HABERLER>MUTFAK
12 Nisan 2017 Çarşamba - 11:39

Türkiye’nin kebabı

Kebabın bin bir çeşidi bu ülkede yapılıyor. Orta Asya’dan gelen hayvancılık kültürü ile Anadolu coğrafyasının sebze ve meyvelerini birleştiren Türk mutfağı kebaplarını daha da zenginleştirip lezzetlendirmiş…

Türkiye’nin kebabı

Kebap, Türk halkının binlerce yıldır usanmadan yediği ve en sevdiği yemek türü. Orta Asya bozkırlarında yetiştirdiği hayvanların etlerini bu pratik şekilde tüketen göçebe Türkler, Anadolu’ya geldikten sonra yerleşik düzene geçip, sebze ve meyvelerle bu lezzeti taçlandırmış.
Türkiye genelindeki kebap çeşitleri bilinmiyor. Çünkü böylesine bir geniş araştırma henüz hiçbir yemek araştırmacısı tarafından yapılmamış. Değerli gazeteci Mehmet Yaşin, Türkiye’nin kebap atlasını çıkarmış. Bu önemli çalışma yemek kültürümüz açısından başucu kitaplarından biri. Ancak kebap kültürü o kadar geniş ki bu konuda neredeyse tüm ilçelere ve hatta köylere gitmek gerekiyor. Bir ilçenin farklı köylerinde bile farklı kebap kültürleri ile karşılaşmak mümkün. Bunun nedeni de göçler. Farklı coğrafyalardan gelip bitişik köylere yerleşenler kendi kültürü ile coğrafyadaki farklı sebzeleri birleştirmiş ve ortaya bambaşka lezzetler çıkarmışlar.

ANADOLU TURU

Seyahat planı yapmadan önce aşağıdaki lezzet duraklarına göz atmayı ihmal etmeyin.
YAĞLI KEBAP: Ödemiş’in ‘Yağlı Kebabı’ bir başyapıttır. Dananın kaburga kısmından alınan et, bir gün dinlenmeye bırakılır. Taze ekmek, kemik suyu ve kırmızı biberle hazırlanmış yağlı bir sosa batırılır. Et, kızartılıp, yağlı ekmeğin üstüne çekilir.
İSKENDER KEBABI: Bursa’nın İskender’in şöhreti artık ülke sınırlarını aşmıştır. Pide, döner, bonfile parçaları, salça sosu, yoğurt ve köpük köpük tereyağından oluşan kebabın tadını tam olarak tarif edebilecek kelime henüz icat edilmemiştir.
MANİSA KEBABI: Dana ve kuzu kıymalarının karışımının, tuzla yoğrulmasıyla yapılan bu kebap, benim lezzet sıralamamda üst basamaklarda yer alır. Şişköfte büyüklüğündedir, ızgarada, kömür ateşinde piştikten sonra, pidelerin üstüne çekilir.
DENİZLİ KEBABI: Özel fırınlarda, körpe kuzu etiyle yapılan bu kebap mutlaka elle yenmelidir. Tabağa konan yufkalar da kebap kadar lezzetlidir. Çünkü bu yufkalar, fırında eriyen kuzu yağı ile ıslatılır. Bu kebaba mutlaka ‘yanık yoğurt’ eşlik etmelidir.
EMET KEBABI: Kütahya’nın meşhur kebabı, bir yaşını yeni doldurmuş oğlak etiyle yapılır. Temizlenen oğlak bütün olarak fırına atılır. Kapaklar sıkı sıkıya kapanır. Hatta çamurla sıvanır. 4 saat sonra fırından çıkan oğlak nar gibi kızarmış olur.
ISPARTA KEBABI: Özel fırınlarda saatlerce pişen bu kebap, etin en yalın lezzetini sergiler. Fırından yeni çıkmış sıcacık pide üstünde servis edilen bu çok özel kebabı yiyenler, kebap hakkında bildiklerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalırlar.
FIRIN KEBABI: Konya’daki bu kebap kuzu etiyle yapılır. Kazanlara konan etlerin üstüne bol kuyruk yağı konarak fırına sürülür. Birkaç saat sonra etler kemiklerden dökülür. İşi bilenler bu kebabın yanında mutlaka kuru soğan yenmesini öğütlerler.
YÖRÜK KEBABI: Antalya halkının arası etle çok iyidir. Kuşbaşı kuzu veya oğlak eti, soğan, kabak, patates, havuç, taze fasulye ve erişte ile yapılan bu kebabı lokantalarda bulmak pek mümkün değildir. Ancak bir Yörük ailenin kapısını çalmak gerekir.
TANTUNİ: Mersin denince akla ilk o gelir. Küçük dürümler halinde sunulan bu muhteşem kebapta dur durak olmaz. Bir dürüm biter hemen ardından bir başkası gelir. Kimse garsona “dur” demeye cesaret edemez. Bu ziyafet sonsuza kadar sürebilir.
TARSUS KEBABI: Tarsus da kebabı ile övünür. Hangi kebapçıya giderseniz gidin, kendilerinin kebabının Adana’dakinden daha iyi olduğunu öne sürerler. Tarsuslu kebapçılar etin içine soğan koyarlar ki bu Adana kebabında yoktur.
ADANA KEBABI: Adana, kebabın başkentidir. Her köşe başında bir kebapçı vardır. Usta kebapçı için dükkân önemli değildir. Salaş mekânlarda yapılan kebapların daha lezzetli olduğuna inanırlar. Adanalılar başka yerde yediklerini sevmezler.
TEPSİ KEBABI: Hataylılar ‘tepsi kebapları’ ile çok övünürler ki, bunda çok haklıdırlar. Soğan, sarımsak, kırmızı biber, salça ile yoğrulan et tepsiye konur. Üstüne birkaç dilim domates ve birkaç yeşil biber ilave edilip, fırına atılır. Kasaplarda da satılır.


ALİNAZİK KEBABI: Gaziantep’e sıra gelince biraz durmak gerekir. Kebap, bu kentin mutfağında ilk sırada yer almaz. Bu mutfağın kebap hanesinde ise birçok isim sıralanır. Bunların başını alinazik çeker. Onu altı ezmeli ve Antep yoğurtlaması izler.
KİLİS TAVA: Kilis’in bu kebabı koyun kıymasıyla yapılır. Kırmızı toz biber ve soğan ile bir güzel yoğrulan kıyma, tepsiye bastırılır. Kara fırında pişmesi gerekir. Lezzetin anahtarı fırıncıdadır. Eti kurutmadan, kıvamında pişirmek ustalık ister.
CİĞER TAVA: Kebabın bir başka başkenti de Urfa’dır. Burada ciğer, etin biraz önüne geçer. Urfa mı Adana mı daha lezzetlidir tartışması hiç bitmez. Her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır. Patlıcan kebabı ise dillere destandır.
CAĞ KEBABI: Rotamızı Doğu Anadolu’ya çevirirsek, Erzurum’da karşımıza ‘cağ kebabı’ çıkar. Yatık döner olarak da bilinen bu kebap, Doğu Anadolu dağlarında bin bir çiçek otlayan hayvanların etlerinin ne kadar lezzetli olduğunun kanıtıdır.

 
CHP'li Sındır: Bütün yetkiler tek bir adama bırakılamaz
 
Muayene başladı: İzmir'e bir dijital hastane daha!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk mutfağının baş tacı: Menemen
Zengin- fakir, evli – Zengin-fakir, evli-bekar, yaşlı-genç kim olursa ...
Soframızın baştacı Ayşe kadın fasulyesi
Fasulyeye Ayşe adı verilmesi yemek ve mutfak kültürü tarihçilerine göre ...
İzmir'in özgün tatlısı şambali
İçinde un, yağ ya da yumurta yok, adı ballı olsa da balı yok. O İzmir’e ...
 
Buyrun yörük sofrasına
Orta Asya'dan gelen yörük kavimleri Anadolu kültürü ile birleşerek bugüne ...
Sardalyanın anavatanı Güzelbahçe
İyot kokusu, deniz manzarası ve dağ havasını bir arada barındıran Güzelbahçe ...
Bir Güneydoğu efsanesi: Siirt Mutfağı
Farklı kültürel değerlerle karşılaşıp, bunları kendi değerleriyle harmanlayan ...
 
Sofralarımızın rengi meze
Meze sözcüğü etimolojik olarak incelendiğinde, kökenlerinin İranlılar’ın ...
İyi günde kötü günde İzmir Lokması
En mutlu günümüzden en acı günümüze kadar hayatımızdaki önemli günlere ...
Kebabistan gibiyiz
"Kebap" ateşin bulunuşundan beri insanoğlunun en eski pişirme yöntemi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva