HABERLER>EKONOMİ
29 Nisan 2015 Çarşamba - 11:38

TÜİK Bakan Şimşek’i terse yatırdı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından hükümetin 12 yıllık iktidarında sağlık politikalarında büyük ilerleme kaydettiğini yazdı. En önemli örnek olarak da eskiden çok yüksek olan bebek ölüm oranının binde 7,8'e inmesini gösterdi. Ne var ki, TÜİK, Bakanı bir gün sonra terse yatırdı. TÜİK'in bu sabah açıkladığı istatistikleri göre bebek ölüm oranı binde 11'in üzerine çıkarak son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

TÜİK Bakan Şimşek’i terse yatırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i adeta terse yatırdı. Bakan Şimşek dün akşam Twitter hesabından hükümetin politikalarındaki başarıları anlattı. Özellikle sağlık politikalarında büyük ilerleme kaydettiklerini yazan Şimşek, bebek ölüm oranının 2002'de binde 31,5 iken, 2013'de binde 7,8'e düştüğünü belirtti.
 
Radikal’in haberine göre TÜİK bu sabah açıkladığı istatistik ile Bakan Şimşek'in çizdiği tablonun tam tersini ortaya koydu.

TÜİK istatistiğine göre, Türkiye'de bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden "kaba ölüm hızı" 2013 yılındaki düşüşün ardından, 2014 yılında yükselerek 2012 yılındaki düzeyini de aştı. Türkiye'de bebek ölüm hızı da binde 11'i aştı.
 
Ölüm İstatistikleri verilerine göre, Türkiye'de ölüm sayısı 2014 yılında, yüzde 4.7 artışla 390 bin 121 düzeyine yükseldi. Ölenlerin yüzde 54.7’sini erkekler, yüzde 45.3’ünü kadınlar oluşturdu.
 
Ölüm sayısındaki artışa bağlı olarak, Türkiye'de kaba ölüm hızı da, 2013 yılında binde 4.9 düzeyindeyken, 2014 yılında binde 5.1’e yükseldi. Diğer bir ifade ile 2013 yılında bin kişi başına 4.9 ölüm düşerken, 2014 yılında bu oran bin kişi başına 5.1 kişiye yükseldi. Kaba ölüm hızı 2012 yılında ise binde 5.0 düzeyindeydi.
 
Kaba ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2014 yılında kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 9.9 ile Kastamonu oldu. Kastamonu ilini binde 9.4 ile Sinop, binde 8.5 ile Çankırı ve binde 8.3 ile Çanakkale izledi.
 
Kaba ölüm hızının en düşük olduğu iller ise binde 2.8 ile Hakkari ve Şırnak oldu. Bu illeri binde 3.0 ile Batman ve binde 3.2 ile Van ve Şanlıurfa izledi.
 
Ölümler yaş grubuna göre incelendiğinde, en yüksek ölüm oranının 75 ve daha yukarı yaşta olduğu görüldü. 75 ve daha yukarı yaşta ölenlerin oranı yüzde 47.1 iken 2014 yılında yüzde 48.6’ya yükseldi.
 
EN FAZLA BEBEK ÖLÜMÜ KİLİS'TE
Bebek ölüm sayısı 2013 yılındaki 13 bin 993 bebekten 2014 yılında 14 bin 821’e yükseldi. Böylece, bin canlı doğum başına düşen bebek ölümü sayısını ifade eden bebek ölüm hızı, 2013 yılında binde 10.8 düzeyindeyken 2014 yılında binde 11.1’e yükseldi. Diğer bir ifade ile 2014 yılında bin canlı doğum başına 11.1 bebek ölümü düştü.
 
Bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 25.7 ile Kilis oldu
 
Bebek ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2014 yılında 2013 yılında olduğu gibi bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 25.7 ile Kilis oldu. Kilis'i binde 17.9 ile Şanlıurfa, binde 17.7 ile Gaziantep ve binde 17.5 ile Şırnak izledi.
 
Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 5.3 ile Karabük oldu. Karabük ilini binde 6.5 ile Kırklareli, binde 6.8 ile Kırşehir ve Bolu izledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB’de tarımın 2 yüzü: Hollanda’da mucize, Türkiye’de don!
Ege Bölgesi’nde geçtiğimiz hafta etkili olan don olayının bilançosu ortaya ...
Ege-Koop Başkanı Aslan ‘çare o fon’ dedi: Evsize ev, işsize iş
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, bugüne kadar İşsizlik Fonu’nda toplanan ...
Parantez EBSOV için açıldı
Gazeteci yazar Uğur Oral’ın ‘Parantez’ isimli fotoğraf sergisi Ege Bölgesi ...
 
İstenmeyen mesaj devri bitiyor
Elektronik ticarette, 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemelere ...
İzmir’de kruvaziyer turizmine bir darbe daha!
İzmir’in her geçen gün kan kaybeden kruvaziyer turizmine bir darbe de ...
Benzine iki haftada dördüncü zam!
Akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam geldi.
 
İzmir’de sanayicilerden Makedonya çıkarması
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), 75 kişilik kafileyle Makedonya’ya ...
İZKA'dan Barcelona'da yatırımcılara İzmir brifingi
İzmir Kalkınma Ajansı(İZKA)'nın üyesi olduğu InvestMed Konsorsiyumunun ...
TÜSİAD’tan siyasilere birlik mesajı!
TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, ''Siyasilerimizin iş dünyasının her ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva