Buse AÇIKALIN/EGEDESONSÖZ- Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, sofralık zeytinde yaşanan fiyat düşüşlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak üreticilerin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlara dikkat çekti.

“ALIM FİYATLARI 15-16 LİRAYA KADAR DÜŞÜRÜLDÜ”
Başlangıçta duble kalite zeytin için 70-80 liraya kadar açıklanan fiyatların sembolik olduğunu ifade eden Özdamar, fiyatların süreç içerisinde kademeli olarak düşürüldüğünü ve ortalama alım fiyatlarının 15-16 liraya kadar gerilediğini öne sürdü. Özdamar, duble olarak sınıflandırılan en büyük kalibreli zeytinin toplam üretim içerisindeki payının yüzde 2-3 civarında olduğunu belirtti. Özdamar, “Öncelikle fiyatları göstermelik olarak 70-80 liradan başlattılar. Fakat sistematik olarak bunu aşağıya düşürmeye başladılar. Fiyatları geri çekmeye başladılar. Maalesef ilk anda 24-25 lira olan ortalama fiyatlar şu anda 15-16 liraya kadar düşürüldü” dedi.

Petrolde zirveden sert dönüş
Petrolde zirveden sert dönüş
İçeriği Görüntüle

“ÇİFTÇİ İŞÇİ ÜCRETİNİ BİLE KARŞILAYAMIYOR”
Sofralık zeytinin zarar görmeden toplanması gerektiğini vurgulayan Özdamar, bir işçinin günlük ortalama 120 kilogram zeytin toplayabildiğini söyledi. Mevcut alım fiyatları karşısında üreticinin işçilik giderlerini karşılamakta zorlandığını belirten Özdamar, “Bir çiftçi her gün işçi ücretini karşılayamıyor. Satış fiyatı işçi ücretini dahi karşılayamıyor” dedi.

“İHRACAT FİYATLARI DÜŞTÜYSE BUNUN SORUMLUSU ZEYTİNYAĞI SANAYİCİSİ VE İHRACATÇISI”
Özdamar, yurtdışı pazarlarında müşteri kazanmak amacıyla yapılan fiyat rekabetinin ihracat fiyatlarını aşağı çekebileceğini ileri sürerken “İhracatçılar ‘İhraç edemiyoruz, ihracat fiyatları düştü, ihracat miktarı düştü’ şeklinde açıklamalar yaptılar. Evet, bir miktar düştü. Eğer ihracat fiyatları düştüyse bunun sorumlusu zeytinyağı sanayicisi ve zeytinyağı ihracatçısıdır. Yurt dışında fiyat kapma ve müşteri kapma yarışına girip birbirlerinin müşterisini çaldıkları zaman bunun böyle olacağı belliydi. Onun için burada hiç kimse suçlu aramasın” şeklinde konuştu.

“ZEYTİNCİ AĞACINI KESMENİN HESABINI YAPIYOR”
Üreticinin uzun süre düşük fiyatlara dayanamayacağını belirten Özdamar, mevcut tablonun devam etmesi halinde zeytin yetiştiriciliğinden vazgeçen çiftçilerin artabileceğini ifade etti. Özdamar, “Zeytinci bir dayanır, ikinci dayanır, üçüncüde o zeytin ağaçlarının hepsini keser atar. Şu anda zeytinci, ‘Ağacımı ne zaman keseyim?’in hesabında.” diyerek üreticinin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının uzun vadede zeytin üretimini ve sektörün geleceğini de etkileyebileceğini dile getirdi.