HABERLER>MUTFAK
4 Nisan 2017 Salı - 10:06

Bir Güneydoğu efsanesi: Siirt Mutfağı

Farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, bunları kendi değerleriyle harmanlayan Siirt mutfağı, zengin ve çok renkli bir yapıya sahip.

Bir Güneydoğu efsanesi: Siirt Mutfağı

Siirt, uygarlıkların Mezopotamya topraklarındaki önemli buluşma noktalarından biri. Asur, Pers, Yunan, Roma, Bizans ve Emevi-Abbasi Arap uygarlıkları ile Selçuklular kent kültüründe izler bırakmış. Sokaklarında Arapça, Kürtçe ve Türkçe konuşulan bu topraklarda yaşanan kültür etkileşimleri doğal olarak mutfak kültürüne de etki etmiş. Öte yandan, Siirt halkı genellikle tüccar ve gezmeyi seven insanlar. Gittikleri yerlere bir şeyler verirken, beraberlerinde de bazı şeyler almışlar. Bu nedenle farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, kendi değerleriyle harmanlayan zengin ve çok renkli bir yapıya sahip Siirt mutfağı. Geleneksel Ortadoğu unsurlarının hâkim olduğu Siirt mutfağında, İtalyanların kuru ekmeğinden, Fransızların kır bitkilerinden yapılan yemeklerine değin birçok benzeşmeyle de karşılaşılır. Siirt mutfağı ünlü büryan kebabı ile bilinse de kebap türü yemekler aslında azdır. Mutfağın ana omurgasını tencere yemekleri oluşturur. Öte yandan Anadolu’ya 18.yüzyılda ulaşan domates ve salça kullanımı yöre mutfağında oldukça yaygındır. Genel olarak bakıldığında Siirt mutfağında et, sebze ve bakliyat kullanımında bir denge yakalandığı görülür. Bu eşsiz lezzetlerin altında yatan sır bu denge olsa gerek.

BÜRYAN

MALZEMELER
Oğlak (çepiç eti) ya da
kuzu eti, tuz.

HAZIRLANIŞI:
Büryan, ev ortamında yapılması güç bir yemektir. Etin istenilen kıvamda pişirilebilmesi için bir tandır ya da pişirme kuyusu gereklidir. Yine de lezzet tutkunları ve evlerinde tandırı olanlar için tarifini verelim. Bütün halindeki oğlak ya da kuzu ortadan ikiye bölünür. But, kol ve kemikleri gövdeden ayrılır. Kemikli etler, bakır bir tencere içine konularak kuyunun ya da tandırın dibine indirilir. Kemikli etlerin ilk ateşle yanmaması için tencerenin dibine bir miktar su ilave edilir. Kemiksiz etler çember şeklindeki kancalı bir aparata yerleştirilip, kuyunun dibine doğru sarkıtılır. Ardından kuyunun kapağı kapatılır ve etrafı çamurla sıvanır. Kancadaki etlerden süzülen yağ ile tenceredeki kemikli etler, tencereden yükselen buhar ile de sarkıtılan kemiksiz etler pişer. Pişme süresi yaklaşık iki, üç saat kadardır.

KİTEL

MALZEME
500 gr köftelik bulgur,
500 gr bir kere çekilmiş,
iri taneli kıyma,
1 su bardağı haşlanmış pirinç,
bir kibrit kutusu tereyağı,
2 çorba kaşığı reyhan,
1 adet kuru soğan,
8–10 sap maydanoz,
tuz,
karabiber,
kırmızıbiber.

HAZIRLANIŞI:
Çok ince kıyılan soğana tuz, karabiber, kırmızıbiber, reyhan ve pirinç eklenir. Ardından bu karışıma kıyma ve katıyağ eklenir ve pirinçleri ezmeden hafifçe yoğrulur. İçli köfte hamuru büyükçe parçalara ayrılır ve hamurun içi oyularak hazırlanan harç doldurularak kapatılır. Hamura avuç içiyle yassı ve yuvarlak biçim verilerek kaynayan suya atılır. Suyun üzerine çıkan kiteller servise hazırdır.

MUMBAR- BUMBAR

MALZEMELER
3 su bardağı pirinç,
1 bağ kalın bağırsak,
1 kg kıyma ya da çok ince kıyılmış kuşbaşı et,
2 adet soğan,
karabiber, kırmızıbiber,
maydanoz,
tuz.

HAZIRLANIŞI:
Kalın bağırsağın iç yağları alınarak, bol su ile iyice yıkanıp, temizlendikten sonra bir ucu iplikle dikilir. Yıkanan pirinç, karabiber, kırmızıbiber, ince kıyılmış et veya kıyma ve yine çok ince kıyılmış soğan ile karıştırılıp, harç haline getirilerek bağırsağın içine doldurulur. Kuru pirinç şişeceği için bağırsağı gerecek kadar çok doldurulmamalıdır. Aynı zamanda bağırsağın yağlı kısmının içte, harç gelecek kısımda kalmasına özen gösterilmelidir. Doldurulan bağırsağın diğer ağzı da dikilerek tencereye dizilir. Bir çorba kaşığı tuz ilave edilip bir buçuk saat kadar kaynatılır.

PERDE PİLAVI - GELİN YEMEĞİ

Perde Pilavı, Siirt’in geleneksel düğün ve gelin yemeğidir. Yemeğin içindeki pirinç: bereketi,  badem: erkek çocuğunu, fıstık: kız çocuğunu, karabiber: acı günleri, üzüm: güzel günleri, keklik-tavuk eti: barış ve mutluluğu temsil eder.

MALZEMELER
6 yumurta, 100 gr tereyağı,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay bardağı tavuk suyu,
bolca un, tuz,
etleri didiklenmiş 1 adet tavuk,
750 gr pirinç,
150 gr badem,
100 gr çam fıstığı,
100 gr dolma üzümü, tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI:
Yumurtalar bir kaba kırılır. Erimemiş tereyağı, zeytinyağı, tavuk suyu ve tuz eklenip karıştırılırken yavaş yavaş un eklenir. Karışım hamur yoğunluğuna geldiğinde biri büyük diğeri daha küçük iki parçaya ayrılarak 15 dk kadar dinlenmeye alınır. Bu esnada pilavın yapılacağı tencere tereyağı ile bolca yağlanır. Ardından tencerenin dibine bademler sıralanır. Büyük hamurumsu parça oklava yardımı ile 1 cm kalınlığında açılır ve tencerenin kenarını kapatıp bir parçası dışarı sarkacak biçimde döşenir.
İç pilav pişene kadar serin bir yerde dinlendirmeye alınır.
İç pilav: Pirinç tuzlu suda 25 dakika kadar ıslatılır. Haşlanan bademler kabuğundan ayrılır. Suyu süzülen pirinç rengi değişmeyecek kadar yağda kavrulur. Ardından bademler eklenerek pişmeye alınır. Demlenme esnasında karabiber ve çam fıstığı katılır. İç pilav hamur döşeli tencereye alınır ve küçük hamur parçası ile hava almayacak şekilde kapak biçiminde kapatılır. Hamurun üzeri yağlanarak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

SİİRT DOLMASI

MALZEMELER
Kuru patlıcan, sarmalık asma yaprağı,
dolmalık biber,
500 gr yarım yağlı satırla kıyılmış et,
kemikli kuzu kaburga eti ya da gerdan eti,
1 adet kuru soğan,
yarım demet maydanoz,
1 tatlı kaşığı biber ve domates salçası,
2 su bardağı pirinç,
ıslatılmış sulu sumak,
zeytinyağı, karabiber,
kırmızıbiber, tuz.

HAZIRLANIŞI:
K
uru dolmalar sıcak suda yumuşatılır. Doğranan satır et, soğan, salçalar, baharatlar ve tuz iyice karıştırılır. Dolmalar yarısı dolacak şekilde doldurulur, yapraklar sarılır. Tencerenin dibine kemikli etler istiflendikten sonra üzerine dolma ve sarmalar dizilir. Dizmenin ardından dolmaların üzerine ağırca bir tabak konur ve bu kapağın hizasına kadar kaynar su eklenir. İlk başta yüksek ateşte, ardından kısık ateşte pişirim yapılır. Pişmeye yakın sumak suyu ilave edilir. 10-15 dk kadar tekrar kaynatıldıktan sonra süzülüp, bir miktar demlendirildikten sonra servis edilir. (Nurhayat TALAY)

 
Trump Merkel'in elini neden sıkmadığını açıkladı!
 
MHP'den CHP'ye Barzani suçlaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sofralarımızın rengi meze
Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlılar’ın ...
İyi günde kötü günde İzmir Lokması
En mutlu günümüzden en acı günümüze kadar hayatımızdaki önemli günlere ...
Kebabistan gibiyiz
"Kebap" ateşin bulunuşundan beri insanoğlunun en eski pişirme yöntemi.
 
Kemeraltı klasiği: Gül Kebap
Kemeraltı’nda, bugün dördüncü kuşağa teslim edilen Gül Kebap farklı lezzeti ...
Kazak Sofrası: Dastarhan
Anadolu Türklerine at eti dışında hiç yabancı olmayan Kazak sofrasında ...
Türk halkının vazgeçilmez üçlüsü: Kuru fasulye, baklava, çay
Dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmamıza rağmen Türk halkının en ...
 
Aşklarından ‘lezzet buketi’ yaptılar!
Ünlü bir restoran zincirinin mutfağında çalışırken tanışan mühendislik ...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva