HABERLER>EKONOMİ
14 Nisan 2014 Pazartesi - 08:28

Merkez Bankası başkanı hakkında tehlikeli söylenti!

Ankara’da piyasaları çok yakından ilgilendiren bir söylenti dolaşıyor. Son dönemde her alanda yaşanan görevden almaların ekonominin önemli kurumlarının üst düzey yöneticilerine de sıçrayacağı dillendiriliyor. Bunun söylentisi bile piyasalara çok ciddi zarar verir nitelikte...

Merkez Bankası başkanı hakkında tehlikeli söylenti!

17 Aralık sürecinin ardından Başbakan Erdoğan’ın cemaatçi kesime karşı bürokraside giriştiği tasfiye operasyonu bugün halen devam ediyor. Hürriyet'ten Erdal Sağlam'ın haberine göre Yargının ardından bazı bakanlıklardaki kapsamlı değişikliklerin ardından sıra merkez bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi ekonomi yönetiminin kilit kurumlarına gelmiş gözüküyor.
 
Bu arada “paralelci bürokrat tasfiyesi” kapsamına, Hükümetin göreve getirdiği ama “politikacının her dediğini yapmayan bürokratlar”ın da alındığı, parti içindeki grupların etkinlik mücadelelerini bu alana da taşıdıkları gözleniyor. Fırsattan istifade bazı dini gruplar bürokraside etkinlik atağı başlatmış gibi…
 
Başbakan Erdoğan’ın son yerel seçimlerin ardından “mutlak gücü”nü tüm kamu  üzerinde daha fazla hissettirmeye başladığı da gözlemler arasında. Bir başka deyişle bürokrasinin yapılacak işler konusunda zaten az olan söz hakkı kalmadı, verilen talimatların mutlaka yapılması gerektiği konusunda bir algı iyice nüfuz etti. Bu iklim işini iyi yaptığı, siyasetle fazla işi olmadığı bilinen cemaatçi olmayan bürokratların da görevden alınacağı spekülasyonlarına neden oluyor.
 
Bunun son örneğini Merkez Bankası’nda görmeye başladık. Geçtiğimiz hafta içerisinde, “Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın bu hafta yapılacak genel kurul öncesinde istifaya zorlandığı” söylentileri kulislerde dolaşmaya başladı. Bankacılara sorduğumuzda böyle bir şeye ihtimal vermediklerini ama Merkez Bankası’nda değişim söylentilerinin kulislerde dolaştığını söylediler. Başkanın görev süresinin devam ettiğini görevden alınamayacağını herkes biliyor ama “istifaya zorlanıp yerine genel kurulda madde eklenip yeni atama yapılacağı”,  ya da genel kurul sonrası bu değişimin yaşanabileceği ihtimallerine, “Artık her şey olabilir” diyerek açık kapı bırakıyorlar.
 
Başbakanın piyasalardaki istikrarı bozmamak için böyle bir tasarrufa girmesi pek beklenmiyor ama bankacılık kesiminde “paralelci diye iki başkan yardımcısı alınacak” söylentisi iyice yayılmış durumda. Başkan yardımcılarının da görev süresi devam ediyor ama istifaya zorlanma olabileceği konuşuluyor.
 
BÜROKRASİDEKİ TEDİRGİNLİK CİDDİ
Bu arada işini yapmaya çalışan bürokratlarda ciddi bir yılgınlık olduğunu açıkça gözlüyoruz. “Artık iş yapılacak ortamın hiç kalmadığını” belirten bir bürokrat, istifaya zorlanmanın yanında bazı üst düzey bürokratların, başkan ve müsteşarların bile, bu havadan etkilenip kendiliğinden istifalarının gündeme gelebileceğini, bazı kurum başkanlarının bu konuda açık açık yakınmalarını dile getirmeye başladıklarını söyledi.
 
Bürokrasideki huzursuzluğunu örneklerinden birini 17 Aralık operasyonunda evinde bulunan milyonlarca dolar nedeniyle gözaltına alınmasına rağmen, Ziraat Bankası yönetim kuruluna atanan Süleyman Aslan olayında yaşadık. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve ilgili bürokratların itirazına rağmen Başbakan Erdoğan bu atamayı yaptı. Babacan’ın Washington’da bu atama için “siyasi iradenin kararı” demesi, “siz de o irade içinde değil misiniz?” diye sorulduğunda gülümsemekle yetinmesi, rahatsızlığı ortaya koyan bir tavır olarak algılandı.
 
 
Merkez Bankası’nın yanında BDDK ve SPK’da da çok sayıda bürokratın görevden alınacağı, başkanların veya yardımcılarının bile alınabilecekleri yoğun olarak konuşuluyor. Bazı internet siteleri ve twitter’da Hükümete ve güvenlik kuruluşlarına yakın isimler bir süredir alınacak isimleri açıkça yazıyorlar.
Hükümetin başından beri bürokrasi atamalarında partizanca davrandığını, tecrübe ve liyakata değil siyasi ve dini aidiyete baktığı biliniyor. Buna rağmen ekonomi yönetiminde işini iyi yapan, piyasalar tarafından takdir edilen az sayıdaki bürokratın  da tasfiyesi halinde, ekonomi bundan zarar görecektir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mart ayında tam 150 milyon TL dondu!
Mart ayı sonunda gerçekleşen don olayı Türkiye’yi etkisi altına aldı. ...
Ekoloji İzmir ve OLIVTECH fuarına yabancı ilgisi
İZFAŞ tarafından organize edilen ve 10 – 13 Nisan 2014 tarihleri arasında ...
İzmirli tekstilcilerden İstanbul’a seçim desteği
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği seçimleri, İzmirli ...
 
Türk balıkları Japonya vitrininde!
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) 9-11 Nisan 2014 tarihleri arasında Polonya’da ...
Digiturk'e iki talip var
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Digiturk'ün satışıyla 1-2 adayın ilgilendiğini, ...
Arap işadamlarından Çeşme çıkarması
Türk-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği'nin(TURAB) Türkiye ekonomisine katkı ...
 
OLIVTECH 2014'ün ilgi odağı Miranda
Ayvalık yöresine özgü zeytin ve zeytinyağlarıyla dikkat çeken Miranda ...
İzmir’de elmas gibi kiraz: Kilosu 200 lira!
İzmir'de bir çiftçinin serada yetiştirdiği kiraz, yaklaşık bir ay önce ...
Benzinde tavan fiyat uygulaması
Tavan fiyatı uygulamasında baz alınan İstanbul Avrupa Yakası'nda 12-15 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva