HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Aralık 2018 Cuma - 15:18

İnciraltı çıkmazında bakanlıktan flaş açıklama: Yetki devri yapmadık!

İzmir’in en prestijli bölgesi İnciraltı’nda planlama yetkisinin Balçova Belediyesi’ne devredildiğini açıklayan Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’ya yanıt geldi. Bakanlık, “Hiçbir kuruma ya da firmaya planlama yetkisi verilmedi” dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya da Başkan Çalkaya’nın konuyu çarpıttığını söyledi.

İnciraltı çıkmazında bakanlıktan flaş açıklama: Yetki devri yapmadık!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in imar ve arsa rayiçleri bakımından en prestijli bölgeleri arasında yer alan Balçova İnciraltı’ndaki planlama yetkisi üzerinden başlayan tartışmalar sürüyor.

Bir dönem EXPO’nun yapılacağı yer olarak belirlenen İnciraltı’ndaki geniş arazileri ilgilendiren imar planları açılan davalar sonrasında iptal edilmişti. Bölgeyi planlamakla yetkili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarını sürdürürken kurumlardan görüş ve önerileri de geçtiğimiz aylarda topladı. Ankara-İzmir arasında görüşme trafiğinde yer alan dosyalar içinde bulunan İnciraltı konusu merakla bekleniyordu.

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” Programına katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İnciraltı planlaması konusundaki yetkisini kendilerine devrettiğini açıkladı. Bakanlık ile görüşmeleri sürdürdüklerini dile getiren Çalkaya, konuyu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na da anlattığını belirtti. Çalkaya, “Kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Bakanlık bizden 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarını yapmamızı istiyor. Herkesi dahil edeceğimiz ortak aklı önde tutacağımız bir planlama yapacağız” ifadelerini kullandı.

AYRINTILI AÇIKLAMA!
Konunun kamuoyunda geniş yankı uyandırmasının ardından bakanlıktan flaş açıklama geldi. Bölgenin planlama süreciyle ilgili ayrıntılı bilgilerin de verildiği açıklamada bakanlık hiçbir kurum ve firmaya yetki devri yapılmadığını söyledi.

Bakanlık Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Metropoliten Alanı içinde yer alan “İnciraltı Turizm Merkezi” İzmir İli, Balçova İlçesi sınırları içerisinde İzmir körfezinin kuzeyinde bunmaktadır. Planlama alanı yaklaşık 690 hektar büyüklüğündedir.  İzmir İnciraltı Turizm Merkezi, termal turizm potansiyelinin mekânsal, yönetsel ve işlevsel bir bütünlük içinde değerlendirilmesi, doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesinin oluşturulması ve sektörel gelişimin planlı bir şekilde sürdürülmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla bölge, Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca 13.09.1989 Turizm Merkezi ilan edilmiş ve daha sonra EXPO için gerekli alanın oluşturulabilmesine yönelik 30.06.2007 tarihlinde sınırları genişletilerek yeniden ilan edilmiştir.

Bölge hem iç turizm ve dış turizmin hem de günübirlik rekreasyonel potansiyel sunmaktadır. Balçova’da yoğunluk kazanan jeotermal enerji kaynakları termal turizmde, konutlarda, tarım ve hayvancılıkta kullanılmaktadır.

17 Ağustos 2011 tarihinde, “İnciraltı Turizm Merkezi 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu”  Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanmıştır.  Bu planda Büyük Kentsel Yeşil Alan olarak planlanan sınırı Expo Alanı olarak kabul edilmiş olup aynı zamanda tamamı doğal sit alanı içerisindedir. Bölgeye ait Koruma Amaçlı İmar Planları 02.11.2012,04.03.2013 ve 06.08.2013 tarihlerinde Bakanlığımızca onaylanmıştır.

Ancak açılan davalar ile önce çevre düzeni planı daha sonra alt ölçekli planlar iptal edilmiştir. İptali süreci sonrasında Bakanlığımız tarafından hiçbir kuruma veya planlama firmasına bu alanla ilgili yetki verilmemiştir. Konuya ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile üst düzey görüşmeler yapılmış ancak Belediyenin görüşlerini aktaran taslak sunulmuştur. Belediyenin görüşünü, mahkemenin iptal gerekçelerini dikkate alınarak ve ilgili kurum görüşleri doğrultusunda hazırlanacak olan plan Bakanlığımızca onaylanacaktır.

AK PARTİLİ KAYA: “BAŞKAN ÇARPITIYOR”
Bakanlığın açıklamasının ardından Egedesonsöz’e konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, “Burada konu çarpıtılıyor. Bunu da belediye başkanı yapıyor. Bölgenin planlama konusuyla ilgili bakanlığın yaptığı açıklamada olduğu gibi kimseye bir yetki verilmedi. Buradaki tüm tasarruf bakanlıktadır. Kurum görüşleri alınmış, Büyükşehir Belediyesi de görüşleri bildirmiştir. Zaten konu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Ankara’ya ilettiği konular arasında yer alıyordu. Biz de sayın bakanımıza gerekli bilgileri vermiştik. Büyükşehir gibi Balçova Belediyesi de görüşlerini bakanlığımıza iletebilir. Bundan bir sorun yok. Planlama alanıyla ilgili varsa öneri ve çekinceleri ilgili yerlere aktarabilirler” dedi.

Milletvekili Kaya, İnciraltı’nda bulunan mülk sahiplerinin de merakla beklediği imar planlarının kısa süre içinde bakanlık tarafından tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. 

 
FETÖ sanığı vali yardımcısı beraat etti
 
İzmir'in 'çılgın projesi'ne yargı freni!
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zeynep zeynep 22 Aralık 2018 Cumartesi 00:36

İnşallah umut ve ümit ediyoruz .Sayın vekilimize güveniyoruz. inciralti için en iyi plan ve projenin biran evvel yapılmasını bekliyoruz.Atalarimizdan kalan bu yerler gittikçe metrekare olarak küçüldü. Birçok kişi zaten verimli olmayan yerlere hiç bir şey yapamıyor. Duyun artik sesimizi. Evler viran oldu.Herkes yazliklarda yaşıyor. Değerli olan yerde sefil hayat sürüyor. Birçok kişi. Bizde yerimiz belli değil karşıdan bakıyoruz. Ne olacak bunun sonu .Sayın vekilimiz..!Yapacaksanız iyi bir imar planı şimdiden teşekkür ediyoruz.

Yorumu oyla      9      5  
Hayvancılık 21 Aralık 2018 Cuma 23:10

Bakanlığın açıklamasına göre Balçova'da Jeotermal Enerji ile hayvancılık yapılmakta imiş. Jeotermal enerji ile nasıl hayvancılık yapıldığını bana anlatabilecek bir UZMANN! var mı acaba?

Yorumu oyla      9      5  
Resime 21 Aralık 2018 Cuma 22:57

Kim çözüm ise artık o kişini yanindayiz yeter bizi beklettikleri mağdur ettikleri seçinden önce bu iş bitsin ki bizde destek verelim

Yorumu oyla      9      5  
Gerçekler 21 Aralık 2018 Cuma 21:36

Rantçılar yine doluşmuş!!!!dededen kalma olması demek, rant olacak zengin olacaksınız demek değildir.Siz zengin olacaksınız diye şehrin kalbine hançer saplanamaz.En düşük emsalle planlanması tüm İzmirin genel kabul isteğidir.

Yorumu oyla      9      5  
bülent 21 Aralık 2018 Cuma 21:12

yazıyı gönderen bakanlık burada sayın vekil yanlış bilgilendirilmiş..... şimdi yazı çıkınca ne diyeceklerini merak ediyorum .... kesin bu yazıyı gönderen hemen görevden alınır TÜİK gibi , sayıştay gibi ..... ülkeme yazık ....

Yorumu oyla      9      5  
Defne 21 Aralık 2018 Cuma 20:16

Bakanlık ve Belediye el ele versin İzmir için şu planı çıkarsınlar artık, arap saçına döndü şu iş... İş alanı lazım, turizmin çeşitlendirilmesi lazım, sağlık turizmi İzmir için elzemdir...

Yorumu oyla      9      5  
Ülker 21 Aralık 2018 Cuma 18:54

Artık yeter..İnciraltı imara çoktan açılmalıydı.bizler çok mağduruz.

Yorumu oyla      9      5  
Tuba 21 Aralık 2018 Cuma 17:39

İnciraltı toprak sahipleri olarak mağduriyetimizi görmek isteyen buyursun gelsin . Bizler büyük dedelerimizden kalan bu toprakları asla gecekondulaştırmadık . Bizler hep koruduk ama artık hiçbirşey yetişmiyor . Artık gırtlağımıza kadar dolduk . Artık yeter. Cebinde bir çay içecek parası olmayan insanlarla dolu .

Yorumu oyla      11      7  
Yeter artik 21 Aralık 2018 Cuma 17:34

Paran varsa sen al 600agac kurudu kimsenin derdide olmuyor ama biz dertliyiz

Yorumu oyla      10      7  
Uğur 21 Aralık 2018 Cuma 16:55

Şimdi herkes ben yapıcam der, sonra ben yaptım onlar kabul etmedi dava açtı olur olan yine İnciraltı''na olan yine İzmir''e olur... Plan yok ama her geçen gün yeni bir kafe, düğün salonu, restoran, oto yıkama vs açılmaya devam eder. Yazık planlayın artık kim planlıcaksa, İzmir kazansın...!

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da havuz zamanı
Buca’da eğitim gören öğrenciler beden eğitimi derslerini iple çekiyor. ...
Çocuklardan Zübeyde Anne’ye mektup var
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Karşıyaka’ya emanet ettiği annesi ...
Bornova'da yaz-kış spor kursu
Bornova Belediyesi, 11 branşta açtığı spor kursları ile özellikle çocuklar, ...
 
İzmir, devrim şehidi Kubilay için koşacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay anısına ...
Başkan Kocaoğlu’ndan hükümete: O kararı gitmeden önce bekliyoruz!
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, AK Parti İl Başkanı Şengül’e ilettiği ...
Foça'da kolaj resim sergisi
Deborah Semel Demirtaş, Foça’da Kolaj-Resim Sergisi açtı. Sanatçının her ...
 
AK Parti Karabağlar aday adayı Doğan: Sorunlara çare olacağız
Seçim çalışmalarını Karabağlar’da Katılımcı Sanayici ve İş adamları Derneği ...
İnciraltı’na büyük müjde: Yetki artık belediyede!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in en prestijli bölgesi İnciraltı’nın ...
Narlıdere Belediyesi çalışanlarına özel eğitim
Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi tarafından organize ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva