HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Temmuz 2021 Perşembe - 21:30

Gaziemir Meclisi'nde önerge tartışması: CHP'de çatlak!

Gaziemir Belediyesi'nin yaklaşık 3,5 saat süren meclis oturumunda Gaziemir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Ünal Işık ile CHP'li isimler karşı karşıya geldi. CHP'li İzel Zenginobuz Derinsu, partisinin grup başkanvekilinin söylemlerine karşı çıkarken, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'da partisinin grup başkanvekili ile meclis oturumunda karşı karşıya gelen isimler arasında yer aldı. Arda, "Grup Başkanvekilimiz sanırım bizim yaptığımız çalışmaları takip etmiyor" diye konuştu. Başkan Arda ve Zenginobuzun olumsuz çıkışına rağmen önerge komisyona sevk edildi.

Gaziemir Meclisi nde önerge tartışması: CHP de çatlak!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Temmuz ayı olağan Meclis oturumu gerçekleştirildi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Meclis Toplantı Salonu ev sahipliği yaptı.

Yaklaşık üç buçuk saat süren meclis oturumuna ise Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu tarafından Meclis üyelerinin gündem dışı konuşmalardaki söz süreleri hakkında verdiği meclis önergesi damga vurdu. Görüşmeler sırasında partisi adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, konunun Hukuk Komisyonuna gitmesi gerektiğini belirtirken, Başkan Arda'nın 'gerek yok' iması üzerine söz alan CHP'li Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu, önerinin reddedilmesi önerisinde bulundu. Mecliste ayrıca Sarnıç ile ilgili konuşma yapan Işık'a Başkan Arda, "Grup Başkanvekilimiz çalışmalarımızı takip etmiyor" diyerek tepki gösterdi.

BAŞKAN ARDA'DAN CHP GRUP BAŞKANVEKİLİNE SERT ÇIKIŞ
Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, Gaziemir'in uzun yıllardır kanayan yarası haline gelen Sarnıç'taki süreç hakkında açıklamalarda bulundu. Sarnıç'ın tarihsel süreci hakkında uzun bir bilgilendirme yapan Işık konuşmasına Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'ya teşekkür ile başlarken, açıklamalarının sonunda ise hükümeti hedef alarak "Bugüne kadar hiç kimseden çıt çıkmıyor ve bir adım atılmıyor. Sarnıç ile ilgili kimse kılını kıpırdatmıyor" ifadelerini kullandı.

Işık'ın açıklamalarının ardından söze giren Başkan Arda ise, "Sayın ışığa bende konuşmasından dolayı teşekkür ederim. Ancak Grup Başkanvekilimiz sanırım  bizim yaptığımız çalışmaları takip etmiyor.  Kimse bir şey yapmıyor değil, Gaziemir Belediye Başkanı olarak bizde yaklaşık 2,5 yıldır sorunun takibini yapıyoruz" dedi. Arda'nın sözleri üzerine yeniden söz alan Işık, "Ben siz anlattığınız için yaptıklarınızı söylemedim. Ben sadece eskiye yönelik söyledim" ifadelerini kullandı.

ÇAĞLARSU'NUN ÖNERİSİ CHP İÇİNDE ÇATLAĞA NEDEN OLDU
Dilek ve temenniler gündem maddesinde, dileyen meclis üyesi birden fazla söz alması ve ikinci konuşma süresi beş dakikayı aşmamak koşulu ile görüşlerini beyan etmesi, konuların tekrara düşmesi halinde ise meclis üyelerinin vereceği yeterlilik önergesi görüşülerek meclis toplantısı bir karara bağlanmasını içeren ve Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu tarafından verilen önerge CHP içinde çatlağa neden oldu.

İlgili önerge Meclis gündemine alınması kabul edilirken, gündem maddeleri içerisinde görüşülen madde  ile ilgili söz alan Başkan Arda, "Belediye Meclisi çalışma yönetmeliğinin 17'nci maddesinde her şey tek tek yazıyor. Dilek ve temenniler gündem dışı konuşmalar girdiği için Meclis Başkanı'nın yetkisinde. Burada da bütün arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Burada alınacak bir karar olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

KONUŞMAKTAN KİMSEYE ZARAR GELMEZ
Arda'nın ardından söz alarak açıklamalarda bulunana CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, "Konuşmaktan ve usul ve adaba uygun konuşmadan kimseye zarar gelmez. Bu nedenle ilgili maddenin Hukuk Komisyonu'na sevk edilmesi uygundur diye düşünüyorum" dedi.

BENİM YETKİMLE OLAN BİR KONU
CHP Grup Başkanvekili'nin ardından yeniden söz alan Arda, "Burada zaten kuralı esnetiyoruz. Burada yazılı müracaat deniyor ancak kimsenin yazılı talebi olmamasına rağmen arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Burada Meclis yönetmeliği dışında karar almamız mümkün değil. Gündem dışı zaten benim yetkimde olan bir şey. Dolayısıyla burada değişecek bir şey olduğunu ben düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KRAL ADİL İSE KANUNA GEREK YOK
Başkan Arda'nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atamaca, "Kral adil ise kanuna gerek yoktur, kral adil değilse kanunun hükmü gerek yoktur. Madde sonunda karar değiştirilebilir diyor, neden diretiyor sunuz? Ben söz aldıktan sonra benim hakkımda konuşma oluyor ve yeniden bana söz ver miyorsunuz, bu mu adalet?" diye konuştu

ADİL DAVRANAN BİR BAŞKANIMIZ OLSA BU ÖNERGE OLMAZDI
Gündem maddesi ile ilgili söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, "Bu konunun Gaziemir gündemine gelmesi hiç hoş değil. Keşke burada hoş sohbetlerle toplantılar yapabilsek ancak bu güne kadar bunları yaşayamadık. Adil davranan bir belediye başkanımız olsa bu önerge olmazdı. 11'nci madde dendi, burada tutanakların okunması diyor ancak ben böyle bir madde görmedim. Farklı farklı burada konuşulanlar tutanakta farklı olarak yazıldığını ben söyledim. Bütçe görüşmelerinden bahsediyoruz 11'nci maddede. Biz bunu hukuk komisyonuna gönderelim arkadaşlarımız araştırma yapsın ve meclisimize gelsin, bizde demokratik biçimde görüşlerimiz açıklayalım" dedi.

HİTLER DİYECEKSİNİZ, SONRA HOŞ SOHBET BEKLEYECEKSİNİZ
Çağlarsu'nun açıklamaları sonrası söz alan Başkan Arda ise, "Burada hoş sohbet etmediğimizi herkes biliyor. Meclis başkanına Hitler diyeceksiniz sonra hoş sohbet diyeceksiniz. Burası sabaha kadar konuşulacak yer değil, dilek ve temennilerde meclis başkanı karar veriyor" diye konuştu.

ÖNERGENİN REDDİNİ TALEP EDİYORUZ
Gündem maddesi ile ilgili söz alarak Başkan Arda'ya destek çıkan CHP'li İzel Zenginobuz Derinsu partisinin Grup Başkanvekili Ünal Işık'ın önerisine karşı çıkarak, "Tutanaklar bize mail olarak geliyor, hata varsa isteyen bunu iletebilir. Tutanakların okunması zaten  olmuyor, maillere de gönderiyor. Meclis çalışma yönetmeliği açıktır, bu yüzden önergenin reddini talep ediyoruz" dedi.

Açıklamalar sonrası yeniden söz alan Çağlarsu, "Bırakın bana tutanakların gelmesini, mailleri kontrol ettim bana gündem maddesi dahil gönderilmemiştir" diye konuştu.

OY ÇOKLUĞU İLE HUKUK KOMİSYONUNA SEVK EDİLDİ
Meclis üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ilgili gündem maddesinin oylamasına geçti. Arda, CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık'ın 'Hukuk Komisyonu'na gönderilsin' önerisi yerine CHP'li Meclis Üyesi İzel Derinsu Zenginobuz'un 'önerinin reddine' teklifini oylattı. Zenginobuz'un önerisi kabul edilmezken, CHP Grup Başkanvekili Işık'ın Hukuk Komisyonu'na gönderilsin önerisi ise AK Parti , Bağımsız Meclis Üyesi ve CHP'li Meclis üyelerinin oyları sonrası oy çokluğu ile Hukuk Komisyonu'na sevk edildi.

AK PARTİLİ ATMACA'DAN PERSONEL ALIMI ÇIKIŞI: YETERLİ BİLGİYİ ALAMIYORUZ
Başkan Arda'nın açıklamaları sonrası ise Meclis gündemine geçildi. Gaziemir Belediyesi'ne tam zamanlı sözleşmeli ekonomist çalıştırılması maddesi ise Meclis üyelerini onayına sunuldu.  İlgili gündem maddesi hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Sürekli mali disiplinden bahsediyoruz ancak sürekli personel alıyoruz. Bu sözleşmeli personel alımlarının hangi gerekçe ile hangi konumda yapıldığı konusunda bilgi alamıyoruz. Bize gelen bilgiler ışığında, belediyeler arasında meclis üyelerin başkanlarının yakınlarının karşılıklı olarak görevlendirildiği konusunda duyum var. Biz bu konuda yeterli bir bilgi alamıyoruz. Açıklayıcı bir bilgi verirseniz ona göre oy kullanacağız" diye konuştu.

BELEDİYE PARASI ÇARÇUR EDİLMEMELİ
Milliyetçi Hareket Partisi adına söz alarak konuşan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, "Birçok personel var ancak bir iş verilmiyor. BU personeller değerlendirilemez mi?. Sadece bizim belediyemiz değil diğer belediyelerde de aynı sorun mevcut. Belediyenin parası boş yere çarçur edilmemeli" dedi.

EŞ DOST ALINDIĞI İZLENİMİ VAR
Şahin'in ardından söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, "Bu konu hakkında geçmişte de gündeme geldi. Liyakate göre değil eşe dosta göre Gaziemir Belediyesine personel alındığı izlenimi var. Birçok kişinin iş verilmeden sabah gelip akşam gidildiğini biliyorum. Eleman alım konusunda mevcut arkadaşlarımızın değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

İddialara yanıt veren Başkan Arda, "Gaziemir belediyesinin kaynakları çarçur edilmiyor, bir kuruşun hesabı yapılıyor bunun için kamu borçları haricinde belediyenin kimseye borcu yok. 20 kişi alınmıyor, sözleşmesi yenilenmeyen biri yeni açılan bir kadroya atanıyor. Belediyeye alınan herkes liyakatle alınıyor ve canla başla çalışıyor" dedi.

Açıklarların ardından oylamaya geçilen ilgili gündem maddesi Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu'nun çekimser oyu sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

GAZİEMİR'İN MEZARLIK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR…
Gündem ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Bugün 1 Temmuz hayata yeni bir başlangıç gibi algılıyorum. İnşallah kötü günlerin son bulduğu döneme başlıyoruz. Çok zor günlerden geçti bütün toplum. Yakınlarımız hayatını kaybedenler oldu, inşallah hepsi son bulur, bütün yasakların kalktığı, özgürce yaşadığımız bir dönemin başlangıcı olur. Bizde Gaziemir Meclisi olarak haziran ayı itibari ile birçok etkinlikleri başladık. Bu süreçte park habitatı dediğimiz bir yaşam biçimi oluştu. Özellikle çocuklar çok sıkıldı, böyle olunca bizde çocuk tiyatrolarını çok önem verdik. Mahallelere çocuk tiyatroları koyarak çocukları eğlendirmek için herşeyi yapıyoruz. Temmuz ayı bizim için çok önemli olacak. Gaziemir'in hepimizin bildiği gibi bir mezarlık sorunu var. Orman Bölge Müdürlüğünden 64 dönümlük bir tahsis verildi, bunun için ön izinler alındı, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından tahsis edilecek arsa ile mezarlık sorunu bitecektir diye düşünüyoruz. Bugün Sarnıç, özellikle Fatih bölgesinden haziran arazisi üzerine yaptığı konutları satın almak için yaptıklar başvurularda bulunuldu. Vatandaşlarımızın borçları var. Kamuya ,belediyeye olan borçlar var. Bunalar ilgili çıkarılmış 7366 sayılı kanun var.  Aralık ayında bir yaşa çıkmıştı ancak Haziran ayında yine bir yasa çıkmıştı. Belediyemize borcu olan vatandaşların bu yasadan faydalanmasını istiyoruz" dedi.

MECLİSTE 'GÜZELBAHÇELİSİN' TARTIŞMASI
Gündem dışı konuşmalarda Tahir Türkbay'ın AK Parti ve MHP'li sıralarına yönelik, "Çıkın sokağa çarşıya, görün insanların durumunu ama çıkamazsınız" söylemleri sonrası AK Partili Ali Gönen "Neden çıkamayalım diyerek Türkbay'a tepki gösterirken, konuşmasına devam eden CHP'li Türkbay, "Siz bilmezsiniz Güzelbahçelisiniz" ifadelerini kullandı.  Türkbay'ın söylemleri sonrası Mecliste sinirler gerilirken, yeniden söze giren AK Partili Gönen "Size ne! Evet Güzelbahçe de oturuyorum ne olmuş? Ayıptır ya" diye konuştu. Tartışmanın büyümesi sonrası söze giren Başkan Arda ise 'Lütfen sakin olun. Ali bey lütfen konuşmayı bölmeyin isterseniz size söz veririm' diyerek tartışmayı yumuşatmaya çalıştı.

ÇAĞLARSU İLE BAŞKAN ARDA ARASINDA 'SÖZ' GERİLİMİ
Gündem dışında konuşan Halil Arda, söz hakkı verip vermediği Meclis üyesi olup olmadığını sorması üzerine Bağımsız Meclisi Üyesi Levent Çağlarsu 'Ben söz istiyorum sayın başkan' diyerek söz hakkı istedi. Çağlarsu'nun söz istemesi sonrası Başkan Arda söz hakkı vermezken, Çağlarsu ise 'Bu mu demokrasi?' eleştirisinde bulundu.

AYAĞIMA TAŞ DEĞERSE SİZDEN BİLİRİM
Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu'nun  Sarnıç hakkında yaşanan sorunlar hakkında bahsetmesi sonrası Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ' Sayın Çağlarsu Sarnıç ilgili orada da böyle konuşmayın sonra başınıza kötü bir şey gelmesin' ifadelerini kullanmıştı. Meclisin kapanmasının ardından ise Levent Çağlarsu, Başkan Arda'nın kendine dönük söylemleri içi 'Eğer Sarnıçta ayağıma taş değerse sizden bilirim sayı başkan' ifadelerini kullandı.

 
Son 24 saatte 42 can kaybı, 5 bin 288 yeni vaka
 
Karşıyaka'da gergin meclis: Gündem İstanbul Sözleşmesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar Meclisi'nde tasarruf kararı!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Cumhurbaşkanlığı tasarruf ...
Bayraklı Belediye Meclisi'nde AK Parti'den Tüprag çıkışı
Bayraklı Belediyesi'nin açmayı planladığı okul öncesi bakım ve eğitim ...
Konak'ın örnek dayanışması: 'Askıda kurban'a bu yıl da devam!
Konak Belediye Meclisi’nin temmuz ayı olağan toplantısında, Konak Belediye ...
 
Aydın Büyükşehir'den dev yatırım
Aydın Büyükşehir Belediyesi turizm beldelerinin altyapılarını güçlendiriyor. ...
Başkan Yetişkin 'mahkeme imdada yetişti' dedi... Akarca'da talanın planı!
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Akarca bölgesine yapılması ...
Başkan Soyer ‘eşit işe eşit ücret’ dedi ve çalışanlara müjdeyi verdi: Bu yılın sonundan itibaren…
İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri arasında yer alan İZENERJİ ve DİSK ...
 
Menemen'de yıl sonu sergisi: Başkan Pehlivan 'Unutulan meslekleri ayağa kaldırıyoruz' dedi...
Menemen Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi Kursları’nda 2020-2021 eğitim ...
Çiğli’de dijital dönüşüm projelerinin tanıtımı yapıldı
Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde “Çiğli Gelişiyor Belediye Dijitalleşiyor" ...
Başkan Soyer il yönetimiyle buluştu: Yaşananlardan rahatsızım!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer CHP İzmir İl Başkanlığı’nın ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva