HABERLER>EKONOMİ
30 Nisan 2015 Perşembe - 14:17

Petkim’de ‘ilk çeyrekte’ yüzler gülüyor

Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2015 yılı ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL net kar rakamı açıkladı, geçen yılın aynı döneminin üzerine çıktı.

Petkim’de ‘ilk çeyrekte’ yüzler gülüyor

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılında tamamlanan yatırımlarla kapasitesi yüzde 13 artarak büyüyen şirketin operasyonel verimliliğinin arttığını, enerji ve birim hammadde maliyetlerinde azalma yaşandığını ve böylece son dönemlerdeki çeyrek bazında en iyi finansal sonuçlarından birinin ortaya çıktığını kaydetti.
 
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. yılın ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL net kar açıkladı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 37 milyon TL net kar elde eden Petkim'in brüt karı 84 milyon TL, brüt kar marjı yüzde 8.96, Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) rakamı da 47.7 milyon TL oldu. 2015 yılı ilk çeyrek cirosu 937 milyon TL olan şirketin kapasite kullanım oranları da yüzde 86.6 düzeyinde gerçekleşti.
 
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılında 5 yılda bir gerçekleşen planlı bakımların gerçekleştirildiğini, duruş maliyetleriyle birlikte 200 milyon dolarlık yatırımın tamamlanarak Petkim'in hacminin yüzde 13 büyüdüğünü söyledi. Bu büyüme ve yatırımların etkisinin yılın ilk çeyreğinde finansal sonuçlara yansıdığını belirten Korkut, “Yatırımlarla büyüyen şirketimizin operasyonel verimliliği arttı, enerji ve birim hammadde maliyetlerinde azalma oldu. Bu beklediğimiz bir durumdu; çeyrek bazlı baktığımızda son dönemlerin en iyi finansal verilerine ulaştık. Bu verimliliğin kalıcı etkileri olacağını görüyoruz. Bizim için sürdürülebilir kârlılık hedefi önemli, buna göre hareket ediyoruz" dedi.
 
Petrokimya piyasalarını etkileyen iki temel etkenin petrol fiyatları ve dövizdeki değişimler olduğunu anlatan Korkut, bu konuda alınan doğru pozisyon sayesinde finansal sonuçlara katkı sağlandığını dile getirdi. Geçen yıl petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandığını ve aynı yıl içinde neredeyse 3 kat fiyat farkı ortaya çıktığını kaydeden Korkut, şimdi yeniden bir çıkış başladığını bunun çok hızlı olmayacağını ifade ederek Türkiye için ideal petrol fiyatının varil başına 75-80 dolar bandı olduğunun altını çizdi. Petrol ve dövizde yaşanan dalgalı dönemlerde müşteriler açısından yerli hammadde üreticisi olarak Petkim'in değerinin daha çok ortaya çıktığını söyleyen Korkut, “Biz bu süreçte yurtiçi talebe daha çok önem verdik, müşterilerimizin üretim gücüne destek olmak adına ihracatımızı kısarak iç piyasaya daha fazla önem verdik" diye konuştu.
 
Etilen ve PTA fabrikalarında yapılan yatırımlarla Petkim üretim kapasitesinin yıllık 3.2 milyon tondan, 3.6 milyon tona çıktığını bunun doğrudan yüzde 13 büyümeye denk geldiğini belirten Sadettin Korkut, bu yıl da yine Petkim içerisinde 125 milyon dolarlık yatırım öngörüldüğünü açıkladı. Petkim'e doğrudan katkı sağlayacak Petlim Konteyner Limanı'nda geri sayımın devam ettiğini dile getiren Korkut, şöyle dedi: "Burası tüm bölgenin kullanabileceği Ege'nin en büyük limanı olacak. Ekim ayında işletmeci firmaya teslim edilerek ilk gemilere hizmet vermeye başlanacak. Burada dünya finans devi Goldman Sachs'la ortağız. 2016 yılı ortasında üretime başlayacak Petkim Rüzgar Elektrik Santrali ile enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracağız. Petkim RES ilk fazı tamamlandığında Petkim fabrikalarının elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 12'si buradan karşılanabilecek." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekmekçiler sektörün sorunları için EBSO'da buluştu
Ekmek üreticileri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın önderliğinde gerçekleşen ...
Dış ticaret açığında rekor artış
Dış ticaret açığı, ihracattaki büyük düşüşe bağlı olarak uzun aradan sonra ...
‘Sıfırcı Hoca’dan flaş Türkiye yorumu
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ile ilgili flaş bir yorum ...
 
Fed merakla beklenen kararı açıkladı
ABD Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.
DTO personeline DUİR eğitimi
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Deniz Kurdu 2015 Tatbikatı ...
Binlerce emeklinin beklediği karar Haziran’a kaldı
2000 yılından sonra emekli olan binlerce kişiyi ilgilendiren intibak davasının ...
 
TÜİK Bakan Şimşek’i terse yatırdı!
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından hükümetin 12 yıllık iktidarında ...
İTB’de tarımın 2 yüzü: Hollanda’da mucize, Türkiye’de don!
Ege Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta etkili olan don olayının bilançosu ortaya ...
Ege-Koop Başkanı Aslan ‘çare o fon’ dedi: Evsize ev, işsize iş
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bugüne kadar İşsizlik Fonu’nda toplanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva