HABERLER>EKONOMİ
12 Mayıs 2024 Pazar - 08:23

Ekonomi bakkalları da vurdu… Ya devret ya kapat dönemi!

Yüksek enflasyon ve artan maliyetler en çok bakkalları etkiledi. İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, “Küçük sermayemiz ve kendi emeğimizle bu piyasa koşullarından etkilenmeme imkanımız yok. Ekonomi en çok bakkalları vurur. Her geçen gün sayısal olarak azalmaya başlıyoruz. Bakkal açanlar kapatanlardan daha az.  Ve devretmeler başladı. Kapatmasa da devretmeye çalışıyorlar çünkü kazanamıyorlar. Kazanamayan bir işletmenin uzun süre dayanabilme imkanı yok.  Bakkallık mesleği de yavaş yavaş ömrünü dolduruyor gibi” dedi.

Ekonomi bakkalları da vurdu… Ya devret ya kapat dönemi!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Geçmişte mahallellerin bir numaralı uğrak noktaları olan bakkallar, günümüzde AVM’lerin ve büyük marketlerin açılmasından sonra durgunluk dönemine girmişti.

Tüketiciler, alışveriş yapmak için bakkallar yerine marketlere akın ederken olumsuz ekonomik koşullar da en çok bakkalları vurdu. Artan maliyetleri karşılayamayan ve satış yapamayan bakkallar dükkanlarını ya devrediyor ya da kapatmak zorunda kalıyor. 

İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, yüksek enflasyon ve ekonomik olumsuzluklar nedeniyle bakkalların yaşadığı sorunları Egedesonsöz’e anlattı.

EKONOMİ EN ÇOK BAKKALLARI VURUR
Bağcı, bakkalların ekonomik sıkıntılar çektiğini, dükkan kapatmaların ve devretmelerin başladığını söyleyerek “Perakende sisteminin en küçük ve  ekonomik krizden en çok etkilenen birimi bakkallardır. Bazı büyük marketlerin fırsatları olabilir. Küçük sermayemiz ve kendi emeğimizle bu piyasa koşullarından etkilenmeme imkanımız yok. Ekonomi en çok bakkalları vurur.Her geçen gün sayısal olarak azalmaya başlıyoruz. Bakkal açanlar kapatanlardan daha az.  Ve devretmeler başladı. Kapatmasa da devretmeye çalışıyorlar çünkü kazanamıyorlar. Kazanamayan bir işletmenin uzun süre dayanabilme imkanı yok.  Bakkallık mesleği de yavaş yavaş ömrünü dolduruyor gibi” dedi.

SATTIĞIMIZ ÜRÜNÜ AYNI FİYATTAN GERİ ALAMIYORUZ
Bağcı sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Bakkallar Odası olarak bakkallarımıza eğitimler de vermek istiyoruz ama bakkallar tek başına çalıştıkları için vakitleri yok. Yanında çırak, kalfa çalıştırmak gibi bir lüksü de yok. Asgari ücretin 17 bin maliyetinin de 30-33 bin lira olduğu bir ortamda bakkal dükkanı kendi geçimini sağlayamıyor yanında birini nasıl çalıştırsın? Maliyetler arttı. Elektrik, su faturası var. Kendi ailesi var, onları geçindirmek zorunda. Maliyetlerin çok yükselmesi ve yüksek enflasyon nedeniyle insanlar geçimlerini sağlayamıyorlar. Sattığımız ürünü aynı fiyattan geri alamıyoruz. Alamayınca da satılırken ilerisi düşünülerek satılıyor. Millete zam olarak yansıyor ama millet gelip baksa anlayacak. Biz de önümüzü göremediğimiz için ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bir bilen varsa söylesin, biz de onlardan yardım almak isteriz. Ekonomist olan profesörlerden de yardım alıyoruz. Herkesin tasarruf anlayışı da farklı. Bir bakkal en çok malda durmak ister. Malı alıp stoklasa stokçu pozisyona düşer. Stokun miktarı bilinmiyor. Küçük esnaf olarak ne akdar stok yapabilirsiniz? Onunla ilgili de yüksek miktarda para cezalarından ve hapis cezalarından konuşuluyor. Böyle bir ortamda serbest ticaretten nasıl bahsedeceksiniz?”

ESNAF KOOPERATİFLERİNDE PARA YOK
Tüketicilerin bakkallara çoğunlukla borç almak için uğradığını kredi kartlarının kullanımından dolayı ise tercih edilmediğine değinen Bağcı, esnaf kooperatiflerinden de destek alamadıklarını belirterek “Bu gidişle bakkallar da kaybolmaya yüz tutan mesleklerin durumuna düşecek.Biz elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ama ekonomik şartlar küçük esnafın yok olmasına sebep olacak. Mahalle bakkallarına giden tüketiciler borç almak için giderler. Çok nadir olarak kredi kartlarıyla alışveriş yapanlar olabilir. Kredi kartı olanlar alışveriş merkezlerine gidiyorlar, internetten alışveriş de arttı bu da bizi etkiliyor. Piyasadaki en ufak kelebek etkisi bile bakkalları sallıyor. Küçük esnafın ayakta kalması çok zor. Bazı destekleri artık hükümetten bekliyoruz. Esnaf kooperatiflerinde para yok. Para isteyen, kredi isteyenlere destek veremiyor. Seçimden bu tarafa bütün krediler kapandı, ulaşmak zor. Elinizdeki sermayeyi kullanmak için de finansmana ulaşmanız çok zorlaştı” ifadelerini kullandı.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Yatak odasında tartışma!
 
Esnaf Birliği, rakamlarla ilgili görüşünü bildirdi... Ekmek ve gevreğe zam kapıda!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Mayıs 2024 Pazar 22:54

Hiç bir şey aynı gitmez. Bakkallıktan market olan insanlar da biliyorum. Ticaretin bizatihi kendisi başlı başına risktir. Pandemi sel yangın deprem ticaretin bozulması olağanüstü dönemlerden geçtiğimizin açık gösteregsidir. Buna rağmen o ahmak kafalar ideolojik kafa ile saçma sapan yorum yaparlar.

Yorumu oyla      0      0  
Kaplan tatar 12 Mayıs 2024 Pazar 14:58

Bakkalın durumu bundan daha iyi hızah edemez emenıze saglık başkanım

Yorumu oyla      0      0  
Selahattin alkış 12 Mayıs 2024 Pazar 12:59

Emin abim kendini hiç üzme bu saatten sonra hiç kimse bişey yapamaz içki kar payı yüzde yedi önümde migros ayda iki kere yüzde otuz indirim yapıyor gide bildigi kadar biz devletle baş edemeyiz iyi çalışmalar sağlık sihat dileklerimle

Yorumu oyla      0      0  
metin 12 Mayıs 2024 Pazar 10:24

Çok Doğru Tespit..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Göktaş'tan açıklama: Evlilik kredisi için tarih verdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, faizsiz evlilik ...
POS cihazlarıyla yapılan tahsilat Maliye'nin radarında
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığının POS ...
TL ile sözleşmelere fiyat farkı imkanı!
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, sanayi iş birliği projelerinde ...
 
Kurban kesimi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı
Diyanet İşleri Başkanlığı'nca hazırlanan Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına ...
Dolandırıcıların yeni hedefi villalar!
Daha önce 5 yıldızlı otellerin internet sitelerini birebir taklit ederek ...
Tekel bayi saldırısında pasaport iddiası!
İstanbul Esenyurt'ta 2 kişinin öldürüldüğü tekel bayi saldırısı davasında ...
 
Aile Destek Programı ödemeleri hesaplara yatırılıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek ...
Pegasus'tan 1 Euro'ya bilet kampanyası!
Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen ile İskoçya’nın başkenti ...
7 kamu bankası tek ATM'de toplandı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir, Bodrum'a kucak açmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yeryüzü kaosa sürüklenirken
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva