Kemal ANADOL
Partilerin anatomisi
22 Haziran 2022 Çarşamba

Kral çıplak demeyi sürdürüyoruz. Önce siyasal partilerin anatomisine bir göz atalım. Parti yapıları şaşılacak kadar piramide benzer. Piramidin tabanı, yüzer gezerlerin dışında çekirdek seçmenlerden oluşur. O partinin ideolojisiyle özdeşleşen çekirdek seçmen kuruluşun varlık ve hayatta kalma nedenidir. Onlar her seçimde ve her koşulda partilerine oy verirler; desteklerini esirgemezler. Yukarı doğru küçülen piramit tabanının hemen üstünde parti üyeleri, daha yukarıda delegeler, bir üst katta da ilçe ve il örgütleri bulunur. Sıra üst yönetim kadrolarına gelmiştir. Belediye başkanları, onların üstünde parlamento grubu, daha yukarıda da parti genel merkez yöneticileri konuşlanırlar. En tepede de genel başkan bulunur.

İdeal bir partide, genel başkan ve lider kadrosu topluma konjonktüre uygun ve ideolojiyi yansıtan mesajlar verirler. Bu mesajların partinin sınıfsal tercihlerini yansıtmak gibi bir özelliği vardır. O anda örgütler eyleme geçerler. Dışarıda hiçbir ev, apartman, sendika, kooperatif, üretici, tüketici ve meslek örgütü bırakmadan slogana dönüştürülen mesajları toplumun kılcal damarlarına yayarlar. Lider ve kadrosu da ülkeye yayılan heyecan havası ve ortamından yararlanarak oluşturdukları politikayı ete kemiğe büründürür, saptadıkları vaatleri aşağıdaki katmanlara gönderirler. Böylece çekirdek seçmen/üye/delege/belediye başkanı/milletvekili/ genel başkan zinciri tamamlanmış olur. Kısaca bu model tıpkı emme basma tulumba gibi çalışır, partinin heyecanının, tutarlılığının sürekliliğini sağlar. Bu dinamik yapının olmazsa olmazı ise örgütle üst yönetimin uyumudur. Örgütün işlevli olması, seçime girecek adayları bizzat kendisinin saptamasıyla olasıdır. Örgüt kadrolarına yükselme umudu ve olanağının verilmesidir.

Emme basma tulumba veya vücuttaki kan dolaşımına benzer yapının günümüzdeki partilerde yaşadığını söylemek bir hayli zordur. İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’da sol partilerde görülen dinamizm 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde oldukça törpülenmiştir. Dünyaya egemen olan küreselleşme ve neo liberal politikalar sonucu ortaya çıkan özelleşmeci uygulamalar, siyaset dünyasında da duraksama ve statükocu tavra dönüşmüş, giderek çürümeye yol açmıştır.

Örgütü işlevsiz bırakarak ve onun seçme/seçilme hakkını kısıtlayarak hatta yok ederek tavandan mesajlarla yetinmek üst kattaki yönetici kadrolara kolay gelmektedir. Bu durumda parti tabanı ve örgüt heyecanını yitirmekte, seçmeni harekete geçirme yetisi de yok olup gitmektedir. Bir zamanlar özellikle kuzey ve orta Avrupa’daki her seçimde zafer kazanan sosyal demokrat partilerin bugünkü acıklı durumunun iki nedeni vardır. Birincisi küreselci anlayışın getirdiği ideolojik bulanıklık, ikincisi de tepeden inme uygulamalarla örgütlerdeki heyecan ve dinamizmin yok edilmesidir.

Partilerdeki çürüme böyle başlamaktadır. Merkez yöneticileri, belediye başkanı hatta belediye meclisi üyelerini, milletvekili adaylarını kendileri belirlemektedir. Onlar da mevki ve makamlarından aldıkları güçle kongrelere egemen olmakta ve örgütleri istedikleri gibi şekillendirmektedirler. Özetle bir başka zincir ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemle oluşan örgüt de büyük kongre veya kurultaylarda genel merkez yöneticilerini seçmektedir. Bu modeli “saadet zinciri” olarak tanımlamak yanlış olmasa gerekir. Ülkeye ve demokrasiye yararı olmayan yozlaşma modelinin en önemli nedeni çağdaş partilerde terkedilen delege sistemidir. Ülkemizdeki Siyasal Partiler Yasası da ilçe kongrelerine 300, il kongrelerine 600, büyük kongrelere 1200 delege kotası koyarak, partilerin var olma nedeni üyeliği işlevsiz hale getirmektedir. Oysa günümüzde AB ülkelerindeki partiler çürümüş delege sistemini çoktan bıraktılar. Partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurudurlar. Ama kendi içlerinde demokrasi olmazsa, demokratik rejimi yozlaştırır ve ülkeyi yönetilmez hale getirirler, kaosa sürüklerler!

Kral çıplak demeyi sürdüreceğiz.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nail Gürman 25 Haziran 2022 Cumartesi 11:56

Tam da böyle..Erdoğan’ ve diğerlerini de TEK ADAM yapan bu çarpıkyapıdır…

Yorumu oyla      2      3  
Tam da böyle..Erdoğan’ı da,diğer liderleri de,TEK ADAM yapan bu düzendir… 25 Haziran 2022 Cumartesi 11:53

ADAM yapan bu çarpık yapıdır…!

Yorumu oyla      2      3  
Zfg 23 Haziran 2022 Perşembe 17:11

Sadece Erdal İnönü yazdığınız bu idael yapıyı kurmaya çalıştı.Deniz Baykal ile takışarak.Başarılı oldu mu? Bilmiyorum.Bunu en iyi siz bilirsiniz.Teşkk.

Yorumu oyla      2      3  
Tayfun Orçun 22 Haziran 2022 Çarşamba 20:01

Çok güzel çok doğru tesbitler daha doğrusu hastalığın uzman üstad doktor tarafından teşhisi..bu nedenle halkın bütün tepkilerine rağmen alternatif olamamak..genel merkezde sizin gibi siyasetçilere yer verilmemesinin sonucu.

Yorumu oyla      2      3  
Kubilay Avşer 22 Haziran 2022 Çarşamba 13:07

Sayın vekilim, bilmek yetmiyor maalesef. Düşüncelerinizi hayata geçirebilmek için neyi ne kadar yaptığınız daha önemli. Bugüne kadar elinize geçen imkan ve kabiliyetlerinizi bu uğurda ne kadar kullandınız? Aynı şeyleri tekrarlayıp farklı sonuçlar beklemenin kolaycılığını bırakmanın zamanı gelmedi mi sizce?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva