Türkiye'nin ilk 'Başkan'ını belirleyecek seçimlere sayılı günler kala, siyasi partilerin bir numaralı gündeminde 'Sandık Güvenliği' var.
Peki sandık güvenliği neden bu kadar önemli?
Kimin söylediği tam olarak bilinmese de Stalin'e atfedilen şu söz, bu konuyu açıklamaya yetiyor aslında:
'Oyları kimin verdiği değil, kimin saydığı önemlidir'.
Türkiye gibi demokrasisi tam olarak yerleşmemiş başka ülkelerde de seçim sonuçlarına olan güveni zedeleyecek gelişmeler, bu sözün söylenmesinde ve günümüzde hala geçerliliğini korumasında ne yazık ki hala etkili.
Bunun için şöyle yakın tarihteki seçimlere bir göz gezdirmek yeterli.
30 Mart 2014 seçimlerinde 35 ilde birden tam da oy sayımının yapıldığı saatlerde elektrikler kesildi. Dönemin Enerji Bakanı 'Trafoya kedi girdi' dedi.
2011 milletvekili genel seçimlerinde sadece 600 oyla vekilliği kaybeden İzmir Barosu eski başkanlarından CHP adayı Aydın Özcan, sandık sonuç tutanaklarının doğruyu yansıtmadığını iddia etti.
40 kişilik ekip kurdu, ancak her sandıktan 'Sonuç Tutanağı' alınmadığı için iddiasını ispatlamayadı.
Benzer bir olayı 2004'te AK Parti adayı Dursun Ali Özkan yaşadı. Bornova Belediye Başkan adayı olan Özkan, seçim sonrası AKP oylarının pusulada hemen yan tarafta yer alan ATP isimli partiye yazıldığını iddia ettti.
Ancak hem 'Sandık Sonuç Tutanağı' belgelerinin tümünü almamaları nedeniyle iddialarını ispatlayamadı. Hem de CHP'nin aradaki farkı epey açması sonucu bu iddiaları havada kaldı.
2002'deki seçimlerde İzmir'in Gaziemir ilçesindeki boş arazide bu kez karma bir vaka yaşandı.
AK Parti, CHP ve Genç Parti'ye 'Evet' mührü vurulmuş oy pususulaları boş bir arazide topraktan gömülü olarak çıkarıldı..
Sadece 2000'lerde değil, öncesinde de benzer pek çok olay yaşadık.
1994 İzmir Belediye Başkanlığı seçimlerini sadece 9 bin oy farkıyla kaybeden SHP adayı Yüksel Çakmur'a ait oy pusulaları Harmandalı Çöplüğü'nde çuval çuval çıktı.
1984 seçimlerinde oy pusulaları, seçim kurulu yerine belediye mezbahasında çıktı.
İşte bu nedenledir ki, İzmir'de sandık güvenliği konusunda önemli bir adım atıldı.
İyi Parti İzmir İl Başkanı Koray Ükünç önderliğinde 'Millet İttifakı'na bağlı 4 parti sandık güvenliği konusunda işbirliği gerçekleştirdi.
İşbirliğine göre 4 parti, tek bir parti gibi hareket edecek ve her okulda her partiden 10'ar kişilik ekip ve bir avukat görev yapacak.
Her sandıktan, sandık sonuç tutanaklarının alınması sağlanacak.
'Trafoya kedi girdi', 'Çöplükten oy pusulaları çıktı', 'Tutanaklar farklı yazıldı' iddialarının yaşanmayacağı, halkın iradesinin aynen tecelli edeceği seçimleri yaşamak için ortak hareket edilecek.
İktidar partisi ve cumhur ittifakı da kendi adlarına sandık önlemlerini mutlaka alacaktır.
Demokratik, şeffaf ve güvenilir seçimler herkesin en önemli beklentisi.
Çünkü, 'Sandık Güvenliği'nin iktidarı, muhalefeti olmaz.
Bugün sana, yarın bana.