HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2012 Çarşamba - 13:34

"Bilinçsiz yatırımcı Veliefendi'ye gitsin!"

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’nin para piyasasından, sermaye piyasasına, bankacılıktan borsalara doğru bir geçiş yaşaması gerektiğini belirtirken; Borsa algısını yanlış yansıtan bilinçsiz yatırımcılara ise “İstinye’ye değil Veliefendi’ye gidin” çağrısı yaptı.

 Bilinçsiz yatırımcı Veliefendi ye gitsin!

İZMİR - Ekonomi Üniversitesi’nden düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, küresel ekonomik kriz sonrasında dünya ekonomisinin büyük bir değişim geçirdiğini, 2000’li yılların başındaki tahminlerin değiştiğini kaydetti. Turhan, krizden sonra Türkiye ekonomisinin çok iyi performans gösterdiğini ancak en temel sorunun tasarrufların Türkiye’nin büyüme hızına yetmemesi olduğuna dikkat çekti.

“GÜNDEM SERMAYE PİYASASI'
Türkiye’nin şimdiye kadar para piyasalarının belirleyici bir ekonomiye sahip olduğunu kaydeden Turhan, “Enflasyonun ve reel faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir yerde uzun vade söz konusu olamaz. Tamamen kısa vadeye sıkışmış. Şimdiye kadar Türkiye’de finansal aracılık mekanizması hep bankacılık sektörü üzerinden gerçekleşti. Bu, geçtiğimiz dönemde anlaşılabilir bir şeydi. Türkiye mali politikasını düzeltti, para politikasını iyileştirdi ve bankacılık yeniden yapılanmasını tamamladı. Bunlar ortada çözülmemiş dururken, başka bir şeyle ilgilenmek mümkün değildi. Şimdi gündemimizde sermaye piyasaları var. Sermaye piyasaları aslında yurtiçi tasarrufların, ekonominin kalıcı büyümesi için son derece kritik bir mekanizmadır” diye konuştu.

“BANKALARDAN BORSALARA GEÇİŞ ŞART"
Yakın zamanda Sermaye Piyasası Kanunu’nun değişeceğini, Türkiye’nin para piyasasından sermaye piyasasına, bankacılıktan borsalara doğru bir geçiş yaşaması gerektiğini vurgulayan Turhan, bu noktada halka arz seferberliğinin önemine dikkat çekti. Turhan, Türkiye’de işletmelerin sermaye piyasasıyla barışık olmadığını, en büyük 1000 şirket arasında 127, en büyük 100 şirketten 28'inin İMKB’de olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünün sıkı denetim ve gözetim altında olacağını, aracılık maliyetlerinin artacağını ve bankacılık üzerinden finansman sağlamanın zorlaşacağını dile getiren Turhan, “Sermaye piyasalarının önünü açan konulardan bir tanesi bu. Halka açılım küresel ölçekte tanınma imkanı sağladığı gibi kredibiliteyi de artıracaktır” dedi.
"RİSKİ SEVENLERİN YERİ BORSA DEĞİL"
Konuyu yatırımcı açısından da değerlendiren Turhan, “Bilinçli yatırımcı çok önemli. Olumsuz algıların oluşmasında bilinçsiz yatırımcıların çok büyük rolü var. O yüzden bilinçsiz yatırımcılar, İstinye’ye gelmeyin Veliefendi’ye gidin. İki tur atıyorlar bitiyor, sonuç için de çok fazla beklemelerine gerek yok. Tabii ki bazı insanlar riske aşık insanlardır. Risk almayı sever ama bunun yeri Borsa değil. Delta kanat, bungie jumping var. Ama Borsa’ya gelirseniz olmaz” diye konuştu.

“KEYİF VEREN PARA POLİTİKALARINDAN UZAK DURUN'
Konuşmasında öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Turhan, şöyle konuştu: “Enflasyonla ilgili son derece bilinçli olun. Enflasyonist sonuçlar doğuracak politikalara itibar etmeyin. Uyuşturucu gibi cazip gelebilir. O gördüğünüz hayal, o hayal beyninizi tüketen bir uyuşturucudur. Sakın ha sakın uyuşturucudan, keyif veren maddelerden uzak durduğunuz gibi keyif veren maliye ve para politikalarından da uzak durun. Türkiye’nin geleceği sizsiniz. Bu çok önemli bir sorumluluk. Karşınıza birileri çıkabilir. Sizi cezbedici vaatlerle kandırmaya çalışabilir. Aman, sakın. Bir siyasetçi devlet kesesinden cömertlik yapmaya başladığı zaman uyanın. Devlet parası diye bir şey yok, o sizin paranız.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fuarda İzmir-Selanik kardeşiliği
Selanik Fuarı yetkilileri ve Yunanlı işadamları, 1-2 Eylül tarihleri arasında İzmir Fuarı’nda olacak
İzmir iş dünyasını Dragon heyacanı sardı
Dünyanın en kalabalık su sporları organizasyonu olan Dragon Festivali’nin ...
Folkart mimarisini ODTÜ’lüler inceledi
Folkart’ın İzmir’e kazandırdığı projeler üniversitelerin mimarlık fakültelerinin ...
 
Kestelli VOB tartışmasına sert tepki verdi!
Kestelli, VOB'un, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Altın Borsası ile ...
VOB'u İstanbullulaştırma senaryosu!
Sabah Gazetesi'nin Ege Bölge Temsilcisi Ünal Ersözlü, IMKB'nin bir türlü ...
Demirtaş: Yunanistan kurtulmak istiyorsa ilacı Türkiye'dir
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın ...
 
Mobilya sektörü MODEKO 2012'yle İzmir'de vizyona çıkıyor
Türkiye ve dünyanın dört bir yanında başarılarını katlayan Türk mobilya ...
Elektriğe zam baskısı
Nisan ayında uygulamaya girecek yeni elektrik tarifeleri için kurumlar ...
Lübnan'a balıklarımızı dizilerle satacağız
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Ortadoğu’nun popüler ülkesi Lübnan’da ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva