Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
13 Mayıs 2024 Pazartesi

Vasatlaşmanın tadını alan insanlık durmuyor, vasat altına yöneldi. Tüketim kültürüyle hemhal her şeyin ucuzuna teşne olma halini benimseyen insanı tutmak mümkün değil.

İlerleme ve gelişme olarak tarif edilen uygarlık durumu sürekli erör veriyor. Kırk yıldır, vasatlaşmanın getirdikleriyle duraklama dönemine giren uygarlık, yaratılan vasatta tutunamıyor. Vasat altının öncülleri zuhur etti.

Vasatlaşmanın inşa ettiği aptal toplum, zekâ gelişimi ve karakter oluşumu duran insanın vasat altını zorlamaya başlamasıyla yeni bir dönüşümün eşiğine geldi.

İnsanlık kurduğu uygarlığın altında kaldı. Muhtemelen, evrimi tamamlandı. Veya evrimi mümkün kılan koşullar ortadan kalktı. “Sürdürülebilir” kavramını piyasaya süren muktedir, bundan sonra yapacaklarının gerekçesini böylece duyurdu.

Sürdürülebilir olan, tabiatın izin verdikleridir. Aynı zamanda, kapitalizmin tarihsel sonunun getirdikleridir. İşte, tam bu aşamada, yapay zekâ devreye giriyor. İnsanlık durumu vasat altına yönelirken, akıl ve karakter yetersizliğinin yol açtığı sorunlar “yapay zekâ” ile aşılacak.

Gel gör ki ülkemde, göstermelik yapay zekâ ile durumu geçiştiren yönetici ve siyasetçi gevezeliği revaçta. Adayları yapay zekaya sormuşlar… Yapay zekâ, en güzel ilçeyi seçmiş… Ve benzeri zırvalarla dijital devrim pozları veriyorlar. Oysa, yapay zekâ sadece cümle içinde kullanılıyor.

Son otuz yıl içinde, dijital devrimin değil de kendi sermaye sınıfını oluşturmanın derdine düşen iktidar, Türkiye’yi kurulmakta olan yeni sistemin periferisine itti. Trenin kaçmış olması kuvvetle muhtemel.

Akıllı sistemlerin yolsuzluğa, usulsüzlüğe kapalı olması,merkezi veya yerel, ülkeyi yönetenleri akıllı devlet fikrinden uzak tutuyor.

Bu ahvalde, vasatta tutunamayan Türkiye, vasat altında kendine yer arayacak; Teknoloji çöplüğüne dönmüş, göçlerin altında kalmış, kamu kaynakları yağmalanmış, uluslararası sistemde nal toplayan bir ülke...

Gerçek yürüyor, acı gerçek canımızı ne kadar yakarsa yaksın, yüzleşmek gerek.Ve ne kadar geç olursa olsun, yola koyulmak gerek.

Bu tercihin ideolojisi, siyasi partisi falan yok. Toplum ayağa kalkmadıkça statüko sürecek, ülke kaybedecek.

Yatay toplumun örgütleyeceği toplumsal muhalefete ihtiyaç var.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva