HABERLER>POLİTİKA
19 Haziran 2022 Pazar - 18:36

Cumhur İttifakı'ndan 'halk konut' desteği: Gaziemir'de de uygulansın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’da hayata geçirdiği ‘halk konut’ modelinin yerinde bir uygulama olduğunu dile getiren AK Partili Uğur İnan Atmaca ve MHP’li Selahattin Şahin, Gaziemir Aktepe-Emrez'deki kentsel dönüşüm çalışması yürütülen boş alanların da Halk Konut sistemine uygun olduğunu vurguladı.

Cumhur İttifakı ndan  halk konut  desteği: Gaziemir de de uygulansın!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir - Emrez Bölgesindeki 3’üncü etapta yürttüğü kentsel dönüşüm projesi yargıya taşıyarak İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunan Gaziemir Belediyesi Meclisi’nin AK Partili Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca ve MHP’li Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin büyükşehir belediyesinin ‘Halk Kooperatifi’ uygulaması ile ilgili yazılı açıklama yayınladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim Depremi’nde yıkılan Dilber Apartmanı’nın yeniden inşaası için hayata geçirdiği ‘halk konut’ projesine değinilen açıklamada “Başından beri ısrarla ifade ediyoruz, biz kooperatif modeline değil, yasal dayanağı olmayan, kanuna karşı hile yoluyla yapılan işlere karşı çıkıyoruz. Kooperatif kurulacak ise, mutlak ve mutlak bölgede mağdur olan yurttaşlarımız tarafından kurulsun. Kooperatif yönetiminde mağdur yurttaşlarımız söz sahibi olsun. Bu çerçevede yıkılan veya riskli olup yıkılacak binaların yeniden inşaası konusunda İBB yönetiminin gündeme getirdiği Halk Kooperatifi modelinin yıkılan binada hak sabi olan yurttaşlarımız tarafından kurulması yerinde bir karardır. Bizim kanaatimizce, İBB şirketleri tarafından teşekkül ettirilen Ortak Girişim, yurttaşlarımızın kurduğu kooperatif ile doğrudan inşaat yapım sözleşmesi imzalamalıdır. Böylece bir çok prosedür ortadan kalkacak, yurttaşlarımız daha kısa yoldan ve emin adımlarla evlerine sahip olacaktır.” denildi.

Açıklamada söz konusu modelin Aktepe-Emrez’de uygulanması çağrısı yapıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Geçtiğimiz hafta basında yer alan haberlere göre, İBB kentsel dönüşüm alanlarında uygulamaya koyduğu, fakat kamuoyunda çokça tartışılan KOOPERATİF modelini yıkılan apartmanların yeniden yapılmasıyla ilgili tekrar gündeme getirdi.

Bu konuda en çok tartışılan yer ise Gaziemir İlçesi’nde, 5393 (değişik 5998) sayılı kanunun 73. Maddesine göre ilan edilen Aktepe – Emrez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanıydı. 2348 adanın mülkiyeti İBB ‘ye ait olup üzerinde herhangi bir yurttaşımızın evi bulunmamaktadır.

Pazaryeri olarak kullanılagelen bu alan, üzerindeki 50 m2 kaçak wc ‘ye riskli bina tespiti yapılarak 6306 sayılı kanun hükümlerine tabi tutuldu. Sonrasında İBB Meclis Üyelerine yeterli bilgi verilmeden 6306 Kanun’un 8. Maddesine göre İZBETON ile ihale olmaksızın inşaat yapım protokolü yapıldı. İZBETON yaklaşık 1 yıl sonra, bölgeyle alakası olmayan isimler tarafından kurulan kooperatif ile yine ihalesiz olarak kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptı.

İBB Meclis Başkanlığı’na verdiğimiz 11 Nisan 2022 tarihli soru önergemizde; “İBB ile izbeton arasındaki kentsel dönüşüm protokolleri ve sonrasında, izbeton ile kooperatifler arasında yapılan protokollerin birer yazılı örneğinin, ayrıca yapılan bu protokollerin yasal dayanaklarını açıklayan bilgilerin tarafıma verilmesini arz ederim. Saygılarımla.” İfadesi yer almakta olup, İBB tarafından halen cevaplanmamıştır

Başından beri ısrarla ifade ediyoruz, biz kooperatif modeline değil, yasal dayanağı olmayan, kanuna karşı hile yoluyla yapılan işlere karşı çıkıyoruz. Kooperatif kurulacak ise, mutlak ve mutlak bölgede mağdur olan yurttaşlarımız tarafından kurulsun. Kooperatif yönetiminde mağdur yurttaşlarımız söz sahibi olsun.

Bu çerçevede yıkılan veya riskli olup yıkılacak binaların yeniden inşaası konusunda İBB yönetiminin gündeme getirdiği HALK KOOPERATİFİ modelinin yıkılan binada hak sabi olan yurttaşlarımız tarafından kurulması yerinde bir karardır.

Bizim kanaatimizce, İBB şirketleri tarafından teşekkül ettirilen ORTAK GİRİŞİM, yurttaşlarımızın kurduğu kooperatif ile doğrudan inşaat yapım sözleşmesi imzalamalıdır. Böylece bir çok prosedür ortadan kalkacak, yurttaşlarımız daha kısa yoldan ve emin adımlarla evlerine sahip olacaktır.

Dilber Apt üzerinden anlatılan sistemde;

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu Ortak Girişim ve kooperatif tarafından yürütülecek. Ortak Girişim ile Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi arasında 15 Haziran’da sözleşme imzalanacak.

1. Binalarının dönüşümü için talepte bulunulması halinde arsa rayiç bedeli, ortalama daire büyüklüğü, yapının hasar derecesi, maliklerin konut sahipliği ve kooperatifleşme durumu gibi kriterler değerlendirilerek en çok ihtiyacı olan kesimlere öncelik verilecek.

2. Depremde hasar gören ve binaları yıkılan, yıkılacak ya da riskli yapı sahibi malikler Halk Konut adıyla bir yapı kooperatifi kurarak arsalarındaki hisselerini kurdukları kooperatife devredecek ve kooperatif hissedarı olacak. İlgili mevzuat gereğince geçici yapı müteahhitliği belgesi alınacak.

3. Yapı kooperatifinin üyesi depremzedeler kendi aralarında uzlaşarak yeni binaları için hazırlanan avan projelerde sahibi olacakları dairelerin kat, cephe ve büyüklüklerini belirleyecek.

4. Kooperatifin Ortak Girişim ile imzalayacağı sözleşme kapsamında temin edeceği teknik destek; binanın yapımına yönelik proje ve ruhsat süreçlerinin koordinasyonunu, alt yükleniciler ve tedarikçiler ile yapılacak sözleşmelere ilişkin teknik, idari ve mali şartların oluşturulmasını, yapım süreçlerinin koordine edilmesini ve kalite denetimlerini içerecek.

5. Kooperatif üyeleri, ilk etapta resmi yapı yaklaşık maliyetleri üzerinden hesaplanan proje ve betonarme taşıyıcı sistem tutarını hisseleri oranında karşılayarak bu kısım kendi öz finansmanları ile inşa edilmiş olacak.

6. İnşaatın bu aşamasından sonra, emsal artışı ile oluşacak daireler kooperatif tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda belirlenecek fiyat ile üçüncü şahıslara satılacak ya da Ortak Girişim tarafından satın alınacak.

7. Artan maliyetler doğrultusunda hesaplanacak yeni bütçeye göre, ihtiyaç olması halinde ek finansman da hisseleri doğrultusunda tüm katılımcılar tarafından temin edilerek bina tamamlanacak.

8. Binaların tamamlanmasının ardından Ortak Girişim’in sattığı dairelerin arsa ve yapım maliyetleri ile satış bedelleri arasındaki fark, ilgili resmi harcamalar da düşüldükten sonra kooperatife iade edilecek.

Biz diyoruz ki, bu kadar prosedüre gerek yok !

1. Depremde hasar gören ve binaları yıkılan, yıkılacak ya da riskli yapı sahibi malikler HALK KOOPERATİFİ ni kursunlar.

2. KOOPERATİF ile ORTAK GİRİŞİM sözleşme yapsın.

3. İşi bitiminde finansman eksiği varsa yurttaşlarımız ortak girişime ödesin, finansman fazlası varsa ortak girişim yurttaşlarımıza ödeme yapsın.

Bizim önerdiğimiz şekilde olursa Kooperatifin geçici müteahhitlik belgesi çıkarmasına da gerek kalmayacak. Belediye şirketlerinin müteahhitlik belgesi zaten var. En önemli maliyet kalemlerinden biri olan beton, İZBETON tarafından kolaylıkla sağlanabilir. Gelin yurttaşlarımızı bunca prosedür içinde boğmayın, madem hayırlı bir iş yapacaksınız, kısa yoldan halledin.

Üstelik Aktepe – Emrez de boş arsada uyguladığınız 6306 için bu alanlar tam yeri.

Hadi görelim Sn Başkan!..

 
Konseyin yapısına cinsiyet eşitliği düzenlemesi
 
Serinlemek için girmişlerdi... Gençlerden acı haber!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan yücel 20 Haziran 2022 Pazartesi 00:04

Düşünce görüşleriniz çok güzel aynen katılıyorum uygulama iyiAktepe emrez için bizler artık yeter diyoruz

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan, İsrailli mevkidaşı ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile telefonda görüştü. ...
Saadet Lideri'nden iddialı İzmir çıkışı: Seçimlerde büyük patlama yaşayacağız!
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin Konak ...
Türk heyeti NATO görüşmeleri için Brüksel'de
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusuyla ilgili görüşme trafiği ...
 
İzmir siyasetinde 'üç gün' polemiği... İki başkan karşı karşıya!
CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun İzmir ziyareti sonra AK Parti kanadından yapılan ...
'Kosova’daki FETÖ varlığı en büyük sıkıntı'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği ...
AK Partili Kaya'dan başkanlara Karabağlar eleştirisi: Kılıçdaroğlu gelse tepkiden yürüyemezlerdi!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Karabağlar'da gerçekleştirdiği ...
 
AK Partili Sürekli Kılıçdaroğlu'nun programını değerlendirdi: -mış gibi yapmanın tarihini yazdılar!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, CHP Genel Başkanı ve İzmir ...
Karamollaoğlu İzmir Platformu'nun konuğu oldu
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye’nin ekonomik, ...
Kemal ANADOL yazdı... Kral çıplak!
Kemal ANADOL yazdı... Kral çıplak!
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva