottaki artış 4,5 kat olurken, ürün fiyatlarındaki artış 2,5 kat olmuştur. Bu da tarımda maliyetler hızla artarken ürün fiyatlarının o kadar artmadığını gösteriyor. Bunun sonucunda da tarım üreticisi ciddi biçimde yoksullaştı." dedi.

TARIMA VERİLEN DESTEKLER YETERSİZ
Türeli konuşmasında tarımsal destekleme ödemelerine de yer ayırdı ve Bakanlığın bu konuda kamuoyunu bilerek yanlış bilgilendirdiğini söyledi. AKP hükümetleri döneminde 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu'nun 21.maddesinin tarımsal destekleme ödemelerinin milli gelirin yüzde 1'inden az olamayacağı hükmünü içerdiğini belirten Türeli konuşmasına şöyle devam etti: “Ne yazık ki 2007 yılından bu yana tarımsal desteklerin milli gelir içindeki payı yüzde yarımlar seviyesinde. Sayın Bakan bütçe sunumunda DSİ tarafından yapılan sulama yatırımlarını ve  arazi toplulaştırma yatırımlarını da hesaba katarak bu rakamı milli gelirin yüzde 1,1’i olarak gösterdi. Ama bu hesap yanlış. Çünkü DSİ yatırımlarıyla arazi toplulaştırma yatırımları tarımsal destekleme ödemesi yani bir cari transfer değil, tarım yatırımıdır ve bütçede tarım yatırımları içinde yer almaktadır. Bunları tarımsal destekleme ödemesi sayarsanız yaklaşık 4 milyar liralık bir tutarı iki kere saymış olursunuz.”

PAMUK VE İNCİRDE CİDDİ SORUNLAR VAR
CHP'li Vekil konuşmasının son bölümünde bir süre önce incir ve pamuğa ilişkin verdiği soru önergelerini hatırlattı. Küçük Menderes Havzası'nda bazı verimli topraklarda üreticilerin incirden vazgeçmeye başladığına dikkat çeken Türeli, özellikle Aydın ve İzmir illerinde üretilen ve yaklaşık 30 bin çiftçi aile ile 20 bini aşkın işletme çalışanının geçim kaynağı olan incirde Tariş’in yeterli desteği vermemesinin ciddi problemlere yol açtığını belirtti. Bakan Eker'e "Daha fazla incir bahçesinin yok edilmemesi için incir üreticisine destek vermeyi düşünüyor musunuz?" diye soran Türeli, ayrıca incir ve zeytin ağaçlarının yanması durumunda TARSİM'in söz konusu zararı karşılamadığını söyleyerek Bakanlığın bu konuya ilişkin bir çalışması olup olmadığını da sordu.

CHP'li Vekil son olarak pamukta yaşanan sorunlara dikkat çekti ve Yunanistan’dan dampingli pamuk satışları olduğunu hatırlatarak "Bu durum Türk pamuğunu oldukça olumsuz yönde etkiliyor. Ülkemizdeki iplik fabrikaları, bu dampingli Yunan pamuğu nedeniyle yerli pamuk talebini keserek daha düşük fiyatla satılan Yunan pamuğuna rağbet etmeye başladılar. Bunun sonucunda, Ege pamuğunun fiyatı da düşüyor. Bu konuda nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 14 Kasım 2012 Çarşamba 18:20

Türeli: AK Parti tarımı bitirdi çiftçiyi yoksullaştırdı.... ÇİFTÇİ YOKSULLAŞTIYSA AK PARTİYE OY VERMESİN BOŞUNA DA AĞLAYIP BİR TATAR RAMAZAN BEKLEMESİNLER İYİ İŞ HEM AĞLA HEM OY VER NE ALA MEMLEKET.???????CHP Vatandaş.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
64.gün de bir çağrı daha: Ne olur bitirin
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 64. gündür süren açlık grevlerinin sona ...
“Öcalan’ın heykelini dikecek kaide bulamazlar!”
BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “Öcalan’ın heykelini dikeceğiz” sözlerine ...
Erdoğan'ın makam odası dinleniyor mu?
CHP Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­sel Te­kin, Baş­ba­kan Re­cep Tay­yip ...
 
Güven'den yan dal klinikleri kapanacak uyarısı
CHP’li Prof. Dr. Hülya Güven, Yan Dal Uzmanlık Öğrencisi kadrolarının ...
Gensoru oturumunda sert tartışma: Çıray Arınç’a karşı!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç hakkında verilen gensoru görüşmelerinde ...
Erdoğan Bakan Ergin'den ne istedi?
CHP'li Aldan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sordu: "Başbakan Erdoğan, ...
 
‘Yok artık’ dedirtti: Öcalan’ın heykelini dikeceğiz!
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, ...
Kenti kilitleyen ihaleye Kamer Genç bakışı...
Deniz Feneri Davası’nın en yakın takipçilerinden biri olan CHP Tunceli ...
‘İzmir’in Paris yüzü’ Pavey: Tecrübemi yansıtacağım
İzmir'in EXPO 2020 adaylık sunumunu gerçekleştirecek olan CHP İstanbul ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva