HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Aralık 2018 Perşembe - 12:53

İnciraltı’na büyük müjde: Yetki artık belediyede!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir’in en prestijli bölgesi İnciraltı’nın planlamasıyla ilgili yetkiyi Balçova Belediyesi’ne devretti. Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, “Bölgeyi yeni karara göre hep birlikte planlayacağız. Büyükşehir ve mülk sahiplerinin katılımı, bakanlığın koordinasyonunda bu iş gerçekleşecek” dedi.

İnciraltı’na büyük müjde: Yetki artık belediyede!

EGEDESONSÖZ- Planlama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunan Balçova İnciraltı ile ilgili önemli bir karar çıktı. Bakanlık, uzun yıllardır mülk sahipleri başta olmak üzere herkesin merakla beklediği planlama işlemlerini Balçova Belediyesi’ne devretti. 

SONSÖZ TV’de yayınlanan “Günaydın Ege” Programı’na katılan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Gazeteciler Fatih Yapar ve Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.  Yerel seçim sürecinin masaya yatırıldığı programda Başkan Çalkaya, bakanlığın kararını açıkladı.

Çalkaya, “İnciraltı’nın planlama yetkisi ne Büyükşehir’de ne de Balçova Belediyesi’ndeydi. Bundan 10 gün öncesine kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisindeydi. Yetki bizim elimize hiç geçmedi.  Şimdiye kadar da benden hiç öneri almadılar. Düşünün, İzmir’de EXPO için İnciraltı belirlenmiş ve burası planlanmıştı. Geçmişte bu süreci İzmir olarak yaşadık. EXPO’nun yürütme kurulunda bana o dönem yer vermediler. Belediye başkanı olarak fikrimi bile almamışlardı. Planlama yapılacak kimse sormuyordu. O süreç gitti, biti. Şimdi yeni ve son karar ile bakanlık tüm yetkiyi bize devretti. Planlamada 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları biz yapacağız. Bizim 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin karşısındaki alan üzerinden deneyimimiz var.  Kültür ve Turizm Bakanlığı bize yetki vermişti. Şimdi vatandaşlara ve kamuoyuna  ‘biz başardık’ diyerek tanıtımları yapacağız. Yeni yazının da gereğini yapar, planlama çalışmalarına başlarız” dedi.

YENİ RAPOR BEKLİYORUZ
Başkan Çalkaya, İnciraltı’nın geneli için daha önce “tarım yapılamaz” kararı olduğunu fakat EXPO alınamadığı için de toprak koruma kurulunun yeni rapor vermesi gerektiğini söyledi. Çalkaya, “Biz bakanlığın devrinden sonra İzmir Valiliği’ne yazı yazdık. Koruma Kurulu’ndan karar çıkmasını bekliyoruz. Biz planlama yaparız ama önümüzdeki bu engelin ve sorunun tamamen kaldırılması lazım. İnciraltı’nda bir tarım alanı, işleyen toprak yok denecek kadar az” diye konuştu.

MÜLK SAHİPLERİYLE PLANLAYACAĞIZ
Konuşmasında, “Ben iyi bir yöneticiyim” diyen Başkan Çalkaya, planlamanın ortak akıl ile yapılacağını söyledi. Çalkaya, “Yazı bana gelir gelmez İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na gittim. O’na, ‘bana destek ver’ dedim. O da kabul etti. Şimdi ‘yetki bende, ben yaparım’ diyemem. Katılımcı davranacağız. Bakanlıktan bana ikinci bir şekilde ‘sorun çözüldü, koruma kurulu işi tamam’ derlerse hemen çalışmalara başlayacağız.  Orada mülk sahipleri sonuna kadar haklılar. Sizin denize sıfır arazileriniz var. Orada 10 bin kişiyi ilgilendiren işlem yapılacak. Araziniz var ama ne tarım var ne de bina yapabiliyorsunuz. Mülkü var ev yapamıyor, bina olmuyor. Burası yeşil alan kalabilir o başka bir şey ama hak sahiplerinin haklarını vereceksiniz. Bizim tapu sorunlarını çözmemiz gerekiyor.  Siz İzmir’in her tarafında konut yapacaksınız ama buraya gelince ‘yeşil kalacak’ diyeceksiniz. Kalabilir ama tapu sorununu çözün, insanları koruyarak parasını rayiç bedel üzerinden vereceksiniz.  Ver parasını al! O da gitsin parasıyla çocuğunu evlendirsin, evini, arabasını alsın” dedi.

SAĞLIK SERBEST BÖLGESİ
Başkan Çalkaya, İnciraltı’nın 5 milyon metrekare alanının tek konsept ile planlanamayacağını söyledi. Çalkaya, “Burada konut ama düşük yoğunluklu olabilir. Termal sağlık merkezleri olabilir, işyerleri olabilir, turizm olabilir. Benim şahsi düşünceme göre tadını kaçırmadan her şey uygun şekilde yerleştirilmelidir. Bizim 9 Eylül Üniversitesi gibi bir tıp fakültemiz var. Özel hastaneler var.  Ben diyorum ki bu alan Gaziemir’de serbest bölgemiz gibi ‘sağlık serbest bölgesi’ olsun. Bir alan da bunun için ayrılsın. Ben, Balçova Termal Tesisleri’nde belediye başkanı olmadan önce genel müdürlük yaptım.  Bu konuda deneyimlerim var. Biz kesinlikle ortak akıl ve birliktelikle bu alanı planlayacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu planlama çalışmalarına seçim sürecinde de devam edeceğiz.  Ekibim, bakanlıktan yazı gelir gelmez çalışmalara başlayacak.  Birileri kampanya yaparak belediyeleri hedefe koyuyordu. Bizim alakamız yoktu. Şimdi var. Biz bir masanın etrafında toplanarak bu işi başaracağız” diye konuştu.  

Başkan Çalkaya ayrıca, yerelleşmenin önemi, ekonomideki sıkıntılar, başkanlık sisteminde tehlikeli bulduğu yönler ve 15 yıllık görev süresince hayat geçirdikleri üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Çalkaya şunları söyledi:

EKONOMİDEKİ ESAS SIKINTI 1 NİSAN’DAN SONRA YAŞANACAK
Türkiye’nin hem ekonomik anlamda hem de siyasi anlamda birçok sıkıntıyı yaşayacağı günlerin eşiğindeyiz.  Dışarıdan getirilen 10-15 milyar dolarla ekonomiyi seçime kadar bir şekilde götürmeye çalışıyor. Ben esas sıkıntının 1 Nisan’dan sonra başlayacağına inanıyorum. Bundan 10-15 sene önce hep yereller güçlenecek, demokrasi güçlenecek’ denirdi. Şimdi yerelleri küçülterek yok ederek yetkilerin tek noktada toplandığı bir sisteme doğru gidiyor Türkiye. Hem yaşadığınız üretimden, üretimin azalmasından kaynaklanan ekonomik krizi yaşayacağız hem de bunun getirdiği siyasi sıkıntıları yaşayacağız. Yurt dışından yurt içinden takip ettiğim ciddi analizlerin kaynaklarına dayanarak söylüyorum; önümüzdeki Nisan’dan itibaren ekonomi daralacak. Mayıs Haziran belki de pik noktalara ulaşacak. Bu dönemlerde ne yapacaksınız?  Demokrasiyi ancak yerellerle güçlendirebilirsiniz bu nedenle yereldeki belediye başkanları çok önemli. Hepimizin güçlü olması gerekiyor, hepimizin dik durması gerekiyor, hepimizin önümüzdeki dönemlerin sorunlarını bilerek aday olması gerekiyor.

EYALET SİSTEMİNİN ADIMLARI OLABİLİR
Türkiye’de bu farklı bir dönem…  Belediye yerel seçimleri belki de Türkiye’nin genel seçimlerini de etkileyecek. Genel yaşamını, genel hayatını etkileyecek. Türkiye’de belediye sayısı 143’e indirilecek diye bir söylem vardı. Bu neyin altlığı olabilir? Eğer siyaseti biraz iyi analiz edebilirseniz, bu eyalet sistemin, başkanlık sistemine yönelik bir çalışmanın adımları olabilir. Ben kendiliğinden gelmiş bir başkanlık sistemi olarak görmüyorum. Bunlar adım adım insanlara empoze edilen ve sonu eyalet sistemine gidecek bir yapıya gidecek. O yüzden bu seçimler çok önemli, o yüzden yeniden parlamenter sistemin güçlendirilmesinden yanayım. Biz tek adam sisteminin nereye kadar gidebileceğini gördük o yüzden bu seçime çok iyi hazırlanmalıyız.

ADAY OLURSAM 15 YILDA NELER YAPTIYSAM HEPSİNİ SUNACAĞIM
İlk başladığım sene hem kendimin hem rakiplerimin bildirgelerini inceledim. O bildirgelerde bulunan konuların yüzde 99’u yerine getirilmiş. Sanırım ne demek istediğimi anlatmışımdır. Biz resmi törenlerimizi kentin İnciraltı kavşağında yapıyorduk. Trafik en az 5 dakika duruyor siz resmi tören yapıyorsunuz buralardan geldi Balçova. Bunu aldık belediyenin yanında  tören alanı yaptık. Anlatmak istediğim şu; ben tekrar aday gösterildiğimde 15 yıl boyunca neler yapıldı hepsini sunacağım.

 

 
ABD tırları Suriye'den çıkmaya başladı
 
Kira ödemeyen kızını icraya verdi
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erkal yıldırım 20 Aralık 2018 Perşembe 23:04

Başkan 45 yıldır mağdur ettiğiniz Balçova arsa mağdurlarının sorunlarını çözün önce sonra planlarsın inciraltını

Yorumu oyla      9      6  
Uğur 20 Aralık 2018 Perşembe 21:59

Olaylara o kadar çok sabit fikirle bakmaya alışmışsınız ki önyargılarınıza yenik düşüyorsunuz, rantçı diyorsunuz, karşısında bizi bulur diyorsunuz, tehdit budur tam olarak. İnciraltı siyaset üstü bir konu akpli milletvekilleriyle iş tutmaktan bahsediyorsunuz, akp''de chp''de İnciraltını mağdur etmiştir. Bizim siyasi hiç bir kimseye inancımız kalmadı iki tarafta birbiriyle çekişmesinden olan bizlere oluyor, İzmir''e oluyor. Yinede sabit fikirleri yıkmak atomu parçalamaktan zor siz haklısınız... İnciraltı mezarlık olsun bizde ata toprağımızda gömülürüz hemde sera naylonu yerine gerçekten belki yeşil alan olur...!

Yorumu oyla      9      6  
gerçek falan 20 Aralık 2018 Perşembe 21:57

Yorumcu gerçekler diye rümuz belirlemiş ama kindarın ta kendisi! Uğur arkadaşım hakkınız kaybolmaz, umarım bu kez aklı-selim galip gelir de şovmen avukatların peşine takılıp birilerine maşa olunmaz! Yeni plan hazırlatmaktansa, expo için hazırlanmış büyükşehirin planını hemen devreye almak en çabuk sonucu verir! Yine de mal sizin, karar sizin, seçim sizin!

Yorumu oyla      10      5  
Türkan Kutlu 20 Aralık 2018 Perşembe 21:42

Çok güzel bir yetki devri yakalamış Ken iyi değerlendirmek lazım.Bir İzmir''lilerin olarak demokrasiden yanayım.Açıklamalarınızı hayata geçireceği bize inanıyorum.

Yorumu oyla      10      5  
Gerçekler 20 Aralık 2018 Perşembe 20:38

Burayı Uğur gibi rantçılara teslim eden karşısında bizi bulur hem belediyeyi hem halkı tehtid et sonra yok dededen kaldı plansız falan...merak etme plan yapılır yeşil alan olarak kalır...akpli miletvekilleriyle iş tutsanıza bu olmayacak bu biline..

Yorumu oyla      10      8  
Uğur 20 Aralık 2018 Perşembe 19:19

Gerçekler adlı şahıs ben kimseyi tehdit etmedim, Türkçe anlama konusunda eksikleriniz var sanırım. Birde bu mülkü plansız almadık dededen kalma onun öncesini bilemiyorum bile atanlardan kalma yani, haberin olsun olayı kavramınızda yardımcı olması adına yazıyorum. Plansız bırakıldık, şehir planları sürekli güncellenir 100 yılı aşkın toprağımız ne tarım alanı (ki tarım yapılamıyor), ne konut, ne ticaret ne bilmemne koca bir belirsizlik... Düşün ki tapulu evin vardı yüz yıllık tapusu iptal edildi sana da bekle karar vericez diyorlar herkes kendini bu noktaya koyup düşünsün evimi mi yıkacaklar oturmama izin mi verecekler, teşbihte hata olmaz durum böyle...

Yorumu oyla      12      5  
Mister No 20 Aralık 2018 Perşembe 19:09

Büyük bir bölümüne saglik tesisleri yapilabilir.Hisse karsiligi bir miktar para ve kardan pay verilir . Böylece arsa sahiplerinin eline hem nakit para hemde tesisler var oldugu müddetce kardan pay olarak para gecer. Kimseninde hakki kalmaz böylece. 20 dakikada havalimani, 35-40 dakikada Cesmeye , 15-20 dakikada merkeze ulasabilecegin böyle bir yeri Saglik Turizmine acmak en akilli istir. Geri kalan kismada 3 Kattan yüksek olmamak sartiyla Konut icin imara izin verilebilir.

Yorumu oyla      11      5  
TC misafir 20 Aralık 2018 Perşembe 17:54

Rant çakallarına prim vermeden ve hak sahiplerini mağdur etmeden çözüm üretilmeli. Kent açısından halkın nefes alabildiği şehir merkezindeki nadir bir bölge. Benim önerim kamulaştırma yapılarak kent ormanının alanı genişletilmeli. Maliyeti yüksek olabilir ama etaplar halinde gerçekleştirilebilir.

Yorumu oyla      11      5  
Uğur'a 20 Aralık 2018 Perşembe 17:16

Aklı başında hiç kimsenin sizlerin atadan kalan hakkınızda gözü yok, olmadı da, olamaz da! Ancak sizler adına hareket eden bir grubun da imar yetkisi elinden alınmış Kocaoğlu'nu her fırsatta hedefe koyduğunu da biliyoruz. Zaman zaman burada da yazıldığı gibi, Kocaoğlu'nun arkasında durup, reddedilmiş planın ve elinden alınmış yetkinin savunucusu olsaydınız, bugüne kadar çoktan bir sonuca varılmış olurdu! Bence siz yine de büyükşehirin planının takipçisi olun, Balçova belediyesinin yeni plan yapması, yaptırması seneleri alır, karar sizin!

Yorumu oyla      13      5  
tatmin etmedi 20 Aralık 2018 Perşembe 16:23

Başkanın söyledikleri beni tatmin etmedi! Ben 'bu işin daha önceki sahibi Aziz Başkan, belediye olarak onun daha önce yaptırdığı planı uygulamaya sokacağız' tarzı bir açıklama beklerdim! Anlaşılıyor ki bakanlık ilçeyle büyükşehir arasında sürtüşme çıkarması umuduyla bu yetkiyi devretmiş! Hakçası orasının expo için büyükşehir nasıl planladıysa öyle planlanmasıdır!

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere Belediyesi çalışanlarına özel eğitim
Narlıdere Belediyesi Pakize Ateş Kadın Danışma Merkezi tarafından organize ...
Urla'nın Kadın Koperatifi 4 yaşında
Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 4. Yılını tamamladı, ...
Bornova’da vaatleri aşan yatırım
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila 30 Mart 2014 öncesi adaylığı sırasında ...
 
Köylülerden pankartlı karşılama: Kocaoğlu'ndan 'veda' mesajları
Ödemiş'te sevgi gösterileriyle karşılanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Kemalpaşa'ya Çanakkale Savaş Müzesi
Çanakkale Savaşı’nın tüm yönleriyle anlatıldığı ‘Çanakkale Savaş Malzemeleri ...
Başkan Şenol’dan 2B çağrısı: Sorunu çözün, seçimi kaybetmeye razıyım!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol Sarnıç’ta 15 bin kişiyi ...
 
Başkan Akpınar: İzmir sosyal demokratların oksijen çadırıdır, adayı özel olmalı!
İstanbul ve Ankara’da büyükşehir belediye başkan adaylarının belli olmasının ...
Buca'da 'yerli malı' şenliği
Buca’da Yerli Malı Haftası şenlik gibi kutlandı. Ülke ekonomisinin ancak ...
IF Wedding Fashion İzmir’de güç birliği
13. IF Wedding Fashion İzmir – Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva