HABERLER>EKONOMİ
13 Mayıs 2024 Pazartesi - 11:00

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katıldığı toplantı ile açıklandı. Paket kapsamında 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar kamuya yeni personel alınacak. Bunun yanında kamuda 3 yıl süreyle yeni araç satın alma ve kiralama yapılmayacak. 3 yıl süreyle yeni hizmet binası alımı ve yapımı durdurulacak. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı/yapımı yasaklanacak. Mevcut sosyal tesisler ise ekonomiye kazandırılacak. Tedbirlere uymayan kamu görevlilerine idari yaptırım ve para cezası uygulanacak.

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu

Kamuda tasarruf paketi kapsamında, yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıldı; lojman alımı-yapımı-kiralanması kaldırıldı; 3 yıl emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak; yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirildi; kamuda personel servis hizmeti sınırlandırıldı.

İşte Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamu tasarrufları:

-Yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz

İlk başlığımız kamuda taşıtlar konusudur. Taşıt alanında kamu filo yönetim sisteminde taşıt sayısı ve kullanım standartlarını belirledik. Bu sistem taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerini bütüncül anlayışla sağlayacak. Plaka bazlı olarak taşıtlarla ilgili süreci takip edeceğiz. Yaşı, kilometresi ve kullanımını izleyeceğiz. Veri girişi sisteme başladı. Bu sistemle hedefimiz, ilerleyen aşamada taşıtların ortak havuzda toplanarak kurumlar arası kullanıma zemin hazırlanmasıdır.

-Yeni araç satın alma ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut taşıt kiralama sözleşmeleri izin alınmadan yenilenmeyecek.

-Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını da çok sıkı kural ve izne tabi tutuyoruz. Yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek.

-Kamuda personel servis hizmetini sınırlıyoruz

-İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış olan taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç kamuda personel servis hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz. Kamu personel servislerine sınırlama getiriyoruz.

-Lojman alımı, yapımı kiralanmasını süresiz kaldırıyoruz

-Yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları sonlandıracağız. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz.

-Kamuya 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar personel alınacak

-Kamu istihdamında birinci husus 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlayacağız. Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek. Destek personel sayısını belli bir program dahilinde azaltmayı hedefliyoruz.

-Yönetim Kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz

-Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Mevcut mevzuata göre sadece bir yerden YK ücreti alıyor. YK ücretlerine üst sınır getireceğiz. Bütün bu hususlar yasal düzenleme gerektiriyor, Meclis'in takdirinde olan hususlardır.

-Defterdarlık ve vergi dairelerini birleştireceğiz

-Birçok ilimizde HMB'nin defterdarlık ve vergi daireleri var. Etkinlik için bu ikisini birleştireceğiz ve milletimize daha iyi hizmet sunacağız. İki birimi birleştireceğiz.

-Yurt dışı geçici görev harcamalarını sınırlandırıyoruz.

-Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak. Yurt dışı geçici görev harcamalarını sınırlandırıyoruz. Bu kaleme başka ödeneklerden aktarım yapılamayacak.

-Ajanda, takvim, plaket, eşantiyon türü hediyelerin verilmesi yasaklanacak.

-Kamuda enerji verimliliğini artıracağız. 2024'te sokak ve cadde aydınlatması için öngördüğümüz ödenek 35 milyar lira. Bu alanda kayda değer tasarruf yapabileceğimizi düşünüyoruz.

-Elektronik haberleşmeye geçiyoruz. Dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidiyoruz. Elektronik haberleşmeye geçiyoruz. Kurumsal arşivleri elektronik ortama taşıyoruz. Yayınları basmak yerine elektronik ortamda yayılmasını sağlayacağız.

-Uluslararası toplantılar gezi, kokteyl düzenlenemeyecek. Temsilde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Uluslararası toplantılar gezi, kokteyl düzenlenemeyecek. Kamu kurumlarının ajanda, takvim vermesini yasaklıyoruz. Zorunlu haller hariç mobilya gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Kamu alımlarının DMO aracılığıyla yapılmasını esas hale getireceğiz.

-Harcama alanlarını gözden geçireceğiz. 2024'te tüm harcama alanlarını gözden geçireceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren verimsiz olanları sonlandıracağız.

-Gıda arzını arttıracak projeleri önceliklendireceğiz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75'in üzerinde olan projeleri, deprem riski nedeniyle yatırım projelerini, gıda arzını arttıracak projeleri önceliklendireceğiz.

-Zorunlu haller dışında kamu yatırımına yeni projeler almayacağız.

-Genelgeye aykırılık tespit edilirse yaptırım uygulanacak. Tasarruf genelgesine aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanabilecek.

-Kamu maliyesi alanında paylaştığımız ilk paketimizdir. Tedbirlerin bir kısmı kanun gerektiriyor. İdari düzenleme olacak.

 
Başkan Eşki’den ‘kırsal mahalle’ çıkışı
 
Hafsanur Sancaktutan'dan hayranlarını üzen haber: Ameliyat oldu!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat 14 Mayıs 2024 Salı 09:12

Bu ülkeyi emeklilermi batırdı?

Yorumu oyla      0      1  
VATANDAŞ_1 14 Mayıs 2024 Salı 08:56

Anadolu'da sıkça kullanılan ve de benimde sevdiğim, özellikle başka anlamlara çekilmesin diye kendim için söyleyeceğim bir söyleyiş var: " Sen eşek olduktan sonra semeri vuran çok olur" diye NOKTA

Yorumu oyla      0      0  
14 Mayıs 2024 Salı 07:04

Halka niye kesilmiş gerzek. Kamu kendi harcamalarını kısıyor çalışanın maaşını mı kısıyor? Kıssa da fena olmaz. Ne gerzek tipler var yav. Yok otoyol hava limanı israfmış diyelim ki öyle;Bu beld.lerin yediği haltları haklı göstermez. 10 kişilik çöpçü kadrosunu 150-300 kişi doldurmak ne? Kendi cebinden mi ödüyorsunuz? Alen senin beldi.de görevin ne olarak görünüyor?

Yorumu oyla      2      2  
14 Mayıs 2024 Salı 06:54

Murtaza, Muhtar maaşın yatmış mı?

Yorumu oyla      1      0  
14 Mayıs 2024 Salı 06:34

Otoyol u Hastaneleri vs. yapılan yatırımları israf olarak gören şerefsiz bir güru var niyet belli Chp li beld. ler gibi bankamatikçi ve yandaş besleyip nerelere gittiği belli olmayan bütçeyi perişan etsin ki en kısa zamanda Mozambik Kenya gibi bir Afrika ülkesine dönelim. Şeref ve haysiyet tüccarlarını marifeti de bu oluyor.

Yorumu oyla      1      1  
14 Mayıs 2024 Salı 06:29

Y.İ.D. zarar ettiği fakan yok tam tersi hem yakıt hem de geçiş adedi bakımından kar yazıyor.Otoyol neden zarar etsin Ahmağın diline pelesenk olmuş. Batırdığınız belediyere tek tek haciz gelecek, borçlanmadan başka bir iş bilmeyen bu hödüklerin en kısa zamanda açıkça itiraf edip bir çözüm bulmaları lazım.

Yorumu oyla      1      1  
MİNİ TASARRUF 13 Mayıs 2024 Pazartesi 22:12

İSRAFIN ASIL KAYNAĞI MÜŞTERİ GARANTİLİ OTOYOLLAR, UÇAK İNMEYEN HAVAALANLARI VE ŞEHİR HASTANELERİ İKEN GARİBAN MEMURUN SERVİSİNİ KALDIRARAK YAPILACAK TASARRUF OLSA OLSA MİNİ TASARRUF OLABİLİR Kİ HİÇBİR KIYMET-İ HARBİYESİ YOKTUR!

Yorumu oyla      1      2  
TC misafir 13 Mayıs 2024 Pazartesi 18:05

Kur korumalı mevduata son verilmemiş, yap işlet devret ile yapılan projelere verilen fazla fazla garanti döviz bazlı ödemelerine son verilmemiş, fazlalık olan lüks makam araçlarının ve makam uçaklarının fazlasının satılacağına dair açıklama yapılmamış, mevcut sarayın masraflarından dolayı Çankaya köşküne geçileceğine dair açıklama yapılmamış, diğer sarayların yapımına son verilmemiş sadece servis hizmeti ile tasarruf yapılacakmış bir de bu 3 yıl sürecekmiş 3 yıl sonra seçim yaklaştığında vur harcamanın gözüne yine. Bu nasıl tasarruf dalga mı geçiyorsunuz! Tasarruf yapılacaksa bu devletin başından yani Cumhurbaşkanlığından başlar ki halk tasarrufu samimi bulsun ve Cumhurbaşkanı bile tasarrufa öncülük ediyor desin ama nerde?

Yorumu oyla      1      0  
cumhur abi 13 Mayıs 2024 Pazartesi 15:14

en önemli konuyu unutmuşsunuz. belediye başkanları ve meclis üyeleri belediye borçlarından sorumlu tutulmalı. asıl o zaman olur tasarruf!

Yorumu oyla      4      1  
efkan polo 13 Mayıs 2024 Pazartesi 15:12

acı reçete yine halka kesildi.

Yorumu oyla      4      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret ve perakende satış hacmi arttı
Ticaret satış hacmi martta yıllık bazda yüzde 10,5, perakende satış hacmi ...
Biraya zam geldi... İşte güncel fiyatlar!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Efes Pilsen ...
Araç sahipleri istiyor, şoförler karşı çıkıyor... Taksiye zamda görüş ayrılığı!
İzmir’de en son 31 Temmuz 2023’te düzenlemenin yapıldığı taksi ücretlerine ...
 
Esnaf Birliği, rakamlarla ilgili görüşünü bildirdi... Ekmek ve gevreğe zam kapıda!
Ticaret Bakanlığı’nın, İstanbul, Ankara ve Aydın’da 200 gram ekmeğin 10 ...
Ekonomi bakkalları da vurdu… Ya devret ya kapat dönemi!
Yüksek enflasyon ve artan maliyetler en çok bakkalları etkiledi. İzmir ...
Bakan Göktaş'tan açıklama: Evlilik kredisi için tarih verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, faizsiz evlilik ...
 
POS cihazlarıyla yapılan tahsilat Maliye'nin radarında
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının POS ...
TL ile sözleşmelere fiyat farkı imkanı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, sanayi iş birliği projelerinde ...
Kurban kesimi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva