Dr. Berna BRIDGE
Yunan halkı Türkiye ile savaş mı istiyor?
18 Eylül 2022 Pazar

Yunanistan ile aramızdaki gerilim arttıkça artıyor. Gün geçmiyor ki başka bir tahrik oluşmasın. Savaş için sanki “Gel, gel” diyor Yunanistan siyaseti. Rusya’nın bitmeyen tahriklerle Ukrayna ile savaştırıldığı gibi sıra Türkiye’ye mi geldi diye soruyoruz hepimiz, bitmeyen tahriklerle Türkiye-Yunanistan savaşa sokulmak isteniyor gibi görülüyor. Peki, Yunan halkı ne istiyor?

İngiltere’deki Yunanlı bir arkadaşımızla kaygı içinde bu durumu konuşuyoruz. Patras’lı bir delikanlı. Otuzlu yaşların sonunda, yani savaş olsa askere gidecek bir yaşta ama çocuk da değil, konuları anlayacak kadar yaş yaşamış, kırka merdiven dayamış. Çok ağır bir İngilizce aksanı var ve bazen dedikleri anlaşılmıyor, tekrar soruyoruz. Konu tabii ki Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilim, biz ona ülkemizin, siyasetimizin ve halkımızın savaş istemediğini, barıştan yana olduğumuzu anlatıyoruz, arkadaş da onların tarafını uzun uzun anlatıyor…

İlginç şeyler de söylüyor. Yunan hükümeti Türkiye ile tansiyonu artırıyor, ama Türkiye ile savaşı halka kolay kolay satamazlar diyor. “Daha önce halkı galeyana getirip Türkiye ile savaşa giriştiler ama hem 1920lerde hem Kıbrıs’ta savaşı kaybettiler, birçok Yunan gereksiz, manasız öldü, ulusal trajedi yaşandı hep” diyor. “İnsanlar artık bunu istemiyor, kolay kolay Türkiye ile savaşa halktan destek alamazlar” diyor. “İnşallah” diyoruz…

“En iyisi insanların rahat rahat ortak yaşayabilmesi için hiç 'patron' (örnek: Amerika, Rusya) olmaması gerek” diyor. Sonra üzerine basa basa "Ama bu Türkiye de patron olmayacak demek" diyor. Biz de “Zaten Türkiye Yunanistan’a patronluk yapmak istemiyor, barış ve huzur içinde yaşamak ama Mavi Vatan gibi haklarımızı da korumak istiyor” diyoruz.

Sonra bu arkadaş "Ben savaş çıkmasını istemiyorum, sorun olsun istemiyorum, onun için bizzat bizlerin caba göstermesi gerekiyor, barış fikirlerinizi seviyorum, ne gerekirse bizler de yapalım” diyor ve ekliyor. Biz de bu fikre tamamen katılıyoruz, “el ele çalışmalıyız” diyoruz…

Arkadaş ekliyor. 1920lerde Seke partisi varmış Yunanistan’da. Bunlar Anadolu’da savaşa karşıymışlar, çünkü bu savaş emperyalistlerin savaşı, “Alet olmak istemiyoruz” demişler. Hatta Yunan ordusuna sızıp içeriden sabote etmeye çalışmışlar. (Vatanım Sensin dizisinde görmüştük bu tür Yunanlı askerleri. Kurşuna dizilmişlerdi maalesef) 1921 seçimlerinde Venizelos yerine Almanlardan yana olduğu ve Anadolu’daki savaştan çekileceğinin sözünü verdiği için Krala oy vermişler. Kral kazanınca İngilizler Yunanlardan ekonomik desteğini çekmiş. Ama savaş yine devam etmiş ve buna çok kızmışlar.

“Üstüne üstlük bir de gidip her yeri yakıp yıkmaya başladılar” diye ekliyor. Yani bilen Yunanlı bal gibi biliyor, o yıllarda Yunan hükümetinin ve ordusunun Anadolu’da yaptığı kıyımı, yakıp yıkmayı, verdiği zararı ve bunun ağırlığını hissettikleri gibi bu gerçeği olgunlukla söylemekten de çekinmiyorlar. 

Bu Seke partisi daha sonra Komünist Partisi olmuş. Kısacası, şimdilik siyasette azınlıkta bile olsalar “Anti-emperyalizmi savunan, Türkiye Yunanistan arasında sorun istemeyen çok Yunanlı var – tarihçi, yazar da var ve halk savaş istemiyor, ölmek istemiyor” diye sözlerini bitiriyor.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 23 Eylül 2022 Cuma 18:55

Savaşa ve barışa devletler karar verir. Halklar değil.

Yorumu oyla      4      4  
ertugrul 19 Eylül 2022 Pazartesi 21:24

bizde itemiyoruz savaş...ekmek derdinde bu millet..

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva