HABERLER>EKONOMİ
3 Mayıs 2024 Cuma - 12:45

Şirket iptal, soruşturma kararlarını yine dinlemedi: Zeytin düşmanları devrede!

Mahkemenin daha önce zeytinlikleri gerekçe göstererek iptal ettiği, Lodos Karaburun Elektrik Şirketi’nin güneş enerji santrali projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni süreç başlattı. Proje Bakanlık tarafından yeniden ele alınacak. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, proje sahasındaki zeytinliklerin ‘marjinal tarım arazisi’ olarak gösterilmesinden kaynaklı soruşturma başlatmıştı. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı öncesi binlerce zeytin ağacı kesilmişti.

Şirket iptal, soruşturma kararlarını yine dinlemedi: Zeytin düşmanları devrede!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Rüzgâr enerji santrallerine karşı bölge halkının tepkileri ile pek çok kez gündeme gelen Karaburun, bu kez güneş enerji santrallerinin (GES) hedefinde. Özel Çevre Koruma Bölgesi olmasına rağmen yüzde 89’u RES’lere tahsis ilçede peş peşe GES projelerine ÇED olumlu kararları verilmeye başlandı.

Son olarak Alto Holding Grubu’na bağlı Lodos Karaburun Enerji Şirketi’nin Karaburun’daki rüzgar türbinlerinin yanı başına dikmek istediği güneş enerji santralinin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay almıştı.

Proje kapsamında şirket, Karaburun’un Yaylaköy ve Küçükbahçe mahallelerini içine alan 118,9 hektarlık ÇED alanına  181 bin 818 adetten oluşan 7 adet güneş santrali açmayı planlıyordu. Ancak Karaburun köylülerinden Mustafa Şenbahar tarafından açılan davada 15 Mart 2024 tarihinde projenin iptali yönünde karar verdi. Avukat Cem Altıparmak tarafından açılan davada mahkemenin iptal kararının ana gerekçesi ise proje tanıtım dosyasında güneş enerji santrallerinin dikilmek istendiği zeytinliklerin ‘marjinal kuru tarım arazisi’ olarak gösterilmesi oldu.



YENİDEN İDK'DA
Mahkemenin iptal kararının ardından harekete geçen şirket yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı. Proje tanıtım dosyasının son hali 28 Mayıs 2024 tarihinde toplanacak Bakanlık İnceleme-Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak.

SÜREÇ HAKKINDA
Karaburun’da rüzgar enerji santralleri bulunan Alto Holding mevcut işletmesine ek olarak güneş enerji santralleri dikmek için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün GES dikilecek bölgenin ‘kuru ve marjinal tarım arazisi’ görüşü doğrultusunda ÇED olumlu kararı verdi. 

2022 Aralık ayında EPDK da, İzmir İl ve Tarım Orman Müdürlüğü’nünün ilgili görüşü doğrultusunda mülkiyeti Maliye’ye ait olan ancak kiralama yolu ile zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçilerin elindeki araziler için Lodos Elektrik Şirketi’ne irtifa hakkı tanıdı. Projenin uygulanacağı alanda 30.000 adet zeytin ağacı yok edilecek. 

Ancak çiftçiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Karaburun Kaymakamlığı aleyhinde 4 ayrı dava açarak kararın iptalini istedi. Dava süreci devam ederken şirketi GES sahalarına iş makinelerini sokarak zeytinleri köklemeye başladı. Arazide söküm işleri devam ederken mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Çiftçilerin şikayeti doğrultusunda ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına yaptığı soruşturma başlattı. Başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan raporda İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 31.03.2022 tarih ve 5063367 sayılı yazısında yer alan "Etüdü yapılan alanlar üzerinde herhangi bir tarımsal üretim yapılmamaktadır" şeklindeki değerlendirmenin ve "kuru marjinal tarım arazileri olarak belirlenen alanda Güneş Enerji Santrali amacıyla kullanılması uygun görülmüştür" şeklindeki tarım dışı kullanım amacıyla verilen görüşün mevcut yasalara ve Bakanlık talimatlarına açıkça aykırı olduğu ve 63 ada 37 nolu parsel üzerinde zeytin fidanları dikili olduğu belirtildi. 

Teftiş Raporunda İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından iki kez yazılı olarak ikaz edilmelerine rağmen, mevzuata aykırı şekilde tarım dışı kullanıma izin verdiği, hatalı verilen bu tarım dışı kullanım sebebiyle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED Olumlu Raporu verilmesine zemin hazırladığı suçlaması yapıldı. Raporda İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli hakkında İzmir Valiliğince gerekli disiplin soruşturmalarının yapılması talep edildi. Raporda ayrıca arazide (GES) kurulması halinde zeytinlik alanların daralacağı, bunun Zeytin Yasas’ına aykırı olduğu, bu nedenle de İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce GES firması lehine oluşturulan tarım dışı kullanıma uygun görüş yazısının iptal edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Bu süreçte  İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen görevden alındı ve yerine Kayseri Müdürü atandı. 
 

 
Irak'ın kuzeyinde 32 terörist etkisiz hale getirildi
 
CHP'li Tezcan gıda zehirlenmesi geçirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatçının başına talih kuşu kondu
Meyvenin taze, kurutulmuş ve dondurulmuş ve konserve hallerini ihraç ederek ...
Vergi kaçıranları ihbar edenlere 14,8 milyon lira ödül verildi
Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadeleye vatandaşların desteği sürerken, geçen ...
Otellerin 'milliyet farkı' ücreti için iade talep edilebiliyor
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanvekili İbrahim Güllü, "milliyet ...
 
Ege'nin turizm cennetine ziyaretçi akını!
Beyaz travertenler, antik kalıntılar ve şifalı termal havuzların iç içe ...
Kiralarda tavan zam oranı belli oldu
TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından mayıs ayında iş yerlerinde ...
Apple’ın gelirleri azaldı: iPhone satışları yüzde 10 düştü
ABD'nin teknoloji devlerinden Apple'ın geliri, 30 Mart'ta sona eren 3 ...
 
Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu
Tüketici Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda 3,18 artarken yıllık 69,80 oldu.
ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini ...
CHP'li kooperatif başkanı iddiaların hedefinde... İzmir'de bir hortumlama hikayesi daha!
İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Odası'ndan yaşanan yolsuzluk iddialarının ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva