HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Aralık 2018 Cumartesi - 11:43

İnciraltı’nda işler arap saçına döndü: İşte o karar

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın “planlama yetkisi bize devredildi” diyerek açıkladığı İnciraltı Planlarıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “yetki devri yok” yanıtı gelirken kurumlar arası anlaşmazlık kaosa neden oldu. İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun “koruma amaçlı planları hazırlayın” kararı verdiği ortaya çıktı.

İnciraltı’nda işler arap saçına döndü: İşte o karar

EGEDESONSÖZ- İzmir’in en prestijli bölgesi Balçova İnciraltı’nın geleceğini ilgilendiren yeni imar planları üzerinden başlayan tartışma sürüyor. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın “bakanlık bize yetki devri yaptı” diyerek açıkladığı yeni planlama sürecine hem bakanlıktan hem de AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya’dan “veto” gelmişti. Bakanlık, “yetki devri yok” derken Kaya ise CHP’li Belediye Başkanı Çalkaya’nın konuyu seçim öncesinde çarpıtarak kamuoyuyla paylaştığını dile getirmişti. 

Balçova Belediyesi ile bakanlık arasında tartışmalara neden olan, Milletvekili Kaya’nın da dahil olduğu tartışmalı süreçte Belediye Başkanı Çalkaya, resmi belgeler üzerinden yeni açıklama yaptı. Çalkaya, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun aldığı kararda, “koruma amaçlı imar planlarının ilgili belediyesi tarafından ivedilikle hazırlanması” maddesinin yer aldığını söyledi. Çalkaya, kararın oy birliği ile alındığının da altını çizdi.

BELGEDE NE VAR?
Resmi belgeleri kamuoyuyla paylaşan Başkan Çalkaya, kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle görüştüklerini de söyledi. Sürece siyasi olarak müdahale edilmeye çalışıldığını anlatan Çalkaya, mülk sahiplerinin bu konuya dikkat etmesini istedi.

Başkan Çalkaya’nın bahsettiği ve kaymakamlık vasıtasıyla belediyeye gönderilen resmi yazıda geçtiğimiz haftalarda görevden alınan Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan ile birlikte Kurul Başkanı Nilüfer Çabalar Bayrak, Başkan Yardımcısı Konuralp Özdemir, Üyeler Erbülent Filtekin, Güleser Ekşi,  Seçkin Aral, Serhat Uludağ, İbrahim Okutan’ın imzaları bulunuyor.  İnciraltı Turizm Merkezi’nin bulunduğu alana ilişkin alınan kararda ayrıca geriye kalan altı maddede yapılacak çalışmalar ve uyulması gereken kurallar yer alıyor.

DEVLETİN KURUMLARININ ONAYI VAR!
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, bakanlığın ilgili kurumlarının kararının resmi belgelere dayandığını söyledi. Çalkaya, “Ben 15 yıldır bu kentte belediye başkanlığı yapıyorum. Neyin resmi evrak olup olmadığını çok iyi bilirim. Bu karar bize gönderildiğinde hemen ilgili bürokratlarımla çalışmalara başladık. Bakanlığın İzmir’deki yetkililerinden bilgi aldık. Ayrıca bürokratlarım Ankara’ya gitti. Ben bu konuda planlayama talip olmadım, istemedim. Bakanlık bu yetki devrini ve koruma planını yapmamızı kendisi istedi. Biz, 30 yıldır kanayan yaranın çözümünden yanayız. Buraları planlarken de bölge halkıyla birlikte yapacağız. Mülk sahiplerinin gayrimenkulleri ve onların hakları bizim için çok önemlidir. Milletvekili Sayın Atilla Kaya benim konuyu çarpıttığımı ifade etmiş. Burada çarpıtılan bir şey yok. Her şey ortadadır. Hiç kimse konuşmaz ve bu konuya tepki göstermezken Sayın Kaya neden rahatsız oluyor. Ben basmadım ama birileri kendisinin ayağına mı bastı? Bakın çok net konuşuyorum. Bu işleri farklı yerlere götürmeden meseleyi ortak akıl ile çözelim” diye konuştu.
KORUMA AMAÇLI PLAN NEDİR?
Koruma amaçlı imar planı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca belirlenen sit alanlarında, alanın etkileşim geçiş sahasını da göz önünde bulundurarak, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla arkeolojik, tarihi, doğal, mimari, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırmasına dayalı olarak; halihazır haritalar üzerine, koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren iş yerlerinin sosyal ve ekonomik yapılarını iyileştiren, istihdam ve katma değer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamalarını, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projelerini, uygulama etap ve programlarını, açık alan sistemini, yaya dolaşımı ve taşıt ulaşımını, altyapı tesislerinin tasarım esasları, yoğunluklar ve parsel tasarımlarını, yerel sahiplilik, uygulamanın finansmanı ilkeleri uyarınca katılımcı alan yönetimi modellerini de içerecek şekilde hazırlanan, hedefler, araçlar, stratejiler ile planlama kararları tutumları, plan notları ve açıklama raporu ile bir bütün olan nazım ve uygulama imar planlarının gerektirdiği ölçekteki planları kapsıyor.

Plana göre; idare olarak da yetki Büyükşehir belediyelerini; belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde belediyeleri; bu sınırlar dışında il özel idarelerini ve ilgili mevzuatları uyarınca plan yapma, yaptırma ve onaylama yetkisine sahip kurum ve kuruluşlarını tanımlıyor.

 
İzmir'de feci kaza: Kasksız sürücü hayatını kaybetti
 
Körfez Projesi iptaline AK Partili Kaya'dan sert çıkış: Tarih sizi affetmeyecek!
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yıldırım 25 Aralık 2018 Salı 10:30

Balçova belediyesi ne iş yapar merak ediyorum kaldırımlar işgal altında sesleri çıkmaz yollar köy yollarından berbat plansız proğramsız önüne gelen kazıyor çöp toplama hizmeti dışında yapılan birşey varsa belirtsinlerde bilelim isteksizce oy veriyoruz başardık zannediyorlar

Yorumu oyla      9      5  
Izmirli 22 Aralık 2018 Cumartesi 19:22

Yok aslında birbirinizden farkınız ...

Yorumu oyla      9      6  
volkan 22 Aralık 2018 Cumartesi 19:11

akp inciraltı olayında iştahı kabarıyor mehmet cengiz gibi tiplere peşkeş çekmek istiyor arsa sahipleri bu oyunlara kanmasın

Yorumu oyla      12      5  
Rantçılara geçit yok 22 Aralık 2018 Cumartesi 16:41

Dededen kalma diyen rantçılar böyle haberlerde hemen ortaya çıkıp onu bunu tehtid edip, rant istiyorlar.Burası en düşük emsal verilip çoğunluk yeşil alan şeklinde planlanmalıdır.İzmir ranta teslim edilemez ve İzmirli bunu yapanı affetmez..

Yorumu oyla      12      6  
volkan 22 Aralık 2018 Cumartesi 14:30

akp liler vekilleriniz yalan soluyor görün bunu artik körfez gecisinden İnciraltı na kadar hep yalan yerel secimlerde lutfen sorgulayıcı olun tayyip erdogan ne izmiri nede izmirliyi sevmiyor

Yorumu oyla      11      6  
Defne 22 Aralık 2018 Cumartesi 13:53

Filler tepişir olan çimenlere olur, ah gariban inciraltı halkı olan yine sana oluyor, olan yine İzmire oluyor... Yine de umutluyuz Allah insanların gönlüne merhamet versinde halimizi görüp sorunumuzu çözsünler inşallah...

Yorumu oyla      10      5  
İnciraltı 22 Aralık 2018 Cumartesi 13:46

İnciraltı üzerinden siyaset yapmayın kimseye güvenimiz kalmadı yazık... Kim yapacaksa yapsın artık bu sorun çözülsün, İzmirlinin hayrına olacak şekilde biran evvel plan yapılsın artık yeter bu zulüm...

Yorumu oyla      11      5  
Ak Dadaşlar Bayraklı 22 Aralık 2018 Cumartesi 12:44

Bence de Ak Partili vekillerimizin çok dikkat etmesi gerekiyor. Hem İl Başkanımız ve Hamza Dağ Başkanımız varken diğer vekiller böyle işlere neden müdahale ediyor?

Yorumu oyla      12      6  
İnciraltı Mağduru 22 Aralık 2018 Cumartesi 12:30

Biz artık bıktık bu işlerden. Ak Partili Hükümet Belediyeye yetki veriyor arkasından Ak Partili milletvekili itiraz ediyor. Birlikte oturup çözün artık bu sorunu. Ya da yetki verilmişse bırakın belediye çözsün.

Yorumu oyla      12      5  
Ak-Bağlar 22 Aralık 2018 Cumartesi 12:00

Dün Ak partili vekilimiz Atilla Kaya, başkan olayları çarpıtıyor demişti ama bugün Belediye Başkanı Devletin gönderdiği resmi belgeyi gösteriyor. Bence Ak partinin bazı milletvekilleri İzmir’i yolunacak kaz gibi görmekten bir an önce vazgeçmeli. Seçim arefesinde İzmir’den nasıl para kazanırız, bal tutan parmağını yalar mantığı en çok Ak Partiye zarar veriyor. İzmir’in hayrına olan bu gibi projelerde yerel yönetime köstek olmak en çok Ak Partiye zarar verdiğini anlasınlar artık.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da çevre bilinci yaygınlaşıyor
Karşıyaka Belediyesi, çevreyi korumak ve zararlı atıkların doğaya olumsuz ...
Başkan Selvitopu: Bizim önceliğimiz kadınlardır
İlçede kadınlara yönelik çalışmalarla beğeni toplayan Karabağlar Belediye ...
Buca'da üretici ve tüketici buluştu
Üreticiye her alanda destekleyen Buca Belediyesi, Buca Kent Konseyi işbirliğiyle ...
 
İzmir'e 2 yeni feribot daha!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin filosuna katmayı planladığı iki yeni feribot ...
Bornova’da tasarruflar yatırıma dönüşüyor
Bornova Belediyesi, tasarruffu ön plana çıkararak elde ettiği kaynaklarla ...
Pekdaş: Kanunsuz ve hukuk dışı oluşumlara asla izin vermeyiz
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma nedeniyle ...
 
CHP’li Başkan Sesli: Bayındır’da makas lehime açılır!
Bayındır’ın CHP’li Belediye Başkanı Ufuk Sesli, “2014 yılındaki seçimlerde ...
İnciraltı çıkmazında bakanlıktan flaş açıklama: Yetki devri yapmadık!
İzmir’in en prestijli bölgesi İnciraltı’nda planlama yetkisinin Balçova ...
Buca'da havuz zamanı
Buca’da eğitim gören öğrenciler beden eğitimi derslerini iple çekiyor. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva