HABERLER>GÜNCEL
7 Ekim 2018 Pazar - 09:10

Sayıştay raporunda İzmir detayı: Emekli oldular para almaya devam ettiler!

Sayıştay raporlarına göre İzmir’de Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa, Dikili, Karaburun, Aliağa, Menderes, Kınık ve Urla İlçe Emniyet Müdürlüklerinde emekli olan personelden tayın bedeli kesintisi yapılmadığı tespit edildi.

Sayıştay raporunda İzmir detayı: Emekli oldular para almaya devam ettiler!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı 2017 yılına ait Kamu İdareleri Denetim Raporları’nın Emniyet Genel Müdürlüğü kısmında önemli bilgilere rastlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’yle ilgili tespit edilen bulgular incelendiğinde İzmir’deki 9 ilçe emniyet müdürlüğünden emekli olan personelden tayın bedeli kesintisi yapılmadığı ortaya çıktı.

Sayışta raporunda, ‘İzmir Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa, Dikili, Karaburun, Aliağa, Menderes, Kınık ve Urla İlçe Emniyet Müdürlüklerinde emekli olan personelden tayın bedeli kesintisi yapılmadığı tespit edilmiştir’ ifadesi yer aldı.

- SAYIŞTAY RAPORLARINDA YER ALDI: İZMİR’DEKİ O LİMAN NİYE YAPILAMADI?

MEVZUAT HÜKMÜ UYARINCA EMEKLİLİK HALLERİNDE TAYIN BEDELİ KESİNTİSİ YAPILMASI GEREKMEKTEDİR
Konu hakkındaki ilgili yönetmeliğe ve uyulmadığı takdirde karşılaşılacak yaptırıma ilişkin geniş bilgilendirmede şu ifadeler kullanıldı:

‘Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesine Ait Yönetmelik'in 7’nci maddesinde; “Tayın bedelinin bir aylık tutarı, aybaşında maaşla birlikte peşin olarak ödenir. Göreve ilk atanmalarda, aylığa hak kazanma tarihinde tayın bedeline de hak kazanılır. Aynen ve nakit halinde verilen er tayın istihkakları ölüm halinde geri alınmaz.

Ancak, a) Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Bütçelerine bağlı fiili kadrolarda görevli subay, askeri memur, astsubay, uzman çavuş ve uzman jandarma çavuşların,

(1) Çekilme ve emeklilik hallerinde,

(2) Hapis veya ağır hapis cezalarının infazında geçen sürelerde,

(3) Kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme veya mazerete dayalı olduğu adli mercilerce verilmiş kararlarla saptanmış izin tecavüzleri hariç, firar veya izin tecavüzünde bulunanların bu fiillerinin başladığı tarihten itibaren geçen sürelerde, tayın bedeli, 8 inci maddedeki esaslara uygun olarak kıstelyevm esasına göre geri alınır.

b) 22 Haziran 1978 tarih ve 2155 sayılı yasa kapsamında bulunan diğer Devlet memurlarına tayın bedelinin ödenmesinde (emeklilik hali hariç) Devlet Memurları Yasasının aylıklarla ilgili hükümleri uygulanır.” denilmektedir. Yönetmelik hükümlerine göre tayın bedelinin bir aylık tutarı, aybaşında maaşla birlikte peşin olarak ödenmekte, emeklilik hallerinde de tayın bedeli geri alınmaktadır. İzmir İl Emniyet Müdürlüğünde yapılan incelemelerde, İl Emniyet Müdürlüğü ve bazı İlçe Emniyet Müdürlüklerinin emeklilik halinde tayın bedeli kesintisini yaptığı ancak diğer İzmir Bayındır, Ödemiş, Kemalpaşa, Dikili, Karaburun, Aliağa, Menderes, Kınık ve Urla İlçe Emniyet Müdürlüklerinde emekli olan personelden yapılması gereken tayın bedeli kesintisinin yapılmadığı tespit edilmiştir. Mevzuat hükmü uyarınca emeklilik hallerinde tayın bedeli kesintisi yapılması gerekmektedir. Konu hakkında uygulama birliği sağlanması için taşra birimlerinin bilgilendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TAYIN BEDELİNİN PERSONELDEN GERİ ALINMASI GEREKMEKTEDİR
Kamu idaresi cevabında; “Konu ile ilgili olarak; 2155 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesi uyarınca hazırlanan, "Bazı Kamu Personeline Tayin Bedeli Verilmesine Ait Yönetmelik’in 7-b.maddesinde yer alan; “2155 sayılı yasa kapsamında bulunan diğer Devlet memurlarına tayin bedelinin ödenmesinde (Emeklilik hali hariç) Devlet Memurları Yasasının aylıklarla ilgili hükümleri uygulanır." hükmü ile, peşin ödenen aylıkla birlikte verilen tayin bedelinin çalışılmayan günlere isabet eden kısmının ilgili personelden geri alınmasının gerektiği, tüm İlçe Emniyet Müdürlüklerimize bildirilerek konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenmiştir.” denilmektedir. Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemin yapılacağı belirtilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli personelin emekli olması halinde Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesine Ait Yönetmeliğin 7’nci maddesi uyarınca aybaşında maaşla birlikte peşin olarak ödenmekte olan tayın bedelinin personelden geri alınması gerekmektedir’.

TAYIN BEDELİ NEDİR/KİMLERE ÖDENİR?
Aynı zamanda askeri bir terim olan tayın bedeli; ‘bir aylık asker azığının karşılığı olan ve gerektiğinde ere ya da subaya ödenen para’ anlamına gelmektedir. Ayrıca bedelden memurlar da faydalanır. Tayın bedeli, 2155 sayılı Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesi Hakkında Kanun'da ve bu kanuna göre çıkarılan Bazı Kamu Personeline Tayın Bedeli Verilmesine Ait Yönetmelikte düzenlenmiştir.

Buna göre kanunun 1'inci maddesine göre; barışta ve savaşta Milli Savunma Bakanlığı bütçesine bağlı fiili kadrolarda bulunan subay, askeri memur, astsubay, uzman çavuş, sivil memur ve yardımcı hizmetler personeline, Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kıt'a ve kurumlarında görevli Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebeler teşkilatındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kıt'a ve kurumlarında görevli Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü kadrolarındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Jandarma Genel Komutanlığı fiili kadrolarında görevli subay, askeri memur, astsubay, uzman jandarma çavuş, sivil memur ve yardımcı hizmetler personeli ile Jandarma Genel Komutanlığı kuruluşlarında görevli Maliye Bakanlığı'na bağlı muhasebeler teşkilatındaki memur ve yardımcı hizmetler personeline; Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarında görevli her sınıf personele; Milli İstihbarat Teşkilatı'nda görevli sivil memurlara; Gümrük Muhafaza merkez ve iller kuruluşundaki muhafaza ve muamele sınıfı kadrolarına dahil memurlara ve muhafaza teşkilatında görevli gemi adamlarına, Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü hizmetlerinde çalışan orman muhafaza memurlarıyla bunlara refakat eden şoförlerine ayda günlük er tayın istihkakının bir aylık tutarı tayın bedeli olarak verilir.

2017 YILI HESAPLAMASI NASILDI?
Tayın bedelinin bir aylık tutarı, aybaşında maaşla birlikte peşin olarak ödenmektedir. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren hesaplanacak tayın bedeli brüt tutarı 201,72 TL olarak hesaplanmıştı. Maaş katsayısında artış oldukça da bu ödemenin artacağı belirtilmişti. 

 
Sıradışı parkta geri sayım: İzmir maceraya çıkıyor!
 
AK Partili o Başkan’dan 2019 çıkışı: Her göreve hazırım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki PKK operasyonuna 6 tutuklama!
İzmir'de, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınarak, ...
Mehmet KARABEL yazdı... Atı için nasıl gözyaşı döktü?
Mehmet KARABEL yazdı... Atı için nasıl gözyaşı döktü?
Dolmuşta kadına saldıran maganda yakalandı!
Ankara'da bindiği dolmuşta tartıştığı kadına küfürler edip ve dövmeye ...
 
Engelli vatandaşı otobüse almayan şoföre ceza!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, engelli vatandaşı otobüse almadığı tespit ...
Genç sevgililer uyuşturucu parası için...
İstanbul'da, Murat A. ve Neslihan A. adlı sevgililer, uyuşturucu parası ...
İzmir'de kaçak tütün operasyonu!
İzmir'de kaçakçılıkla mücadele kapsamında yapılan denetimlerde piyasaya ...
 
İstismar davasında 'o rapor' nasıl unutuldu?
İzmir'in Karşıyaka'da görülen cinsel istismar davasında, mağdur N.C. (8) ...
İmar Barışı fırsatçılarına aman yok!
İzmir'de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İmar Barışı'nın ardından Hazine ...
İzmir'de trafik kazası: 1 yaralı
İzmir'de meydana gelen trafik kazasında 1 kişi yaralandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva