HABERLER>EKONOMİ
29 Nisan 2015 Çarşamba - 11:00

İTB’de tarımın 2 yüzü: Hollanda’da mucize, Türkiye’de don!

Ege Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta etkili olan don olayının bilançosu ortaya çıktı. İTB meclisinde bazı bölgelerdeki üzüm üreticilerinin yüzde 80’e yakın kayıp yaşadığı ifade edilirken, tahmini zarar ise 100 bin ton kuru üzüm olarak açıklandı. İnternetten alım satım portalının tanıtımı için gerçekleştirilen Hollanda ziyaretindeki izlenimlerini aktaran İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Hollanda’nın tarım mucizelerine karşın Türkiye’de hala don felaketinin konuşulduğunu söyledi.

İTB’de tarımın 2 yüzü: Hollanda’da mucize, Türkiye’de don!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Nisan ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıya geçtiğimiz ay internet üzerinde faaliyet veren emtia alım satım portalının yurtdışı tanıtımı için yapılan Hollanda ziyaretine dair izlenimler aktarıldı.
 
Hollanda’da alınan verim gözler önüne serilirken, geçtiğimiz hafta Ege Bölgesi’nde yaşanan don olayının acı tablosu ortaya çıktı.
 
NASIL OLUYOR?
Geçtiğimiz ay İTB’nin faaliyete konulan internetten emtia alım satım portalının tanıtımını yaptıkları Hollanda’da tarım mucizelerinin konuşulurken, Türkiye’deki durum ile kıyaslama yapan İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, “77 milyonluk ülkede 5 milyon insan çalışıp ancak 18 milyar dolarlık gıda ihracatı ve 67 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyoruz. Nasıl oluyor da toprakların dörtte üçünü denizi doldurarak gıda ihracatı, bir Konya kadar toprağı olan Hollanda 80.7 milyar avro gıda ihracatı yapabiliyor. Orada müthiş bir sistemi, doğaya saygılı üretim düzenini, tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir büyümeyi, sağlıklı ve güvenilir üretimi, ileri teknolojiyi, AR-GE inovasyonu, ölçek ekonomisini hep birlikte gördük.  Dünyanın en büyük 25 gıda ve içecek şirketinin dördü bu ülkede 12 devasa fabrikada üretim ve AR-GE yapıyor. Avrupa’nın en büyük 10 üniversitesinin ikisi Hollanda’da. Tohumdan makineye kadar tarım ve hayvancılıkla ilgili ne varsa en iyisine ulaşmış bir ülkeden söz ediyoruz” diye konuştu.
 
HOLLANDA’DA MUCİZE, BİZDE DON
Hollanda’da ülkenin tarım ve hayvancılık sektöründe yarattığı mucizeyi konuşurken Akhisar’dan Alaşehir’e kadar pek çok üretim yerinde üzüm dondan zarar gördüğünün haberini aldıklarını söyleyen Korkmaz, haber sonrası büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Korkmaz, “Bazı bölgelerde kaybın yüzde 80 olduğunu öğrendik; çok üzüldük. Hal böyle olunca biz de AR-GE’yi verimliliği topraksız tarımı konuşmamız gerekirken dondan, kuraklıktan stokçuluktan falan söz etmek durumunda kalıyoruz” dedi.
 
100 BİN TONLUK ZARAR
Geçtiğimiz haftada yaşanan don olayından dolayı yaklaşık 100 bin ton kuru üzüme karşılık gelen bir zararın oluştuğunu açıklayan İTB Üyesi Mehmet Esmer, dona karşı önlemlerin alınarak bu rakamın ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Esmer, “Bölgemizde tarımsal bir felaket ile karşılaştık. Bugün üzüm yaklaşık 100 bin ailenin geçim kaynağı. Hem üzülüyoruz hem düşünüyoruz. Bu bir kader midir, kadere mahkum edilmek midir? Yapacak bir şey yok, kader, fıtrat diyorsak, kaybettiğimiz ile kalacağız. Yok hayır gelişmiş ülkelerde bu bir kader değil hepsinin çözümü var diyorsak ona göre tedbirimizi alacağız. Tarımsal faaliyetleri önlemenin maliyeti, bu felaketlerin sonuçlarını ortadan kaldırma maliyetinden çok daha ucuzdur. Eğer 24 Nisan gecesi önlemler alınsaydı, 100 bin ton kuru üzüme karşılık gelen bir maliyet oluşmayacaktı. Bu yöntemler bilinmesine rağmen bu yöntemler bizde uygulanmıyor” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür düşünce- 29 Nisan 2015 Çarşamba 16:39

Ç.k.üzümlerde meydana gelen don olaylarında hasar detayına kadar ve ABARTILMADAN tesbit edilmelidir- Fiyatların artacağını düşünen üretici-depocu-ihracatçı malı stok edince aşırı fiyat artışı ortaya çıkar-İran her geçen gün ciddi bir rakip olarak piyasada görülüyor- Bazı işletmeleri son derece modern inşa edildi.Rekabet edici fiyatları pazarın bir kısmını almalarına sebep olur.

Yorumu oyla      13      5  
berkant 29 Nisan 2015 Çarşamba 14:09

çok değerli vatandaşlar gecen yıl mandalina tarlada 30 krş satıldı tezgahtan alınan fiyatları siz biliyorsunuz tezgah ta fiyat yükseliyor dolayısı ile vatandaş tüketimi azaltıyor tarım ürünlerinde .kontrol mekanizması yok ülkede üreten değil satan kazanıyor .

Yorumu oyla      14      5  
berkant 29 Nisan 2015 Çarşamba 14:02

hollandada üretici kazanıyor türkiyede ise size örnek vereyim domates serada 40 krş pazarda 1,5 lira biber serada 80 krş pazarda 2 lira bu fiyatlar ile nasıl topraksız tarım yapılır büyüklerim .üretici kazanamıyorki . nezaman pazar fiyatları kontrol altına alınır ozaman çiftçilik olur ülkede olmazsa allah hayırlı mütahit göndersin.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege-Koop Başkanı Aslan ‘çare o fon’ dedi: Evsize ev, işsize iş
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bugüne kadar İşsizlik Fonu’nda toplanan ...
Parantez EBSOV için açıldı
Gazeteci yazar Uğur Oral’ın ‘Parantez’ isimli fotoğraf sergisi Ege Bölgesi ...
İstenmeyen mesaj devri bitiyor
Elektronik ticarette, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemelere ...
 
İzmir’de kruvaziyer turizmine bir darbe daha!
İzmir’in her geçen gün kan kaybeden kruvaziyer turizmine bir darbe de ...
Benzine iki haftada dördüncü zam!
Akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam geldi.
İzmir’de sanayicilerden Makedonya çıkarması
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), 75 kişilik kafileyle Makedonya’ya ...
 
İZKA'dan Barcelona'da yatırımcılara İzmir brifingi
İzmir Kalkınma Ajansı(İZKA)'nın üyesi olduğu InvestMed Konsorsiyumunun ...
TÜSİAD’tan siyasilere birlik mesajı!
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, ''Siyasilerimizin iş dünyasının her ...
İZSİAD'tan bol başkanlı Makedonya çıkarması
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), 75 kişilik kafileyle Makedonya’ya ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva