HABERLER>EKONOMİ
30 Aralık 2015 Çarşamba - 08:43

İzmir'de Borsa’dan ekmek israfı seferberliği!

İzmir Ticaret Borsası son dönemde giderek artan ekmek israfı ile ilgili bir proje başlattı. İzmir’deki yerel paydaşlarla beraber ekmek israfının önlenmesi için bir yıllık çalışma yürütülecek. Proje hakkında konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, “İzmir’de israfın boyutlarını ölçerek başlayacak bu kampanyanın başarısını, İzmir halkının katılımı tayin edecek” dedi.

İzmir de Borsa’dan ekmek israfı seferberliği!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Borsası yılın son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Meclis gündeminde İzmir tarımı ve ülke gündemine ilişkin konular konuşuldu.

BU ÜLKE İHTİYAÇLARININ TAMAMINI ÜRETEBİLECEK GÜÇTE
Meclisin açılış konuşmasını İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz gerçekleştirdi. Ülke gündeminde etkisini gösteren terör olaylarına tepki göstererek konuşmasına başlayan Kocagöz, tarım politikalarına değindi. Pamuk üretimi hakkında konuşan Kocagöz, “Pamukta şu an için tohum tedariğinde dışa bağımlı halde değiliz. Ancak bu denli olumlu unsurlara rağmen üretimde halen dışa bağımlı olmamız ve her yıl 800 bin tona yakın lif pamuk ithal etmemiz, bununla birlikte 1,5 milyar dolara yakın parayı başka ülkelerin üreticilerine ödüyor olmamız anlaşılır gibi değil. Bu ülke; iklimiyle, toprağıyla ve anlattığımız üzere üreticisiyle bu ihtiyacın tümünü üretebilecek güçtedir” dedi.

ÜRETİMDE DÖNÜM NOKTASI
Son toplantıda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli konuşmasının ilk bölümüne 2015’i değerlendirerek başladı. Yıl içinde yaşanan olaylar ve ekonomik dinamikler hakkında bilgi veren Kestelli, “Ekonomide bütün olumsuzluklara karşın, beklenenden daha yüksek geleceği anlaşılan büyüme, geleceğe dair beklentilerimizi bir nebze de olsa iyimser tuttu” dedi.

Yeni teknolojik üretim teknolojisi Sanayi 4.0 hakkında bilgi veren Kestelli, “Üretim için gerçekten tarihi bir dönüm noktasındayız. Dünyanın önemli sanayi ülkelerinde bu yeni döneme ilişkin önemli çalışmalar yapılıyor. Uzay madenciliğinden yeni sanayi modeline kadar pek çok yeni arayış var. Almanya, 2011 yılında Sanayi 4.0 adını verdiği, makinelerin birbirleriyle haberleştiği ve temiz enerjiyle büyüyen yeni nesil bir üretim modelinin startını verdi. Dördüncü sanayi devrimine atıfta bulunan Sanayi 4.0, ülkemizde de Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığımız tarafından öncelenen bir plan olarak, üretime dönük çalışmaların kalbine yerleştiriliyor” şeklinde konuştu.

SANAYİ İLE PARALEL TARIM POLİTİKASI
Işınsu Kestelli, Borsa olarak sanayi ile paralel bir modelin tarım ve hayvancılık için de bir politika bütünü haline getirilmesini  talep etti. Tarımda atılan  adımları anlatan ve bir tarım devrimi noktasına gelindiğini söyleyen Kestelli, “Dünyanın 8’inci, Avrupa’nın en büyük tarımsal üreticisi olarak bu yeni dönemin öncülerinden biri olma fırsatını iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye, Tarım 4.0 Planı’yla tarım ve hayvancılıkta uzun süredir yapmayı istediği radikal dönüşümü başarabilir. Bunun için devletin tarımda, tüm dünyada ilgiyle karşılanacak bir Ar-Ge ve inovasyon programı başlatması çok önemli. Türkiye gibi bir ülke için tarımın da en az sanayi kadar önemli ve stratejik olduğunu kabullenmemiz ve bunu dünyaya göstermemiz lazım. Ekonomimizin patinaj yaptığı 2015 yılında tarımın büyümeye olan pozitif etkisi bile tek başına bu önemin göstergesi” diye konuştu.



EKMEK İSRAFI PROJESİ
Kestelli ayrıca meclis konuşmasında son dönemde artan ekmek israfı ile ilgili borsa olarak kampanya başlattıklarını söyledi  Proje kapsamında Borsa İzmir’de belediyelerin ve odaların da içinde bulunacağı bir birim kurulacak. Birim, İzmir’de ilk olarak ekmek israfının boyutu hakkında bir çalışma yürütecek. Elde edilen rakam sonucunda lokantalardan, hanelere kadar israfın önlenmesi için çalışma yürütülecek. Sene sonunda ise ne kadarlık başarı olduğuna yönelik son araştırma yapılacak.

İZMİR HALKININ KATILIMI TAYİN EDECEK
Projeyle ilgili Kestelli, “Ekmek israfı, Türkiye’nin en temel sosyal ve ekonomik sorunlarından biri. Araştırmalar, günde 6 milyonun üzerinde ekmeğin çöpe gittiğini söylüyor. Bu israfın büyük bölümü, İzmir’in de aralarında bulunduğu büyük kentlerde yaşanıyor. Türkiye gibi tasarruf ihtiyacı büyük bir ülkede böyle bir savurganlığın kabul edilemez olduğu ortada. Devlet bu konuda 2013 yılında ortaya büyük bir irade koydu ve TMO eliyle önemli bir kampanya başlattı. Biz de İzmir genelinde yerel paydaşlarımızla işbirliğine giderek, ekmek israfının azaltılması için bir kampanya yürütme kararı aldık. İzmir’de israfın boyutlarını ölçerek başlayacak bu kampanyanın başarısını, İzmir halkının katılımı tayin edecek. Ben, bu konuda önemli bir kazanım elde edeceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Meclis oturumu sonunda 2016 yılı faaliyet raporu ve 2016 bütçesi oy birliği ile kabul edildi. Açıklanan planlara göre İzmir Ticaret Borsası’nın yeni yıl bütçesi 11 milyon 700 bin TL olarak belirlendi.
 

 
Öğretim üyeleri ve askerlere müjde
 
Yılbaşı için Rusya'ya giden Türkler geri gönderildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan isyan ettiren cezalar hakkında açıklama!
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından, Hızlı Geçiş Sistemi ...
DTO’da yılın son toplantısında Körfez’e ÇED çağrısı
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi yılın son toplantısında İzmir’in limanlarını ...
İZKA ile AB arasında 164 milyonluk gelecek projesi!
İzmir Kalkınma Ajansının, Türkiye ve Avrupa Birliği sivil toplum kuruluşları ...
 
İzmirli iş adamlarının yeni yıldan beklentisi büyük!
2015 yılı, 2 seçim, terörden ekonomiye ve dış politikaya kadar pek çok ...
Narlıdere'nin temiz hava ve doğası asma bahçelerde
Kentsel yoğunluğun ve trafiğin artmasıyla İzmirdeki hava kalitesinin de ...
Turizmde kayıp yıl 2015: Yabancı turist sayısı…
2015'e hızlı başlayan turizm yılı kötü kapatıyor... Turizm sektöründe ...
 
Kimya devleri Çandarlı'yı mercek altına aldı
Türkiye’nin kimya devleri, 10 milyar dolarlık yatırımla kurmayı planladıkları ...
Kordon esnafı daha çok denetim istiyor!
Kordon İşadamları Derneği çatısı altında bir araya gelen işletmeler olağan ...
Yorgancılar 2015'i özetledi: Belirsizlik
Ege Bölgesi Sanayi Odası, yılın son meclisi İzmir Vergi Dairesi Başkanı ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva