HABERLER>GÜNCEL
14 Nisan 2015 Salı - 18:15

Dersim'de '1938 kazısı': İnsan kemikleri bulundu

Tunceli'nin Hozat ilçesine bağlı Karabayır Köyü'nde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek topluca gömüldüğü iddialarıyla ilgili olarak başlayan kazıların ilk gününde insan kemikleri bulundu.

Dersim de  1938 kazısı : İnsan kemikleri bulundu

Tunceli'de 1938 yılındaki askeri harekat sırasında, Hozat ilçesine bağlı Karabayır Köyü'nde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin kurşuna dizilerek toplu olarak gömüldüğü iddialarıyla ilgili olarak, mahkeme kararıyla kazı çalışması başlatıldı. Bugün başlayan kazılarda, bazı kemikler bulunurken, bu kemiklere DNA testi yapılarak akrabalarıyla karşılaştırılacağı belirtildi.
 
Hozat Cumhuriyet Savcısı Hasan Toy başkanlığında başlatılan kazı çalışmasına Hozat 51'inci Motorlu Tugay Komutanlığı olay yeri inceleme ekibi ile birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan bir adli antropolog ve bir Adli Tıp uzmanından oluşan 2 kişilik bilirkişinin yanı sıra, gözlemci olarak da Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer ile Adli Tıp uzmanı doktor Semih Yıldırım katıldı.
 
TOPRAĞIN 20 SANTİM ALTINDA KEMİKLER BULUNDU
Hozat'ın Karapınar Köyü Seke Sure Mezrası'nda yapılan kazı çalışmalarında toprağın 20 santim altında kemiklere ulaşıldı. Kazı bölgesine ölenlerin yakınlarının dışında hiç kimsenin yaklaşmasına izin verilmedi. Bulunan kemiklerin DNA testi yapılarak akrabalarıyla karşılaştırılacağı ve daha sonra tespit edilmesi halinde kemiklerin ailelere teslim edileceği kaydedildi.
 
1938 yılında 7 yaşında olan 84 yaşındaki Sevim Baran, çalışmalar sırasında gözyaşlarına tutamadı. Baran, o tarihte 2 aileye mensup 24 kişinin askerler tarafından nüfus sayımı yapılacağı gerekçesiyle toplanıp öldürüldüğünü belirterek, kendilerinin ise son anda gelen emirle harekatın bitmesi nedeniyle kurtulduklarını söyledi.
 
'HEPSİ BU MEZRADA YAŞIYORDU'
Sevim Baran, olayın yaşandığı günü çok iyi hatırladığını yaşananları şu an her saniyesini kafasında canlandırdığını belirterek, "Hepsi bu mezrada yaşıyordu, toplam 24 kişiydiler. Aralarında küçük çocuklar bebekler ve yaşlılar da vardı. Buraya getirdiklerinde küçük çocuğu olan Fatma aralarından kaçıyor. Bu sırada Fatma'nın küçük çocuğunu bırakmışlardı. Fatma gelip çocuğu alırken, askerler yakalayıp tekrara buraya getirerek kurşuna dizdi" dedi.
 
Baran ve Canan ailelerinin avukatı Cihan Söylemez, kazı çalışması ve olay yerinde delil çıkarma faaliyetinin uluslararası antlaşmalara göre yapıldığını belirterek şunları söyledi:
 
"Kazı çalışması Uluslararası Minnesota Protokolü'ne uygun şekilde başladı. O şekilde devam ediyor. Peş peşe insan kemikleri çıktı, ufak olduğu için elekten geçiriliyor. Her bir kemik parçası numaralandırılıyor. Bu çalışma bir iki günü bulabilir. Çünkü ayrıntı teferruat gerektiren bir çalışma. Hozat belediyesi işçileri destek oluyor. Çıkarılacak insan kemikleri Adli Tıp Kurumu'na gönderilecek ne şekilde öldürüldükleri tespit edilecek. Yaşları, cinsiyetleri ve hangi tarihte öldürüldükleri tespit edilecek. Çalışma bittikten sonra müvekkillerden DNA örnekleri alınacak savcılık kanalı ile DNA örneği eşleşenler ailelere defin için geri iade edilecek. Bunun sonucu ne olacak, burada katledilen insanların çocuk yaşlı kadın olduğu ortaya çıkacak. Dolayısı ile bir isyan durumunun olmadığı bir katliamın söz konusu olduğu bilimsel raporlarla kanıtlanmış olacak diye düşünüyoruz."
 
Avukat Söylemez, kazı alanında çok miktarda kemik çıktığını, ancak kemiklerin çok fazla kırıldığını belirterek, "Kemikler peş peşe çıkmaya devam ediyor. Epey bir kemik var. Aradan 77 yıl geçmiş çoğu bayağı ufalmış" dedi.
 
DEVLET BUNUNLA YÜZLEŞMELİ
Kazı çalışmasının yapıldığı bölgeye gelen Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, "Acılı olan Ermeni katliamının 100'üncü yılında Ermeni soykırımı ile yüzleşmeyen ülke ile görüldüğü gibi Dersim katliamı ile yüz yüze kaldığımız bir noktadayız. Kazılan her yerden kemikler fışkırıyor. Bu devlet bununla yüzleşmelidir" dedi.
 
Dersim olaylarının Türkiye Cumhuriyeti devletinin 'karanlık tarihi' olduğunu ileri süren Mehmet Ali Bul, bu yüzleşme olmadan toplumsal barışın sağlanmasının mümkün olmadığını iddia etti. Bul, "İlk olması resmiyet açısından diğer katliam yapılan bölgeler için kazı çalışmasını kolaylaştırma emsal teşkil etmesi noktasında önemlidir" dedi.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’yi sarsan raporda bir isyan da ‘Eski Vekil’den: Vurguncu değilim!
Çiğli Belediyesi’nde 2014 yılı mali harcamalarının incelendiği denetim ...
İzmir’de dehşet: Eski eşine kurşun yağdırdı!
İzmir’de turizmci 64 yaşındaki Salih K., bir yıl önce boşandığı avukat ...
Flaş! HSYK ‘paralel yapı’ için harekete geçti
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, yargıda paralel ...
 
Şehit babası sordu: Bu kanlı torbayı niye gönderdiniz?
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, 9 Aralık 2012’de askerdeyken ...
İspanya’daki facianın ateşi İzmir'i de yaktı!
Çanakkale Gelibolu'da Milli Eğitim Bakanlığı'na ait yatılı Anafartalar ...
Flaş! Mersin'de çevreciler nükleercileri hapsetti!
Akkuyu Nükleer Santralı’nın su altı yapılarının temel atma törenine katılanlar ...
 
Soma davası için jandarma ve polisten ek önlem
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ...
15 can alan faciada kemikleri sızlatan karar!
Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’nde, 6 Nisan 2012’de 15 kişinin öldüğü köprü ...
Türkiye ‘İZBAN’daki fotoğrafı konuşuyor: ‘Terlikli Keko’dan insanlık dersi!
Ali Uçar metroda kitap okurken fotoğrafını çeken ve bunu 'kız tavlamak' ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva