HABERLER>TARIM
26 Ekim 2021 Salı - 09:41

Başkan Türk’ten Tarım OSB yorumu: Bunun adı bakkalın yanına hipermarket açmak!

Bergama’da yapılması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Süt OSB fikrini, rakamlar ortaya koyarak eleştiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, “Alanla ilgili kuruluş yönetmeliklerine uyulmadığı gibi bu proje, çiftçiyi üretimden vazgeçirtip asgari ücretli çoban olarak çalışır hale getirecek. Yem üretmek için, pamuktan vazgeçilecek; su ihtiyacı artacak. Zaten hayvancılık yapan üreticinin yaşam alanına Süt OSB açmak, bakkalın yanına hipermarket açmaya benziyor” dedi

Başkan Türk’ten Tarım OSB yorumu: Bunun adı bakkalın yanına hipermarket açmak!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – KÖY-KOOP İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer’in Tarıma Dayalı OSB’lere yönelik eleştirilerine, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk de katıldı. Başkan Türk, Bergama ve çevresindeki üreticilerin zaten hayvancılık yaptığı halde o bölgeye Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını, “Bu girişim, bakkalın yanına hipermarket açmaya benziyor. Küçük üretici, sanayiciyle kesinlikle baş edemez, yarışamaz. Zaten OSB’nin kuruluşunda küçük üretici yok, kooperatif yok. Üreten çiftçi, bu oluşumla üretmek vazgeçecek, maaşlı çoban olacak” değerlendirmelerinde bulundu.

DİKİLİ’DEKİ OSB’DE ÜRETİCİNİN BÜYÜK ŞİRKETLERLE REKABETİ SÖZ KONUSU OLAMAZ
Tarıma Dayalı Sanayi Organize bölgelerinin, neoliberal tarım politikalarının uygulaması olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Başkan Tevfik Türk, “Büyük şirketlerle rekabet gücü olmayan çiftçinin ve üretici kooperatiflerinin, OSB ile rekabet edebileceği bir ortama getirilmek isteniyor. Doğal olarak zaten mali durumu belli olan küçük üreticinin, kooperatiflerin bu oluşumun içinde yer alabilmeleri mümkün görünmüyor.  Dikili’deki seracılık organize sanayi bölgesine bakalım; 2010 fiyatlarıyla 10 milyon lira gibi bir yatırım maliyeti var. Bugün bu rakam, 15 milyon liralık yatırım demektir. Sera kuracaksın, üretime başlayacaksın, 15 milyon lira yetmez bile. Hangi çiftçi 15 milyon liralık yatırımın yapabilir? En büyük kooperatif bile buna cesaret edemez” dedi.

TARIMA DAYALI OSB KURULUŞ YÖNETMELİĞİNE UYULMUYOR
Bergama’da 2 bin 850 dönüm alan üzerine kurulması planlanan Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Burada yer seçimine bakıyorsunuz, yanlışlık var.  Yönetmelikte çok doğru bir madde var: Diyor ki o madde; OSB, mutlak tarım arazileri üzerine yapılamaz. Hazine arazileri üzerine yapılmasını öngörüyor. Parselleri satın alarak da kuramazsınız, diyor. Bu da güzel bir uygulama. Devamında şunu söylüyor: Eğer Hazine’ye kayıtlı araziyle ve meraysa, mera vasfı değiştirilebilir, diyor.  Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgelerinin kuruluş yönetmeliğinde bunlar var. Arazi mera vasfını yitirmiş olmasa bile mera vasfını yitirmiş gibi işlem yapılabiliyor. Bu, meralar üzerine, Tarıma Dayalı Organize Sanayi bölgeleri kurulabilir, vasıf değişikliği yapabilirsin, demektir. Hayvancılık yapmak istiyorsun. Hayvancılıkta en büyük girdi, yemdir. Maliyetleri düşürmek için mera hayvancılığını öneriyoruz. Tüm dünyada da sistem budur. Fakat biz merayı kaldırıp, OSB kuruyoruz! Olacak şey değil. 2850 dekar bir alan.”

İZMİR’DEKİ KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIN YÜZDE 10’U OSB’DE OLACAKMIŞ!
“110 bin küçükbaş yetiştirilecekmiş, Bergama OSB’de. İzmir’in, 2019 TÜİK verilerine göre 900 bin küçükbaş hayvan varlığı var. Bunun yüzde 10’unu, 2 bin 850 dekara koyuyorsun! Ondan sonra diyorsun ki, küçükbaş hayvancılıktan günlük 124 ton süt üreteceğim! 2019 verilerine göre İzmir’in tamamının ortalaması, küçükbaş hayvancılıkta süt üretimi zaten 97 ton. Şeytan bunun neresinde? 110 bin küçükbaş hayvanı besleyebilmek için mera olmadığına göre yem üretmen gerekiyor. Yem bitkisini bölgeden temin etmek mümkün değil, çünkü Bakırçay havzasında yem bitkisi üretimi çok düşük. Bakırçay’da pamuk ağırlıklı üretim yapılıyor. Küçük Menderes Havzası’nda eskiden tüm tarlalara pamuk ekimi yapılırken, büyükbaş hayvancılığın artmasıyla pamuk, Torbalı’ya kadar geldi, o bölgedeki pamuk alanları yem bitkisine dönüştü. Kiraz, Ödemiş, Bayındır, Tire’de artık pamuk üretimi yok, tamamen yem bitkisine döndü.  Bu da Bergama bölgesinin de mevcut ürün deseninin tamamen değişeceğini gösteriyor. 110 bin hayvanı  besleyebilmek için ciddi bir yem üretimi gerekiyor.”

SU ZATEN YETERSİZ, BU PROJEYLE SIKINTI ÇOK BÜYÜYECEK
Yem bitkisi üretiminin yol açacağı en büyük sorunun, su tüketimini artırması olacağına dikkat çeken Başkan Tevfik Türk, “Bakırçay’da pamukta 5 su yapıldı. Aynı dönemde yem bitkisinde 9-10 kez su vermek gerekiyor. Artı bu hayvanlar küçükbaş da olsa, bakımları, temizlikleri için suya ihtiyaçları var. Organize Sanayi Bölgesinin ayrıca su ihtiyacı var. Tarım Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi, Çamavlu mahallesinde mera ıslah projesi gerçekleştirdi, meranın verimini artırdılar. Köylünün orada daha önce 2 bin-3 bin olan hayvan sayısı, 10 bin oldu. Bunca hayvan tamamen köylüye ait; herhangi bir firmaya değil. Burada diyelim ki OSB’yi kurdunuz. Bu köylü, mevcutta üretim yapıyor zaten. Artık hayvanlarını otlatacağı merası olmayacak. Köylünün elindeki hayvancılık da bitecek. OSB’de de yer alamayacak. Bu sefer köylü, üreten değil, fabrikada çalışan durumuna gelecek. Daha önce o merada üretim yaparken, orada asgari ücretli bir çoban olacak. Bu OSB’ler, bakkalın yanında hipermarket açmakla aynı şey.”

ODAMIZ BU TESİSLERE KARŞI DEĞİL, ANCAK…
Bu tür tesislere karşı olmadıklarını ihtiyaç olduğunu özellikle belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Tevfik Türk, “Bir sanayici mantığıyla bir oraları kalkındıramayız” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çiftçilik, kırsal yaşam tarzını benimsemiş insanlar tarafından yapılan stratejik bir meslektir. Çiftçiliğin tanımını ortaya koymamız gerekiyor. OSB’deki işletme bir ay, iki ay, üç ay zarar ettiğinde, dükkanı kapatır. Fakat çiftçi kolay kolay üretimden uzaklaşamaz, çünkü başka bir iş bilmez. Bizim derdimiz, planlama. Bizim bir planımız yok. Çiftçileri örgütleyelim, onun sütünü değerlendirecek işletmeler kuralım. Bölgenin ürün desenini değiştirmeden kırsalı kalkındıralım. Tarım OSB’lerle kırsal kalkınmaz, Türk tarımı da kalkınmaz. Arazi kullanım planlamalarını, üretim planlamalarını acilen yapmamız lazım. Neptün Soyer hanımefendi de zaten söylemiş. OSB’lerde kurucular arasında bir tane çiftçi, bir tane kooperatif yok, bir tane oda, bir tane çiftçi örgütü yok, hepsi sanayici. Sanayiyle tarımı birleştirmeye çalışıyorlar.”

 
Avukatlara FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
 
Bergama'da Cumhuriyet Bayramı coşkusu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kemal Yıldırım 26 Ekim 2021 Salı 15:39

Tarıma dayalı OSB kurulma fikri ne kadar mantıklı geliyorsa da uygulama ve yörenin gelişmişliği ile uzun zamandır bölgeye adapte olan çeşitler ile hayvancılığın etkilerinin incelenmesi zorunluluğu doğurmaktadır. Masa başı alınacak bu tür kararlarin etkili olamayacağı bilinmektedir. Her zaman olduğu gibi gerek STK gerekse yerel üreticilerin ( çiftçi, kooperatiler ) etkinliğinin artırılması zorunluluktur. Sayın başkan teyfik beyin dediği gibi kalkınma yerelde başlatılmalı böyle bir kararın uygulamada ne üreticilere ne ülkemizin tarımına hizmet etmeyeceği aşikardır . Bu durumda illa uygulanacak ise yada zorunlu olacaksa da kime hizmet edeceği belli değil mi?

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa KAYMAKÇI 26 Ekim 2021 Salı 15:39

Değerli Başkanım, Değerlendirmenize ve yorumlarınıza katılıyorum.

Yorumu oyla      2      3  
gazi akkel 26 Ekim 2021 Salı 12:02

tire-ödemiş-bayındır bölgesinde tüm çiftçiler feryat ediyor ,konvansiyonel hayvancılık yaptığımız için maliyetlerimiz çok yüksek zarar ediyoruz diye ,bari bakırçay havzasında aynı hataya düşmeyelim.

Yorumu oyla      11      3  
basri oyuncuoğulları 26 Ekim 2021 Salı 10:55

Sayın Türk sizi kutluyorum.İzmrin sizin gibi yüzakı stk temsilcilerine acilen gereksinimi olduğu görülüyor.Umarım bu dileğim geçekleşir.Kolay gelsin

Yorumu oyla      10      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üreticiden ıspanak savunması: 'Neresi zehirli' deyip çiğ çiğ yediler!
Manisa Salihli'deki üreticiler, bazı illerde ıspanak kaynaklı zehirlenmeler ...
Buğday fiyatı küresel çapta rekor kırdı
Buğday vadeli kontratları, kuraklığın mahsulü olumsuz etkilemesi ve küresel ...
Mandalina ihracatında hedef 500 milyon dolar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin ...
 
Pakdemirli: Tüketicilerimizin şüphesi olmasın
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son günlerde yaşanan ıspanak zehirlenmelerine ...
İzmir tarımında eğitim seferberliği
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan tarım eğitimlerinde geçtiğimiz ...
Üretici kuru incir fiyatından memnun
Dünyanın önde gelen kuru incir üretim merkezlerinden Aydın'da, rekoltenin ...
 
Domatesin kilosu 10 liraya çıktı
Yaz aylarında Antalya'nın yüksek kesimlerinde yetiştirilen domatesin hasadı, ...
İzmir'de kestane hasadı başladı
Türkiye'nin önemli kestane üretim merkezlerinden İzmir'in Ödemiş ilçesinde ...
ÇAYKUR alım rekorunu kırdı
Daha önce en fazla yaş çay alımını 1999'da 843 bin 149 ton ile gerçekleştiren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva