HABERLER>MUTFAK
11 Nisan 2017 Salı - 10:39

Türk mutfağının baş tacı: Menemen

Zengin- fakir, evli – Zengin-fakir, evli-bekar, yaşlı-genç kim olursa olsun şöyle mis gibi bir menemene kim hayır der ki… Menemen adını Türkiye’de İzmir’in ilçesinden alsa da tüm Ortadoğu’da bilinen ve sevilen bir yemek ama farklı coğrafyada şakşuka adı ile biliniyor…

Türk mutfağının baş tacı: Menemen

Menemen her bütçenin, her yaş ve kültürün tüm Türkiye’de sevdiği belki de kuru fasulyeden sonra mutfakların ikinci ana yemeğidir. Menemenin bir başka özelliği de günün her saati tüketilmesi ve domates, biber, kuru soğan ve yumurta başrolünde her türlü yardımcı oyuncu ile birlikte daha da lezzetlenip, zenginleşmesidir.
Bu lezzetli ve basit yemek tüm Türkiye’de adını menemen olarak alsa da Ortadoğu’da şakşuka adıyla biliniyor. Şakşuka dediğimizde patates, biber ve patlıcan kızartasının üzerine sarmısaklı domates sosu ilave edilen yemek türünü bilsek de Arap aleminde şakşuka bizim bildiğimiz menemen.
Menemen ilçesinin bu güzel yemeğe adını vermesinin öyküsünü ise anlatmaya başlayayım:  Girit ve Balkan Yarımadası’ndan gelen Türk Kökenli ailelerden de Menemen bölgesine yerleştirilmişler. Girit halkının ve yerli Menemen halkının kaynaşması uzun sürmemiş. Birbirleri arasında kültürel alışverişler başlamış. Girit halkının Rum zulmünden kaçarak dağlara sığınması ve yaşamını dağlarda geçirmesi, bu insanlara dağda doğal olarak yetişen otların yenilebilirliğini öğretmiş. Dağdan topladıkları ebegümeci, radika vs… gibi otları kavurarak, haşlayarak, yumurta ile yemek yapmışlar. Bu yemek kültürlerini Menemen’de devam etmişlerdir. Gelen misafirlerine bu yemeklerinden ikram etmişlerdir. Menemen halkının bu ikram edilen yemekler fazlasıyla beğenisini kazanmıştır. Yerli halk, zamanla Giritliler gibi bu otları toplayarak sofralarına aş olarak ilave etmişler.

1920’lerden sonra İzmir bölgesinde yetiştirilmeye başlanan domates ile Menemen halkı tanışmış ve yemeklerinde kullanmaya başlamış. Menemen halkının en çok yaptığı yemek kaynatılmış domates içerisine et ve patates koyarak hazırlanan yemektir. (Etli Domates) Giritliler de bu yemekle burada ilk kez tanışırlar.
Yemekten eti çıkarıp yumurta, patatesi çıkarıp soğan koyarlar, sonuçta ortaya ‘’yumurtalı domates ‘’ çıkar. Bir süre sonra da özellikle Arnavut göçmenlerin katkısı ile biber ilave olur ve daha da zenginleşip, güzelleşir.
İki halkın bu yemeği beğenmesi ve maliyet olarak az olmasından dolayı hızla popüler olur. İzmir’den gelen misafirlerin bu yemeği tanıması ve beğenmesi ile; “Menemenlilerin yemeği” adını alır. Kısa sürede menemen lokantalarında yaygınlaşan ve satılmaya başlayan Menemen yemeği, günümüzde halen menemen” olarak beğenilerek sofralarımızda yerini alır.

ORTADOĞU’DA ŞAKŞUKA OLUYOR

Şakşuka’yı duyduğumuzda hemen aklımıza gelen patlıcan ve patates kızartmalı domates-sarımsak soslu meşhur meze gelse de menemenin ta kendisidir…

Ortadoğu’da hangi ülkeye gitseniz “lütfen bir şakşuka verir misiniz?” dediğinizde; bir sürprizle karşılaşmaya hazır olmalısınız. Çünkü hayal ettiğiniz şakşuka yerine, menemen gelecektir.

Kuzey Afrika’da ilk “shakshuka”nın Fas ülkesinden çıkarak dağıldığı bilinir. Libya’da eski Yahudilerin popüler yemeği olarak bilinen Shakshuka (menemen) tüm Arap ülkelerinde talep gören yemektir. Halen İsrail’in en popüler yemekleri arasındadır. Hatta sadece “shakshuka” yapan restoranları mevcuttur. (Dr. SHAKSHUKA) Her ülke kendisinden bir şeyler ilave etmiş olsalar da ana ürün bellidir. Doğranmış kuru soğan, isteğe göre sarımsak, biber, domates, yumurta…

OSMANLI YEMEĞİ DEĞİL

Ülkemizde menemen olarak bildiğimiz Shakshuka, Osmanlıdan miras olarak bilinir. Araştırdığımızda menemen yemeğinin Osmanlı Mutfağına ait olmadığını göreceğiz. Çünkü Anadolu Topraklarına domatesin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra girdiği bilinir.
Menemen’in de 1920’lerden sonra yaygınlaştığı göz önüne alınınca Osmanlı yemeği olarak nitelendirilmesi yanlış olur.
Arap ülkelerinde Shakshuka bizde neden Menemen? Yemeğe özellikle bekarların çok rağbet etmesi nedeniyle “men-e-men” yani erkek erkeğe anlamına gelen İngilizce espriler de yapılır. Aslında Menemen sabah harika bir kahvaltılık olurken, öğleyin içine sucuk ya da pastırma ilavesi ile iyi bir yemek bazen de patlıcan, kabak ya da kıyma ilavesiyle harika bir öğle ya da akşam yemeği olabilir. ( Nurhayat TALAY)

 
Büyükşehir imzaladı, kooperatif harekete geçti: Kapasite 3 katına çıkıyor
 
Ve Karşıyaka'da tramvaylı günler başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Aleks Terzis 22 Aralık 2020 Salı 00:37

Osmanlı'da domates 17 yy.'dan beri kulanılmaktaydı.Kırmızı domatesin kulanımı ise 19 yy.'la dayanır.Osmanlı'da domates yoktur demek en hafif tabirle yalancılık olur.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soframızın baştacı Ayşe kadın fasulyesi
Fasulyeye Ayşe adı verilmesi yemek ve mutfak kültürü tarihçilerine göre ...
İzmir'in özgün tatlısı şambali
İçinde un, yağ ya da yumurta yok, adı ballı olsa da balı yok. O İzmir’e ...
Buyrun yörük sofrasına
Orta Asya'dan gelen yörük kavimleri Anadolu kültürü ile birleşerek bugüne ...
 
Sardalyanın anavatanı Güzelbahçe
İyot kokusu, deniz manzarası ve dağ havasını bir arada barındıran Güzelbahçe ...
Bir Güneydoğu efsanesi: Siirt Mutfağı
Farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, bunları kendi değerleriyle harmanlayan ...
Sofralarımızın rengi meze
Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlılar’ın ...
 
İyi günde kötü günde İzmir Lokması
En mutlu günümüzden en acı günümüze kadar hayatımızdaki önemli günlere ...
Kebabistan gibiyiz
"Kebap" ateşin bulunuşundan beri insanoğlunun en eski pişirme yöntemi.
Kemeraltı klasiği: Gül Kebap
Kemeraltı’nda, bugün dördüncü kuşağa teslim edilen Gül Kebap farklı lezzeti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva