HABERLER>EKONOMİ
3 Mayıs 2024 Cuma - 09:11

CHP'li kooperatif başkanı iddiaların hedefinde... İzmir'de bir hortumlama hikayesi daha!

İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Odası'ndan yaşanan yolsuzluk iddialarının bir benzeri Ödemiş'te bulunan Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi'nde meydana geldi. CHP'den önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi seçilen ve daha sonra Ödemiş belediye başkan yardımcılığı görevine getirilen Gereli Köyü Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Gerçek'in kooperatifin yeni yönetimine faizsiz 55 milyon 624 bin 328 lira borç bıraktığı duyuruldu. Kooperatifin yeni başkanı Çakıroğlu, "Üreticilerimizin gönlü rahat olsun. Burada giden, kaybolan bir şey varsa onların hepsini bulup çıkaracağız" dedi.

CHP li kooperatif başkanı iddiaların hedefinde... İzmir de bir hortumlama hikayesi daha!

Ödemiş’in markalarından biri haline gelen, 2019/ 2023 yılları arasında isminden başarı ile bahsedilen Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi şimdi yolsuzluk iddiaları ile gündemde.

Yerel Güç’ten Burcu Tunç’un haberine göre, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2019 yılında Ödemiş ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi seçilen, daha sonra belediye başkan yardımcılığı görevine getirilen Gereli Köyü Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Gerçek ve yönetimi ile ilgili görevi kötüye kullanma, zimmete para geçirme, yolsuzluk iddiaları ile müfettiş dosyası oluşturuldu.

Gereli Köyü Kalkınma Kooperatif'i önünde Başkan Hüseyin Çakıroğlu, Başkan Yardımcısı Veteriner Hekim Hüseyin Akan, Muhasip Üye Kamil Yeşil, Muhasebe Müdürü Burcu Öz, Muhasebe Birimi Çalışanı Hamide Çakıroğlu bahsi geçen iddialar ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaptı.

Muhasebe birimi çalışanı Hamide Çakıroğlu tarafından okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

2005 yılında kurulan kooperatifimizin ismi geçen sene icra dosyaları, yolsuzluklarla gündeme geldi.

Mustafa Gerçek daha sonra Abdurrahman Yıldız başkanlığında devam eden Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifimizin bu kötü gidişatına son vermek ve bizlerinde ortak olduğu 19 yıldır hizmet veren kooperatifimizin durumunu düzeltmek ve yanlış yönetime son vermek adına kooperatifin genel kurulunda aday olduk.

10 Haziran 2023‘te kooperatifimizin yönetimine geçtikten sonra yapılan yanlışları ve yolsuzlukları tespit etmek adına müfettiş talebinde bulunduk.  Eski yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu altında bulunan para, mal, defter, belge ve diğer kooperatif varlıkları tarafımıza teslim edilmedi. Göreve geldiğimiz günden itibaren eski yönetim bilgi ve belgeleri bize aktarmaktan kaçınmıştır. Yönetime ve ortaklara karşı dürüst olmamışlardır.

Mustafa Gerçek

TOPLAM BORÇ 55 MİLYON 624 BİN 328 LİRA
Yapılan incelemeler sonucunda 9 Haziran 2023 tarihi itibariyle eski yönetim kurulu tarafından yapılan usulsüz ve aşırı borçlandırıcı işlemleri sonucunda kooperatif yasal takibe düşmüş ve piyasaya olan tespit edilen toplam borcu 55 milyon 624 bin 328 lira.  Bu rakama bu zamana kadar işleyen faiz oranı dahil değildir.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Kontrolörler Başkanlığı 14.03.2024 tarihli raporunda tespit edilen eski yönetim tarafından Kooperatifin kötü niyetli olarak zarara uğratılması sonucu toplam tespit edilen miktar 44 milyon 305 bin 575 lira.

Eski Yönetim usulsüz ve karşılıksız olarak düzenlendiği tespit edilen çeklerin bedellerinin toplamı 8 milyon 22 bin 681 lira.

Ayrıca kooperatifimize ait, ancak kayıp olan demirbaş ve taşıtlar mevcut. 

Devir teslim yapılmadığından kooperatifin stokunda olması gerekirken mevcut olmayan ve tespiti yapılan;

İlk madde ve malzeme tutarı 554 bin 35 lira

Mamüller tutarı 422 bin 983 lira

Ticari mallar tutarı 1 milyon 430 bin 906 lira

Makine ekip ve ekipman tutarı 1 milyon 385  bin 265 lira

Taşıtlar Tutarı 737 bin 557 bin lira

Demirbaşlar tutarı 511 bin 145 lira

Ticari Mallar tutarı 3 milyon 761 bin 267 lira

Diğer Demirbaşlar tutarı 45 bin 46 lira

Çek, malzeme, mamul, ticari mal, makine ekipman, taşıtlar ve demirbaşın devrini yapmayarak kooperatifin zarara uğratılmasına sebep olan ve toplamda 32 milyon 497 bin 206 lira üzerinde dönemin sorumlu yönetim kurulu üyeleri Mustafa Gerçek, Abdurrahman Yıldız, İsmail Kılıç’tan önce rızaen, bunun mümkün olmaması halinde de yasal yollarla tahsil ve tazmin edilmesi yönünde işlem başlatıldı.

311 ortaklı kooperatifimizin haklarını aramaya, yanlış yönetimde bulunup, görevi kötüye kullanan, kooperatifimizi hem zarara uğratan hem de yolsuzluk yapanlarla mücadelemiz devam edecek. Dosyaların işleme konulması ve gerekli işlemlerin yapılması için gerekli kurumlara bildirilerimizi yaptık. 

Görevi devraldığımız günden bu yana ortaklardan topladığımız tahsilatla 2 milyon 200 bin lira ödeme yaptık. 

Süt toplanması sıfıra inmişti, şu an 14 ton süt topluyoruz.  Peynir, yoğurt, ayran üretimi yapmıyoruz. Onu da yakın zamanda başlatmayı planlıyoruz.

ESKİ YÖNETİM KURULUNDAN 44 MİLYON 305 BİN 757 LİRAYI İSTEYECEĞİZ
Açıklamanın ardından konuşan Gereli Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Çakıroğlu ise "Biz göreve geldiğimiz 10 Haziran’dan  beri bu konunun üzerine gitmeye başladık. Tarım Reform  Genel Müdürlüğünden kontroller istedik. Onların yaptıkları inceleme doğrultusunda bu güne kadar hiç konuşma yapmadık. Bunların hepsi belgeye dayalı. 55 milyon civarı bir borç var tespit edilen. Daha bunun artacağına inanıyoruz. İncelemeler devam ediyor. Şu anda aynı zamanda dış denetim yaptırıyoruz. Üreticilerimizin gönlü rahat olsun. Burada giden, kaybolan bir şey varsa onların hepsini bulup çıkaracağız. Devletin bize verdiği yetkiler doğrultusunda hukuki süreçteyiz. Dosyamız oldukça kabarık hiç gecikmeden anında işleri yürütüyoruz. Bu eski yönetim kurulundan üzerine atfedilen rakam olan  44 milyon 305 bin 757 lirayı onlardan isteyeceğiz. Diğer tarafı da kendi kooperatifimizin kendi öz sermayesi ile karşılanacak. Çalıştığında burası iyi para kazanan bir yer. İyi bir yönetimin ve iyi bir çalışmanın bu işi götüreceğine inanıyoruz. Yönetim olarak ekip olarak gecemizi gündüzümüze katıyoruz ve bu işi gönüllü olarak yapıyoruz" dedi.

 
FETÖ'nün 'Garson'u çözüldü: 31 gözaltı!
 
İZTO'da Tunus'la iş birliği değerlendirildi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Geriş 3 Mayıs 2024 Cuma 10:42

Bu olay yıllardır gündemde niye daha önce dile getirilmedi tüm kooperatifler denetlensin bu adam başkan yardımcısı atandı kim niye atadı akp siyah demekle olmuyor chp biraz kendine baksın ödemişspor belediye sosyal tesisler kooperatifler denetlensin yok öyle namussuz namuslu ayakları

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den İsrail kararı: Tüm ticari işlemler durduruldu
Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri ...
Flaş iddia: Türkiye, İsrail ile tüm ticari ilişkileri durdurdu
Türkiye, İsrail'e ihracatı ve İsrail'den tüm ithalatı durdurdu.
TCMB açıkladı: Rezervlerde düşüş sürüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) brüt rezervleri 124,1 milyar ...
 
Rekabet Kurulu 7 başvuruyu karara bağladı
Rekabet Kurulu, Türkiye Futbol Federasyonu ile Krea İçerik Hizmetleri ...
İddiaların hedefinde oda başkanı… İzmir’de bir hortumlama hikayesi!
İzmir Elbiseciler ve Benzerleri Odası Başkanı Hazım Taşçı’nın odaya ait ...
Bir rakı grubuna daha zam geldi!
Alkollü içkilerde zam yağmuru devam ediyor. Yaygın satılan bir rakı grubunun ...
 
Menü denetimi: Ürün başına 2 bin lira ceza!
Türkiye'de en çok menü denetiminin yapıldığı Antalya'da yıl başından bu ...
Telefon parçaları ithalatına düzenleme
Bazı telefon aksam ve parçalarının ithalatına gözetim uygulanması kararlaştırıldı. ...
OECD, Türkiye büyüme tahminini yükseltti
OECD, 2024 yılı için Türkiye büyüme tahminini yüzde 2,9'dan yüzde 3,4'e yükseltti.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva