Kemal ANADOL
Demokrasicilik oyunu!
7 Haziran 2023 Çarşamba

Düğmeye 30 Ocak 2023 günü basıldı. Altı muhalif partinin bir araya gelerek oluşturduğu “Altılı masa” dokuz maddelik mutabakat metnini kamuoyuna açıkladı. Demokrasi sosuna bulanarak pazarlanan Siyasal İslam’ın İhvan ideolojisi Arap aleminde iflas ederken ülkemizde yirmi birinci iktidar yılını yaşıyordu. AKP artık deşifre olmuş, demokrasi tramvayındaki yolculuğu tek adam durağında inerek son bulmuştu.

Demokrasinin evrensel koşulu ve olmazsa olmazı güçler ayrılığı ilkesi çoktan çöpe atılmıştı. Yargı, aykırılara karşı sopa işlevini görüyordu. Orta sınıf tasfiye edilmişti. Dar gelirliler, köylüler perişandı. Pahalılık ateşten bir gömlek gibi emekçileri yakıyordu. Seçim yılı yaklaşıyordu. Bir şeyler yapmalı ve ne yapıp yapıp bu iktidardan kurtulmalıydı. Toplumdaki haklı kuşku ve korkular sürekli ajite ediliyordu. Bu seçim köprüden önceki son çıkıştı. Bu seçim şimdiye kadar yapılanların sonuncusu olacaktı! O nedenle ekonomiden eğitime, sağlıktan tarıma uzanan ve öneriler getiren dokuz maddelik metin yeterliydi. Armudun sapını kirazın çöpünü bahane etmenin zamanı değildi. Bazı aklı evvellerin “Metinde Atatürk’ün adı yok”, “1924 ve 1961 Anayasaları es geçiliyor” itirazları pişmiş aşa su katmaktan başka bir şey değildi. Altı ortaktan ikisinin iktidarın günahlarına ortak olmaları ise hiç önemli değildi. Bunu kaşıyanlar saraydan para alıyorlardı. Toplum resmen büyülenmişti! Altılı masayı yönetenler her türlü yanlışı yapmak özgürlüğüne sahiplerdi. Ama bu yanlışları saptamak ve doğruyu göstermek suçtu! “Sen Tayyibe mi çalışıyorsun?” sorusuna muhatap olmak işten bile değildi. Ana muhalefet partisindeki en büyük grup, “Şimdi Zamanı Değil” hizbiydi. Artık meyve dalında olgunlaşmıştı. CHP Genel Başkanı gidecek ve onu koparacaktı. Hangi gerekçe ile olursa olsun buna seçenek getirecek öneride bulunmak toplumsal bir suçtu! Anlaşılan biat ve itaat hastalığı iktidardan muhalefete sıçramıştı!

***

14 Mayıs 2023 sonuçları, altılı masa adayının birinci turu atlayarak Cumhurbaşkanlığını bekleyen büyük çoğunlukta hayal kırıklığı yaratmıştı. CHP’nin içinde Gelecek, DEVA ve Saadet Parti adaylarının da bulunduğu liste ancak %25.33 oy alabilmişti. Büyük kayıplarına karşın AKP %35.61 oyu koruyabilmişti.

Cumhurbaşkanlığı sonuçları ise ilginçti. Erdoğan %49.24 oyla kıl payı baraja takılırken Kılıçdaroğlu %44.88 oya ulaşmıştı. 14 Mayıs ile 28 Mayıs arasındaki gelişmeler muhalefetin ikinci tura ait bir planı olmadığını gösteriyordu. Zafer Partisiyle imzalanan protokol, zıt kutuplar arasında gidip gelmelerle söylem değişiklileri bunu kanıtlıyordu. Sonuçlar ne olursa olsun Gelecek, DEVA ve Saadet Partilerinin hayalet oyları CHP listesinde gerçeğe bürünmüş ve milletvekili olarak TBMM’deki yerlerini almışlardı. Bu işten kârlı çıkan onlardı.

İkinci tur ise konuya noktayı koyuyordu. 1 milyon 37 bin 101 oy geçersiz oy kullanılmıştı. Erdoğan %52.18 oyla ipi göğüsleyebilmiş, Kılıçdaroğlu %47.82 oya ulaşabilmişti.

***

Köprüden önceki son çıkış savı ile çıktığı yolculuğun hiç de istemediği biçimde sonuçlanmasının travmasını yaşıyor mahallemizin sakinleri. Hayal kırıklığı bir süre daha devam edecek anlaşılan. Daha sonra ilginç manzaralarla karşılaşacağız. İşin başında ağzını açanı saraya hizmet etmekle suçlayanlar şimdi tam tersi yazılara imza atıyorlar. Televizyon kanalları ve trollerin demokrasiye nasıl zarar verdiklerinin somut örneklerini yaşadık bu seçimlerde. Olguyu algıya dönüştürmenin şeytani yöntemlerine tanık olduk. Ama asıl gerçek seyrettiğimiz bu oyunu demokrasi sanmamız ve buna kendimizi inandırmamızdır. Gerçek, Türkiye’deki seçmenlerin tam bir vesayet altında bulunduklarıdır.

İster İslâmî ister seküler olsun bir takım elitler, ellerine geçirdikleri partiler aracılığıyla demokrasicilik oynuyorlar ve seçmenleri bu işe alet ediyorlar. Bu konuya ayrı bir yazıyla değineceğim.

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat Yakar 11 Haziran 2023 Pazar 09:56

Gursel Tekin beyin ifadesine gore 17 bin sandigin islak imzali mazbatalarina sahip olamamak..matematiksel olarak..17.000 ×300= 5.milyon yuz bin oy demektir..(ortalama 300 kisiden hesapladim)..ve baskanlik secimi 2 milyon uc yyzbin oy farkla kacmistir..aslinda iktidar da bu secimi kaybettigini biliyor da onlar icin bu 5 sene cok onemli..21 senenin hatta 73 senenin finalini yapacaklar..biz..siz diye bolunduk aslinda..ama kimse itiraf etmiyor..ve oynanan bu secim tiyatrosunda cogunluk ellerine verilen senaryoda ki rollerini guzelce oynadilar ve bu koyun milleti de bi guzel oyaladilar...

Yorumu oyla      0      1  
Adil ve eşit hizmet alma hakkı 7 Haziran 2023 Çarşamba 22:48

CHP’li İzmir BB’si kamu hizmeti olan toplu ulaşımda ; İzmir merkez ilçeler , İzmir kırsal ilçeler ayrımcılığı (kırsal ilçelerdeki otobüslerde 120 dk. aktarma hakkı yok ve Eshot otobüslerini tamamen hizmeten çekip , İZTAŞIT adı altı da özelleştirmede ısrar ediyor ) yapıyor . Söz uçar , icraatlar inandırıcıdır . “ o kader değil , bu kader değil , İzmir BB’si fırsat eşitliği çerçevesinde şunu yaptı , bunu yaptı , o mümkün , bu mümkün “ Ancak İzmir toplu ulaşımında adil ve eşit hizmet vermek “ mümkün “ değil ! Elinizi kim tutuyor ? ÇÖZÜM : İzmir kırsal ilçe otobüslerinde de ; 136 km.lik İZBAN hattındaki tarife ve ücretlendirmelerin uygulanması .

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ah, yıllar…
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Atatürk’e sistemli saldırılar!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
TABULA RASA (Boş Levha)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Homeros kentinde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eski Çeşme yolunun unutulmaz manzara kahvesi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Para sizde, bizde ne var, haydi söyle…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı, vah Alaçatı…
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Proletaryaya veda ederken
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreye, şehrine faydalı Levent’ler!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Mevali!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva