HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2012 Çarşamba - 17:04

İMKB Başkanı: VOB için yetki hükümette

İzmir Ticaret Odası’nın özel gündemli meclis toplantısında konuşan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “VOB’un İstanbul’a taşınması benim yetkim dahilinde değil, karar hükümetindir” dedi.

İMKB Başkanı: VOB için yetki hükümette

Erkan İYİGÜNGÖR/Egedesonsöz - İzmir Ticaret Odası’nın meclis toplantısına katılan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, son günlerde kent gündemini meşgul eden VOB’un İstanbul’a taşınmasıyla ilgili sorulara yanıt verdi. 

- İş dünyası VOB için tek yürek oldu...tıklayınız...

- Turhan: Bilinçsiz yatırımcı Veliefendi'ye gitsin!.. tıklayınız...

VOB ile ilgili konuşan ve aynı zamanda İzmirli olan İbrahim Turhan VOB’un İstanbul’a gitmesiyle ilgili kararı kendilerinin alamayacağını,  konuyla ilgili karar için son sözün hükümette olduğunu belirtti. Turhan, “VOB Başkanı Işınsu Kestelli ve VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez ile sorunum yok, her türlü sorun dostluk çerçevesinde konuşularak çözülebilir"dedi.

YETKİMİZ YOK!
İstanbul’da kurulacak finans merkezi kapsamında VOB’un da İstanbul’a taşınmasını yorumlayan Turhan, “VOB’u İstanbul’a almak için bizim ne yetkimiz var, ne gücümüz var… İMKB kanunla çizilmiş olan faaliyet alanında görevini yürütüyor. VOB da bizim iştirakimiz olan bir şirket. Sermaye piyasalarının yapılandırmasının nihai kararını hükümet belirleyecek. Kanunla düzenlenecek bir konu. Açıkçasını söylemek gerekirse kişisel görüşümü soruyorsanız lokasyon önemli değil, önemli olan Türkiye’de sermaye piyasasının gelişmesidir. Sermaye piyasasının derinliğe ihtiyacı var, piyasanın likitideye ihtiyacı var, ürün çeşitliliğine artırmaya ihtiyacı var. Sermaye piyasasının dünyadaki küresel yatırımcılara tek bir iletişim noktasından, tek bir takas hesabıyla, tek bir teminat ile, bütün finansal ürünleri rahatlıkla alması satmasını sağlayacak teknolojik platform sağlanmasıdır önemli olan” diye konuştu

"KESTELLİ İLE SORUNUMUZ YOK"
İzmir iş dünyasının ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli’nin tepkisini de değerlendiren Turhan, “Işınsu Kestelli bizim aile dostumuzdur, çocukluğum onlarla geçti, sevdiğim saydığım biridir. Aramızda bir problem yok. İstanbul finans merkezi sadece İstanbul’a özgü değil Türkiye’nin önemli projesidir, bu hayata geçtiği zaman küresel sermayeden daha fazla pay alması Türkiye’deki tasarrufların artmasıyla ve etkili şekilde reel sektöre ticaret dünyamıza katma değer sağlayacak, istihdam yaratacak, aynı zamanda Türkiye’nin stratejik önemini arttıracak çalışma. İMKB sadece İstanbul’un değil, Ankara’nın, İzmir’in, Kars’ın da borsası. Sadece Türkiye’nin de değil bölge ülkelerinin de borsasıdır. Avrupa’dan, Amerika’dan bile bizimle konuşmak için randevu alıyorlar. Dolayısıyla İstanbul finans merkezini Türkiye’nin projesi olarak görüyorum. Ülkemiz için en olumlu sonuç ne olacaksa ortak akıl çerçevesinde karar verilecek. Ekrem Bey, Işınsu hanım iş dünyasında çok başarılı olmuş küresel sermayeye el ense çenkmiş insanlar onların bilgi ve birikiminden istifade etmemiz lazım. Oturulur konuşulur sorunlar ortak akıl çerçevesinde çözülür” ifadesini kullandı. Turhan ayrıca İMKB’nin yapısını da İTO üyelerine anlattı.



“VOB ZORLUKLARLA KURULDU”
“İMKB İstanbul ile özdeşleşti. İzmir’de de VOB kent ile özdeşleşti” diyen İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, VOB’un taşınmasının hiçbir bir faydası olmayacağını belirtti.

Demirtaş,  “VOB’un işlem hacmi 2011’de 440 milyar lira olarak belirlendi. Mart 2012’de ise 1.7 milyar lira aşıldı. Hesap sayısı 73.885 adet. Üye sayısı 99’dur. VOB kolay kurulmadı. İzmirli girişimciler olarak emtiada vadeli işlemleri başlatmak için 90’lı yıllarda çalışmaya başladık. Çok zorluklar yaşadık bu dönemde. VOB 2001 krizinden sonra kuruldu. TOBB ve İMKB, VOB’a İzmir Ticaret Borsası ile birlikte büyük ortak olarak girdi. İlk gong 2005’te Başbakan Erdoğan çaldı. VOB’da dün de bugün de sorunlar yaşandı, yarın da sorunlar yaşanacak” diye konuştu.

“KENT PSİKOLOJİSİ SARSILIR”
Ekrem Demirtaş şöyle devam etti: “Bizim temennimiz VOB’un ve İMKB’nin uyumlu işbirliği yakalamasıdır. VOB’u İzmir dışına taşımak kent psikolojisini sarsmak dışında somut hangi yararı sağlar bilmiyoruz. 8 yıllık VOB İzmir için kaybedilmemesi gereken bir marka. Bizim beklentimiz Uluslar arası İstanbul Finans Merkezi’ni destekleyecek, rakip değil, tamamlayıcı bir finans piyasası olarak İzmir’i görmeniz ve destek olmanız”


İTO meclis üyesi Ali Şahin de EGS ile ilgili tepkisini dile getirdi. Turhan da cevap olarak, “Sermaye piyasaları fırsatlar sunuyor ama riskinde olduğu bir piyasa. Rekabetçi olmak için yeteri serbestliği sağlarken, ekonomi için de riskler içerir. Şu anda sermaye piyasası kanunu ilgili değişiklik son aşamaya geldi. Yeni kanun uluslararası standartları getirecek. Yatırımcıların hakları da korunacak” diye konuştu.

Toplantı sonunda Başkan Ekrem Demirtaş, İMKB Başkanı İbrahim Turhan’a el yapımı halı hediye etti. Turhan 9 Nisan'da İzmir Ticaret Borsası'nı ziyaret etmek için yeniden kente gelecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hilmi Dülger 28 Mart 2012 Çarşamba 18:05

Kentin psikolojisi sarsılmaz sizin sarsılır. İzmir'in zenginlerine de bir ders olsun.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Optimum'la tanışıyor
Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.(RGY)’nin Türkiye’deki AVM kavramına ...
"Bilinçsiz yatırımcı Veliefendi'ye gitsin!"
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’nin ...
Fuarda İzmir-Selanik kardeşiliği
Selanik Fuarı yetkilileri ve Yunanlı işadamları, 1-2 Eylül tarihleri arasında İzmir Fuarı’nda olacak
 
İzmir iş dünyasını Dragon heyacanı sardı
Dünyanın en kalabalık su sporları organizasyonu olan Dragon Festivali’nin ...
Folkart mimarisini ODTÜ’lüler inceledi
Folkart’ın İzmir’e kazandırdığı projeler üniversitelerin mimarlık fakültelerinin ...
Kestelli VOB tartışmasına sert tepki verdi!
Kestelli, VOB'un, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Altın Borsası ile ...
 
VOB'u İstanbullulaştırma senaryosu!
Sabah Gazetesi'nin Ege Bölge Temsilcisi Ünal Ersözlü, IMKB'nin bir türlü ...
Demirtaş: Yunanistan kurtulmak istiyorsa ilacı Türkiye'dir
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın ...
Mobilya sektörü MODEKO 2012'yle İzmir'de vizyona çıkıyor
Türkiye ve dünyanın dört bir yanında başarılarını katlayan Türk mobilya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva