HABERLER>EKONOMİ
30 Nisan 2024 Salı - 11:57

Yetki gitti, tepki geldi… İzmir esnafının hedefinde o isim!

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, ekmek ve gevreğe yapılacak zamların Ticaret Bakanlığı’nın onayıyla yürürlüğe girecek olmasını “Bu karar, fiyat belirleme yetkisinin elimizden alınması demektir. Ankara’da gevreği 15 lira yapan oda başkanı Savaş Delibaş bugünkü kararın sorumlusudur” dedi. İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen ise “Biz kaçak zam yapmıyoruz ki. Bu nedenle karar, bana zarar da vermiyor, avantaj da sağlamıyor” ifadelerini kullandı.

Yetki gitti, tepki geldi… İzmir esnafının hedefinde o isim!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ  - Türkiye’de ekmek ve gevrek fiyatlarına yapılacak zamlar artık Ticaret Bakanlığı'nın onayından sonra yürürlüğe girecek. Resmi Gazete’de yayımlanan “Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte, Ticaret Bakanlığı’nın ekmek ve gevrek zammı konusundaki yetkisi güçlendirilmiş oldu. Bundan sonra esnafın zam talebi, doğrudan bakanlık onayına sunulacak.

BEŞ KURUMUN TEMSİLCİLERİNDEN OLUŞAN KOMİSYON KURULACAK
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, ekmek ve gevrek zammı ile talep, belediye, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Ticaret Odası veya Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan bir komisyonda görüşülecek. Burada alınan karar, onaylanmak üzere Ticaret Bakanlığı’na getirilecek.

GEVREĞİ 15 LİRA YAPINCA…
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata ve İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, Ankara Simitçiler ve Pideciler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş'ın gevreği bir anda 15 liraya çıkarması üzerine olaya el koyan Ticaret Bakanlığı’nın, fiyat belirleme yetkisini odaların ve birliklerin elinden alması anlamına geldiğini söylediler.

ATA: MADEM ÖYLE, KOMİSYONA GEREK YOK; FİYATI BAKANLIK BELİRLESİN
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, daha önce, yine yönetmelikte yapılan değişiklikte işaret edilen komisyonun aktif şekilde görev yaptığını, artık komisyonun aldığı fiyat kararının Valilik makamına değil, doğrudan Bakanlığa gönderileceğini bildirdi. Başkan Ata, şunları söyledi:

“Madem ekmek fiyatını, gevrek fiyatını bakanlık belirleyecek, o zaman komisyonu neden topluyoruz? O zaman deyin, ekmek şu fiyata, gevrek şu fiyata satılacak, o fiyattan satılsın! Beş ayrı kurumdan temsilcilerden oluşan komisyon zaten toplanıyordu, yine toplanır talebi değerlendirecek. Eskiden bakanlık onay vermese de komisyonun kararını uygulayabiliyorduk. Artık bakanlık onay vermeden yeni tarife uygulanamayacak. Bu da neden kaynaklandı? Ankara Simitçiler Odası gevreğin fiyatını 15 liraya çıkarınca, bakanlık da ‘durun bir dakika. 15 liraya simit mi olur?’ dedi. Oradan patladı bu iş. Ankara’da gevreği 15 lira yapan bir oda başkanı, bugünkü kararın sorumlusudur. Hal böyle olunca bakanlık da fiyat belirleme yetkisini odaların elinden aldı. Buradan anlıyoruz ki, ekmek ve gevrek fiyatını belirleme yetkisi bakanlığa geçmiş durumda.”

ERİŞEN: ANKARALI ARKADAŞ ORADA BİR HATA YAPTI!
İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararla ilgili olarak “Bizi sıkıntıya sokacak bir şey yok, avantaj da sağlamıyor” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

“Bizim açımızdan sorun yok. Çünkü biz zaten kaçak zam yapmıyorduk ki… Zaten biz oda olarak yeni fiyatla ilgili talebimizi üst birliğimize iletiyorduk, orada komisyonda onaylandıktan sonra Valiliğe gidiyordu. Ankara Gevrekçiler Odası Başkanı arkadaşımızın yaptığı zam çok konuşuldu. Gevreği 15 lira yapmıştı. Ticaret Bakanlığına bir şekilde karşı çıkmıştı. Sonuçta zam geri alındı ama orada bir yanlış yaptı arkadaşımız. O hata dolayısıyla Ticaret Bakanlığı da böyle bir tedbir aldı.”

ONAYLANIRSA, İZMİR’DE DE GEVREK 12,5 LİRA OLACAK
İstanbul ve Bursa’da gevreğin 12,5 liradan satıldığını hatırlatan İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen, “Biz de gevreğe zam talebinde bulunduk. 12,5 lira olmasını istedik. Bu talebimizi 1,5 ay önce ilettiğimiz halde hala onay bekliyoruz. Onaydan çıktığında İzmir’de de gevrek 12,5 lira olacak” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'den de gözaltılar var... Dolandırıcılara baskın!
 
Sağlıklı yaşam tarzı ömrünüze 5 yıl ekleyebilir
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birgul 1 Mayıs 2024 Çarşamba 18:11

Yok yok bu zam az bence bir simit 50 tl olsun ancak gözlerin doyar

Yorumu oyla      0      0  
Cemo 1 Mayıs 2024 Çarşamba 17:42

Ayıp ya eskiden simit ekmek fiyatına paralel seyrederdi yok dediniz susam fiyatı arttı dünya susam fiyatları düşüşte yok un fiyatları arttı 2021 den %500 artmış yok dükkan fiyatları asgari ücret arttı dediniz 2021 yılında 1.50 olan simit 12.5 kaç kat artmış %800 peki asgari ücret 2021 de 3.600 tl şimdi 18 bin n%500 aradaki fark ne oluyor gözü doymazlar çoluk çocuk simit yerdi şimdi yiyemiyorlar mutlumusunuz olması gereken 10 tl. dır.

Yorumu oyla      0      0  
Barbaroslar geliyor 1 Mayıs 2024 Çarşamba 11:27

Zaten çogu yerde,simidin tadı yok ,pekmez yerine başka şey yerli susam yerine ithal susam zaten hakkını veren çok az ,amaç daha ucuz üretip çok kazanmak ,ondan sonra helal ye

Yorumu oyla      0      0  
Aydın 1 Mayıs 2024 Çarşamba 11:01

Bence alınan en güzel kararlardan biri. Geçmişte ekmek gevrek fiyatlarını bekediyeler belirliyordu.

Yorumu oyla      0      0  
Izmirli 1 Mayıs 2024 Çarşamba 08:44

Fırsatçılık dizboyu, halk boykot etmeli, halk boykot ederse kimse önünde duramaz.

Yorumu oyla      0      0  
Durgutaktan konak izmir 1 Mayıs 2024 Çarşamba 06:57

Gevrege boyoza zam yaparken düşünün biraz bir ekmekle iki kişi doyar ama boyzla doymaz Fiat artikca müşteri kaybederseniz

Yorumu oyla      0      0  
Cemal Altin 30 Nisan 2024 Salı 23:16

Kahvaltı hizmeti de sunan fırınların KDV, si %1,den %10,a çıktı. Bu fırınlar, sadece ekmek, simit imal edip satanlarla aynı fiyatı mı uygulayacak? Farklı fiyat olursa haksız rekabete yol açar.

Yorumu oyla      0      0  
Korkes 30 Nisan 2024 Salı 23:11

Neyin kafasını yapıyorsunuz.beyler.garibanın katıksız çayın yanında karnını bir nebze doyurmak için yediği simitin başına gelmedik kalmadı.10 TL bile insanlara pahalı gelirken kalkmış zam muhabbeti yapıyorsunuz.size söyleyecek çokkk söz var da hadi neyse...

Yorumu oyla      0      0  
Serkan 30 Nisan 2024 Salı 22:09

Gevreği 15 lira yapsınlar kimse almasın bakalım fiyat geri geliyor mu.Fırsatçılar ülkesi olduk.

Yorumu oyla      0      0  
TC misafir 30 Nisan 2024 Salı 18:56

Ekonomide çay simit hesabının önüne geçmek için yapılmadıysa ben de hiçbir şey bilmiyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maliye'den işletmeler için önemli karar!
Hazine ve Maliye Bakanlığı işletmelere çok önemli bir müjde vererek, enflasyon ...
Turizm geliri ilk çeyrekte yüzde 5,4 arttı
Turizm geliri bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 5,4 artarak ...
Mart ayı dış ticaret istatistikleri açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret ...
 
Beyaz ette ihracat kısıtlamasına sektörden uyarı!
Dünyanın 3 öğün protein ihtiyacını karşılayan Türk su ürünleri ve hayvansal ...
Simit fiyatında yeni dönem: Bakanlığın onayı gerekecek
Simit fiyatlarında Ticaret Bakanlığın görüşünün alınması zorunlu hale getirildi.
TCMB Olağan Genel Kurulu yarın toplanıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 92. Hesap Dönemi Olağan Genel ...
 
Fiş fatura kesmeyen esnafa kötü haber!
Müşterilerini IBAN'la ödemeye yönlendiren ve alışveriş karşılığında fiş-fatura ...
Borsada yeni rekor: 10 bin puan aşıldı
Borsa İstanbul, yeni haftaya rekorla başladı. BIST 100, tarihinde ilk kez 10 bin puanı aştı.
TÜİK verileri: Ekonomik güven nisanda azaldı
Ekonomik güven endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 1 azalarak 99 değerini aldı.
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva