HABERLER>POLİTİKA
6 Haziran 2016 Pazartesi - 12:26

İzmir’deki deprem Meclis’e taşındı!

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, Foça açıklarında meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir’de olası büyük bir depreme karşı hükümeti uyardı.

İzmir’deki deprem Meclis’e taşındı!

Yiğit, İzmir’in dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız, zayıf ve kolayca yaralanabilir şehirler arasında ilk 10’da olmasına karşın, bütün dikkatlerin İstanbul ve Marmara Denizi üzerinde yoğunlaştığına vurgu yaparak konuyla ilgili önerge hazırladı.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmirlilerin sürekli karşı karşıya olduğu deprem ve sarsıntılarla ilgili hazırladığı soru önergesinde İzmir’in depreme ne kadar hazır olduğunu sordu. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

 “Türkiye bir deprem ülkesidir.  Ülkemiz topraklarının %92’si deprem riski taşımakta, nüfusumuzun %95’i bu bölgelerde yaşamakta ve büyük sanayi kuruluşlarının %98’i bu bölgelerde bulunmaktadır.

İzmir ise İstanbul’dan sonra deprem riski açısından en kırılgan illerin başında gelmektedir. Yerbilimcilerin açıklamalarına göre İzmir ve çevresi dünyanın tektonik yönden en aktif bölgelerinden biridir. Bu nedenle İzmir, büyük depremlere gebe, birbirine paralel dört fay hattının yanı sıra genç ve yaşlı birçok kırığı içinde barındıran ve yer kabuğu ince olduğu için yıkıcı riskler taşıyan bir bölgedir. Yapılan araştırmalara göre doğu – batı uzantılı iki ana kırık aktif durumda olup büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir. Bölgenin depremselliği hareketli olduğu için zaman zaman stres boşalmaları olmakta, bu depremler artçılarla birlikte bir dizi şeklinde devam etmektedir. Nitekim İzmir Körfezi’nde Foça’nın 7 kilometre açığında meydana gelen 4.2 büyüklüğündeki deprem de bu stres boşalmalarının en son örneğidir. Bu tür depremler yıkıcılık açısından fazla korkutucu olmamasına karşın, genç ve yaşlı kırıkların bir arada kesişmesiyle meydana gelecek deprem çok daha büyük hasarlara yol açacaktır.

Öte yandan yapılan araştırmalar göre İzmir, dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız, zayıf ve kolayca yaralanır şehirleri arasında ilk 10’dadır. Bu nedenlerle geçmişte de büyük depremler yaşayan İzmir’in, olası yıkıcı bir depreme karşı hazırlıklı olması gerekmekte, şehrin ana fay hattı üzerindeki yerleşim yerleri öncelikli olmak üzere güçlendirme çalışmalarına büyük önem verilmelidir. Bu bağlamda;

- Ülkemiz topraklarının %92’sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun %95’inin bu bölgelerde yaşadığı ve büyük sanayi kuruluşlarının %98’inin bu bölgelerde bulunduğu gerçeğine karşın, 17 Ağustos benzeri olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla bugüne kadar neler yapılmıştır?

- 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası genellikle İstanbul ve Marmara Denizi’ndeki depremselliğin öncelikli olarak tartışıldığı ve ağırlıklı olarak bu bölgelerde önlem almaya yönelik çalışmaların yapıldığı bir gerçektir? İstanbul ve çevresinden sonra deprem açısından en riskli bölge olan İzmir ve çevresiyle ilgili olarak hangi çalışmalar yapılmıştır?

- İzmir ve İzmir Körfezi’nde ara ara meydana gelen ve artçılarıyla birlikte dizi halinde süren deprem ve sarsıntıların yarattığı hasarlarla ilgili bir çalışma yapılmış mıdır? Okul, hastane vb. kamu binaları dahil hasarlı binaların ne kadarı yıkılıp yenisi yapılmış, ne kadarında güçlendirme çalışmasında bulunulmuştur?

- Başbakanlığa bağlı AFAD Genel Müdürlüğü’nce olası büyük bir İzmir depremine karşı halen hangi çalışmalar yürütülmektedir? İzmir’in deprem açısından risk haritası çıkarılmış mıdır? Buradaki yapıların zemin etütleri yapılmış mıdır? İzmir, depreme hazırlıklı mıdır?”

 
Deniz Seki’den başvuru: Açık cezaevine gitmek istemiyorum
 
Kadın muhtar oltayla boyundan büyük balık yakaladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balbay’dan hükümete patates çağrısı!
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay bu yıl üretimin artması, ihracatın ...
Bahçeli İzmir’e iftara geliyor!
MHP Lideri Bahçeli Ramazan ayı dolayısıyla bir iftar programı için kente ...
AK Parti Çiğli’den belediyeye 12 sayfalık salvo, 2 kuruma çağrı!
AK Parti Grup Başkanvekili Demirkaya, belediyenin 2015 yılında yaptığı ...
 
Erzincan’da İzmir Marşı: Yaşa Binali Yıldırım çok yaşa!
Memleketi Erzincan’a giden Başbakan Binali Yıldırım İzmir Marşı ile karşılandı. ...
CHP’li Bakan sordu, Savunma Bakanlığı yanıtladı
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, askeri sivil memurların yaşadığı sıkıntılar ...
Yıldırım başkanlığında ilk toplantı!
Ekonomi Koordinasyon Kurulu Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ilk kez toplandı.
 
Erdoğan: Güya Türkmüş! Ne Türk'ü be?
Erdoğan, isim vermeden, soykırım tasarısını hazırlayan Türk kökenli milletvekili ...
Erdoğan: Anneliği reddeden kadın eksiktir
Erdoğan, "Kadının iş hayatındaki konumu onun anneliğini asla geriye atmamalıdır. ...
Hotar’dan Büyükşehir’e 'çevre' çıkışı: Öğretmeye hazırız
AK Parti İzmir Kadın Kolları, Çevre Günü etkinlikleri kapsamında “Nasıl ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva