HABERLER>MUTFAK
15 Nisan 2017 Cumartesi - 10:36

Ne kadar Egelisiniz?

Ege mutfağı son yıllarda tüm dünyada popüler hale geldi. Peki siz ne kadar Egelisiniz? Gerçek ege mutfağını tanıyor musunuz?

Ne kadar Egelisiniz?

Ege’ye ait kategorilenmiş 801 çeşit yemek var. Et, ot ve balık ege mutfağının temelini oluşturuyor. Bu yemeklerin sadece yarısını yerinde tatmak için seyahatlerle birlikte en az beş yıl geçirmek gerekiyor.
–Gurme turizminden zevk alıyorsanız Afyonkarahisar’dan başlayıp, Balıkesir, Manisa, Aydın, Girit, İzmir,
MUĞLA MUTFAKLARINA UĞRAMALISINIZ
Ege Bölgesi mutfağı artık tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Yıllarca Yunan mutfağı ile karıştırılan bu kendine özgü coğrafya ve pişirme usullerine sahip mutfak artık kategorilenmiş ve tescillenmiş tam 801 özgün çeşide sahip bu mutfak artık dalında lider mutfaklardan biri haline geldi.
Ege’nin her yöresi kendine özgü sebze ve meyve çeşitleri ile ünlenirken, ulaşım imkanlarının artması ile bu ürünler tüm sofralara geliyor. Bazı yerel ürünleri bulmak ise hala zor ve yerinde gidip tatmak her zaman için faydalı. Özellikle gurme turizminden hoşlanıyorsanız 801 kategorilenmiş yemeğin en az yarısını tatmak için seyahatlerle birlikte birkaç yılınızı harcamanız gerekiyor. Ama inanın hem güzel hem zevkli hem de lezzetli bir gurme turu olacaktır.

GÖÇLERLE ZENGİNLEŞEN MUTFAK
Göçlerle güçlenmiş ve zenginleşmiş Ege Bölgesi özellikle Balkanlar, Girit göçlerinden mutfağında derin izler barındırır. Afyonkarahisar, Balıkesir, Manisa, Girit, İzmir,  Muğla Ege Bölgesi’nin en önemli mutfak özelliklerine sahip şehirleri.
Makedonya’dan ve Arnavutluk’tan göç eden Türkler beraberlerinde elbasan gibi dünyanın en güzel et yemeklerinden birini getirerek Ege Bölgesi’ne tanıtmışlardır. Bugün Arnavutluk’ta neredeyse unutulmuş bu yemek Ege Bölgesi’nde hangi ile gitseniz mutlaka yer aldığını görürsünüz. İzmir’de sadece Girit değil Kırım’dan, Bosna Hersek’e kadar çok farklı coğrafyalardan göç alan liman şehri olması5 nedeniyle mutfağını zenginleştirmiştir. Yerel mutfak ile göçlerle gelen mutfak kaynaşıp uzun yıllar içinde kendine özgü İzmir mutfağını oluşturmuştur.

SARD VE AGORA’DAKİ MUTFAK
Salihli Sard harabeleri ve Agora’daki tarihi mekanlarda yer alan lokantaların düzeneklerinden özellikle güveç yemeklerinin yörede hayli yaygın ve sevilir olduğunu kanıtlayan örneklere rastlanmaktadır. Tandır ekmeği ile servis edilen sebzeli ve evcil ve av hayvanları etleri ile lezzetlendirilmiş, güveç yemekleri antik çağın insanlarının damaklarını şenlendirmiş. Bugün de gerek İzmir gerekse Salihli’de ve yakın çevresinde özellikle güveç tipi yemek özelliklerini taşıyan et-sebze karışımlarının hala çok sevildiğini görmek mümkün.

TADILMASI GEREKENLER
Tadılması gerekenlere daha az bilindiğine inandığım yemekleri sıraladım. Tabii ki bu şehirlerin bunlardan çok daha ünlü yemekleri var, örneğin İzmir’in köftesi, kuru erikli gerdan tatlısı, Nazilli pidesi, Bozdoğan kaymaklısı, Denizli tandırı, kuru balcan dolması gibi. Bu yemeklerin lezzetleri ve ünlerini bilmeyen yok. Siz gerçek Ege mutfağı ile tanışmak istiyorsanız aşağıdaki listeyi mutlaka tadın:
Kuru biberli gelin turşusu (Denizli), Keşkek (Afyonkarahisar), Zeytinyağlı enginar, iç baklalı enginar (İzmir), etli yaprak sarma (Kütahya), Elbasan (Manisa), yoğurtlu çevirme çorbası (Kütahya), kaz tiridi (Kütahya), kabak kabuğu kavurması (Kütahya),hamursuz (Afyonkarahisar), Patlıcan musakka (Muğla), etli kuru bamya (Afyodnkarahisar), Afyon salatası (Afyonkarahisar), Oğlak çevirme (Aydın), Özbek Pilavı (Afyon Karahisar), Yumurtalı kavurma Arapsaçı (Aydın), Çingene pilavı (Aydın), kurabiye (Afyonkarahisar), deniz börülcesi (İzmir), çiğ sarma (Denizli), Leyen böreği (Denizli),  döndürme (Uşak), göce yapımı (Afyonkarahisar), Sakala çarpan çorbası (Afyonkarahisar), kaymaklı baklava (Afyonkarahisar), patlıcan böreği (Balıkesir), palize (Afyonkarahisar), ilebada dolması (Afyonkarahisar), ebegümeci sarması (Manisa), kalburabastı (Aydın), Kelle-paça (Aydın), zeytinyağlı taze bakla (İzmir) (Nurhayat TALAY)

 
İzmir’de İzmir köfte yenir
 
Göztepe Teknik Direktörü Vural'ın hedefi 18 puan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de İzmir köfte yenir
Kentin esnaf lokantalarının ve ev yemekleri restoranlarının baş tacı İzmir ...
Türkiye’nin kebabı
Kebabın bin bir çeşidi bu ülkede yapılıyor. Orta Asya’dan gelen hayvancılık ...
Türk mutfağının baş tacı: Menemen
Zengin- fakir, evli – Zengin-fakir, evli-bekar, yaşlı-genç kim olursa ...
 
Soframızın baştacı Ayşe kadın fasulyesi
Fasulyeye Ayşe adı verilmesi yemek ve mutfak kültürü tarihçilerine göre ...
İzmir'in özgün tatlısı şambali
İçinde un, yağ ya da yumurta yok, adı ballı olsa da balı yok. O İzmir’e ...
Buyrun yörük sofrasına
Orta Asya'dan gelen yörük kavimleri Anadolu kültürü ile birleşerek bugüne ...
 
Sardalyanın anavatanı Güzelbahçe
İyot kokusu, deniz manzarası ve dağ havasını bir arada barındıran Güzelbahçe ...
Bir Güneydoğu efsanesi: Siirt Mutfağı
Farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, bunları kendi değerleriyle harmanlayan ...
Sofralarımızın rengi meze
Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlılar’ın ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva