HABERLER>POLİTİKA
8 Şubat 2013 Cuma - 10:40

Komisyonun Şakran Cezaevi raporu hazır: İşte detaylar

Türkiye’nin en donanımlı cezaevleri arasında yer alan Aliağa Ceza İnfaz Kurumları’nı ziyaret eden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevi Alt Komisyonu raporu tamamladı. Kampüse ve uygulamalara tam not verilirken çalışmaların örnek olması gerektiği dile getirildi. Rapora göre kadınlar el kremi olmamasından ve çıplak aramadan şikayet ederken erkekler fiziki koşulları gündeme getirdi. Çocuk ve gençler ise gündüzleri dinlenme zamanı istedi.

Komisyonun Şakran Cezaevi raporu hazır: İşte detaylar

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İşkence iddiaları, çıplak arama, kötü muamele ve personel uygulamaları şikayetleri ile gündeme gelen Türkiye’nin en büyük cezaevi kampüslerinden biri Aliağa Yenişakran Cezaevi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri İnceleme Komisyonu’nun hazırladığı rapor tamamlandı.  Mahkumların 36 dilekçe ile yaptığı başvurunun ardından alınan iki günlük inceleme turuna Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım,  AK Parti’nin diğer isimleri Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katılmıştı. AK Parti İzmir Milletvekili Avukat Hamza Dağ’ın da katıldığı ziyarette komisyon görevlileri Yasama Uzmanı Abdulsamed Sığırtmaç ile Yasama Uzman Yardımcısı Mesut Aydınlıoğlu’nun altına imza attığı raporun tüm işlemleri bitti.

Kente gelen komisyon üyeleri ziyaretin ilk günü İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı ziyaret eden komisyon üyeleri ikinci gün cumhuriyet başsavcısı ile görüşmüştü. Raporda görüşmeler sırasında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu’nda rastgele seçilen koğuşlara girildiği ifade edildi. Hiçbir görevli olmaksızın yapılan görüşmenin ardından bilgi ve belgelerin de toplandığı dile getirildi.  Çalışma usullerinin de yansıtıldığı rapora dayanak olarak ilgili kanun ve uluslararası anlaşma maddeleri de gerekçe gösterildi.


İŞTE RAPORUN AYRINTILARI

Cezaevi kampüsü, içinde bulunanlar, nitelikleri, özellikleri kişi sayıları, görevlerin durumu ve sosyal faaliyet alanları ayrıntılı bir şekilde yansıtılan raporda kuruma tam not verildi. Raporda, fiziki koşullar ile mahkumlara sunulan diğer imkanlar açısından sistemin oldukça olumlu bulunduğu dile getirilirken kadın cezaevi kurumundaki faaliyetlerin yanı sıra koridorlardaki yağlı boya tablolar ile saksı içindeki bitkiler ve Çocuk-Gençlik Cezaevi’nde suça sürüklenmiş çocukların yaşam ortamının takdirle karşılandığı ifade edildi.  Bu uygulamaların tüm cezaevlerine örnek olması gerektiği de vurgulandı.

Cezaevinde uygulanan ‘grup liderliği’ görevinin lisans mezunlarınca gerçekleştirilmesi ve bu sistemin Türkiye çapında yaygınlaştırılması gerektiği dile getirildi.

Kurum personelinin tutum ve davranışlarından kaynaklı aramalarda insan onuruna gereken özenin gösterilmemesi ve mahkumlara kötü hitaplarda bulunulması türündeki şikayetlerin personel niteliğinin geliştirilmesi ile son bulacağı belirtilirken bu tür şikayetlerin personelin niteliğinde oluşan sorunun göstergesi olduğu anlatıldı.

ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLSİN
Yapılan incelemeler sonrası ortaya çıkan raporda cezaevlerinde görev yapan personelin özlük hakları da masaya yatırıldı. Raporda, “Ceza infaz kurumlarının çalışma şartlarının zorluğu ve çalışmak için en son tercih edilen kurumlar arasında olduğu bilinmektedir. Bu nedenle zor çalışma şartlarının gereği olarak nitelikli personel istihdamını arttıracağı düşüncesiyle personel özlük haklarında yapılacak iyileştirmeler memnuniyetle karşılanacaktır” denildi.

ÖDÜL SİSTEMİ GETİRİLSİN

Cezaevlerindeki fiziki şartların aslında mahkumlara insan onuruna uygun bir yaşam ortamı oluşturmak, onların iyileşmesine yardımcı olmak gayesi taşıdığı belirtildi. Mahkumların iyileşmesine yardımcı olması açısından STK’lar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu gibi kurumlarla iş birliğinin geliştirilmesinin faydalı olacağının altı çizildi. Öte yandan, “Yeni düzenlemeler ile mahkumların ziyaret sürelerinin bir ödül sistemi çerçevesinde arttırabilme olanağına kavuşacak olmasından memnuniyet duyulmuştur. Ziyaret sürelerinin arttırılması mahkumların iyileştirme sürecine katkı sunacağı ve memleketlerinden uzaklarda cezalarını infaz edenlerin varlığı düşünüldüğünde yeni sistemin uygulanmasında esnek olunması tavsiye edilmektedir” denildi.

LCD TELEVİZYONU ŞİKAYET ETTİLER

Ziyaret sırasında yapılan şikayetler de bölümler halinde komisyon raporuna yansıdı. 2 Nolu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunanlar en çok ailelerinden uzakta oldukları için ziyaret konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Bina akustiğinin kötü olması nedeniyle sorun yaşadıklarını ifade eden tutuklular ayrıca kantinden alınan LCD televizyonun montaj edilmesi gereken rafın yüksekte olması nedeniyle yansımadan dolayı net görüntü sorunu yaşadıklarını bile dile getirdi. Tuvaletteki muslukların bozulmasına rağmen tamir edilmediği de ifade edilirken yemeklerden gelen şekiyet de rapora yansıdı. Tutuklular komisyon üyelerine “Çok sık aranıyoruz. Kısa süreliğine telefon açıp odaya geldiğimizde daha bizi aramadan geçiriyorlar” dedi.

ÇIPLAK ARANDIK

Komisyon üyeleri ayrı bölüm olan kadın tutukluların bulunduğu yerde de incelemeleri rapora yansıttı. Raporda mahpus çocuklarına hizmet verilen kreşin bulunması olumlu bulundu. Kadınların birbirleriyle iletişim kurması, el işi ürünler yapmasının faydalarından bahsedildi. Kadınların en çok şikayet ettiği konular arasında kantinde el kremi türü ürünlerin bulunmaması, hastaneye yapılan sevklerin uzun sürmesi, muayenelerin kelepçeli olarak yapılması konuları oldu. Kadınlar ayrıca komisyona “Kuruma ilk girişte çıplak olarak arandık” dedi. Bu ifadelerin tamamı rapora yansıdı.

ÇOCUKLAR VE GENÇLER GENEL OLARAK MUTLU

Çocuk ve gençlerin kaldığı kapalı ceza infaz kurumunda yaşam alanlarının oluşturulması olumlu bulundu. Masa tenisi, farklı renklerde boyanmış oturma grupları, buzdolabı, çamaşır makinesi ve basketbol alanlarının faydasından bahsedildi. Çocuk odalarında kameraların bulunmadığı dışarı ile iletişimin diyafon sayesinde kurulduğunun da altı çizildi. Çocuk ve gençler genel olarak uygulamadan memnun kaldıklarını ifade ederken “Sabah sayımından akşam 17: 00’ye kadar odalarımız kapalı tutuluyor. Gündüzleri dinlenmelerimiz engelleniyor” dedi.

Komisyon incelemesinde ayrıca,  şikayet edilen kantindeki ürün fiyatlarının da makul olduğunu, ürün çeşitliliğinin arttırılması gerektiğini rapora yansıttı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Sadi 8 Şubat 2013 Cuma 11:00

Komisyondaki herkes bu kadar mı benzer olur?

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engin’den Alabay’a moral ziyareti
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin çete suçlaması kapsamında tutuklu bulunan ...
Bahçeli’den üç günlük İzmir çıkarması
Yerel seçim çalışmaları kapsamında ülke turuna çıkan MHP Lideri Devlet ...
Büyükelçi görüşme odasında: Bir daha olmasın!
Türk yargısına ilişkin eleştirileri nedeniyle hükümetin tepkisini çeken ...
 
CHP Buca’da muhalefete birlik çağrısı
CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül’ün istifalarla düşürülmesinin ardından ...
BMC işçilerine CHP desteği: Krizin ardındaki şüphe!
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Türkiye'de mayına dayanıklı araç da üreten ...
Vekillere 150 bin liralık özel bütçe!
Milletvekillerine yanlarında çalıştırdıkları personel ve giderlerini karşılamak ...
 
CHP’de dev seçim zirvesi: Veremeyeceğimiz hesap yok!
Partinin tüm başkanları Ankara Sheraton Oteli’ndeki zirvede buluştu. Genel ...
CHP İzmir, Rize ile kardeş örgüt oldu
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu yaptığı son toplantıda ...
Şengül'den Karabağlar'da kentsel dönüşüm mesaisi
AK Parti İl Genel Meclisi Grubu, kentsel dönüşüm konulu toplantı düzenledi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva