Ender ALDANMAZ
AK Parti İzmir'de nerede hata yapıyor?
30 Ocak 2023 Pazartesi

İzmir kent gündemi son 10 gündür Halkapınar-Otogar Metrosu üzerine yaşanan tartışmalara sahne oldu.

Hatırlatırsak; 2018 yılında yatırım programına alınan metro projesi ile ilgili süreçte hala yol kat edilemedi. Son yayımlanan yatırım raporunda da sembolik olarak dosya parası olan 3 bin TL ayrıldı.

Meslaktaşım Fırat Başaran ile birlikte Bir TV’de yayınlanan programda konuya değinmiştik. Ancak konuyu yeniden ele almak ve AK Parti İzmir teşkilatının iletişim stratejisi konusunu masaya yatırmakta fayda var.

Kentin şehremini görevinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in konuyla ilgili sesini yükseltmesi olağan… İzmirliler otogara ulaşabilmek adına yada otobüs, minibüs ya da özel araçlarını kullanarak ulaşmaya çalışıyor. Otobüs sirkülasyonunun yanında insan ve otomobil sirkülasyonunun yoğun yaşandığı bir durum ortada… Bu durum özellikle maddi açıdan ciddi bir külfet de oluşturuyor. Ülkenin birçok büyükşehrinde de otogara ulaşmak için ağırlıklı olarak raylı ulaşım bulunuyor.

Buradaki konu Soyer’in metro projesinin yapılmaması konusundaki isyanına gösterilen reaksiyon…

AK Parti İzmir Teşkilatı’nın yöneticilerinin, seçilmişlerinin uzun bir süredir uyguladığı bir siyaset yapma ve iletişim stratejisi var. Bu ağırlıklı olarak karşı cepheyi bir tartışmanın içerisine çekmek ve baskın gelmek üzerine kuruluyor.

Bunun adı siyaset… Her partinin, siyasetçinin bir yoğurt yeme alışkanlığı vardır. Eleştiriler pek ala yapılabilir, hatta eksik kalan bazı şeyleri perdelemek adına büyükşehir belediyesinin eksik kalan projelerini gündeme getirip başka bir tartışma da açabilir. Buna da siyaset yapma sanatı denir.

Ancak konu, Kocaoğlu döneminden beri uygulanan –hatta kullanılan enstrümanlar bile aynıydı- ve sandık sonuçlarına bakıldığında başarısız olduğu görülen iletişim stratejisine devam edilmesinde bir ısrarın olması konusudur.

Başkan Soyer’e verilen yanıtların tamamına bakarsak metro projesinin neden yapılamadığına ve ne zaman yapılacağına dair ise herhangi bir açıklama bulunmuyor. Halbuki metronun neden yapılamadığı ya da ne zaman yapılacağına dair bir açıklama yapılsa bu Sayın Soyer’e verilen en iyi cevap olacaktı. Ama olmadı. Hatta bakanlık dahi bu tartışmanın açıklamasına girdi. Ancak bakanlığın yanıtında da metro projesi ile ilgili tek bir kelime dahi bulunmadı hatta üzerine “sandık” vurgulu sert bir mesaj da verildi.

Ancak ortada metronun ne zaman yapılacağının yanıtı yok. Verilen yanıtlar sadece Soyer’e verilen yanıtlar değildir. Seçmen verilen mesaj üzerinden bir yorumlama yapabilir ve ona göre tavır sergileyebilir. Bu hesap edilmezse “hükümet İzmir’e yatırım yapmıyor” algısı devam eder.

AK Parti’nin İzmir hedefleri ile ilgili yerelden büyüyen bir rol modele ve rol modeli köpürtmeye ihtiyacı vardır.

Örneğin, AK Parti İzmir’de dört ayrı ilçede iktidar durumunda… Öyle ki vatandaşların bu dört ilçede büyükşehire alternatif olarak neler yapıldığına dair kafalarında oturan bir rol model bulunmuyor. Örneğin, bir Kınık, Kiraz vs modeli yok. Hatta Urla’ya atanan bir kayyum var. Orada ne yapıldığına dair doğru dürüst bir basın bülteni dahi yok. İyi şeyler muhakkak yapılıyordur ancak yürütülen siyaset tarzı burada yapılan faaliyetlerin baskılanmasına da yol açıyor. 2024 yılında kenti AK belediyecilik ile tanıştırma iddiasıyla yoluna devam eden İzmir teşkilatının yöneticilerinin seçimi kazanmak için CHP kitlesinin yüzünü döndürebilmesi gerekiyor. Bunun tek yolu polemik siyasetine mola verip dört ilçede yürütülen faaliyetlerden bir model çıkarmasından ve seçmenin önüne sunmasından geçiyor. Keza İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediyelerinin mevcut iki başkanı ilçelerde elde ettiği başarılarının sonucu ile seçimi kazandılar.

Yürütülen mevcut siyasi hat, karşı tarafı kenetler. Bu siyaset yapma biçimi en fazla mevcudu koruyabilir hatta mevcuttan da kayba yol açabilir.

Mesela, Geçtiğimiz aylarda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın Çiğli Arıtma tesisi ile Çiğli Tramvayı ile ilgili verdiği desteklerin karşılığının seçmende daha fazla karşılığı olacaktır. Bu adımların çoğalması seçmende pozitif etki yaratabilir.

Toparlarsak;

- Seçmenler yönelimlerini yerelde ya da genelde yürütülen icraatlara göre farklılaştırabilir.

-Halkapınar-Otogar Metrosu konusu üzerinden yürütülen tartışmaların AK Parti cephesinden gelen yanıtların altı dolu değildir ve bu işin kazananı Soyer’dir.

-2024 seçimlerine gidildiği süreçte Soyer’e adeta gollük pas verilmiştir.

-AK Parti İzmir Teşkilatı iletişim ve siyaset stratejisinde revizyona gitmelidir. Daha önce denenmiş ve başarısız olmuş bir stratejinin sonucu yeniden aynı sonucu beraberinde getirecektir.

-AK Parti’nin kentteki belediyeleri üzerinden bir model çıkarmaya ve bunu seçmene alternatif olarak sunmaya ihtiyacı vardır. Uzun bir zamandır yerel iktidar olan ve kentin kronik sorunları sebebiyle kısmen yıpranan ancak farklı nedenlerden dolayı yüzünü AK Parti’ye dönmeyen seçmenin kazanılması belki de burada geçecektir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bakar kör olmak 2 Şubat 2023 Perşembe 02:03

Belediye Buca'da, Narlıdere'de metro, Çiğli'de tramvay yaparken, AKP otogar metrosuna 3 bin TL bütçe koyuyor. Bunu eleştirmeyip, İzmirlileri partizanlıkla suçlamak nasıl bir akıl tutulmasıdır?

Yorumu oyla      5      4  
Turgay has 31 Ocak 2023 Salı 09:18

Kimse Soyere golluk pas vermedi,ne yapiliyorsa partizan İzmirliler dışında, belediyenin bütçeye göre çok az bir çalışma yaptığını biliyor,nasıl ekonomide hükumet elestirliyorsa ,İzmirde yaşam mücadelesi veren insanlar yapılmayan görüyor.

Yorumu oyla      2      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva