HABERLER>POLİTİKA
30 Nisan 2024 Salı - 08:32

Araştırmacı Yaldız, CHP ve İYİ Parti’yi hatırlattı: AK Parti'de ‘Ege açılımı’ şart!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, AK Parti'nin mağlubiyet sonrası kabinede ve parti içerisinde yapacağı değişikliler için son zamanlarda Türkiye siyasetinde etkili olan batılı ve Egeli politikacılar üzerine yorumlarda bulundu. Özgür Özel’in Manisa, Müsavat Dervişoğlu’nun da İzmirli olduğunu hatırlatan Yaldız, "Batıda çok ciddi bir kayıp var. Ankara'nın batısında hiçbir ili kazanamadı Erdoğan. Burada da batılı politikacıların bir yerlerde olmamasının bir eksikliği var. AK Parti'de ‘Ege açılımı’ şart" dedi.

Araştırmacı Yaldız, CHP ve İYİ Parti’yi hatırlattı: AK Parti de ‘Ege açılımı’ şart!

EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, SONSÖZ TV'de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde yerel seçim sonuçlarının AK Parti'ye olan etkisi üzerine konuşuldu. Türkiye siyasetinde batılı ve Egeli politikacıların etkisinin artmasına değinen Yaldız, AK Parti'de de bu anlamda bir adım atılması ve bunun parti olarak eksiklik çektiğinin altını çizdi.

AK PARTİ'DE BATILI POLİTİKACILARIN EKSİKLİĞİ VAR
Türkiye siyasetinde Egeli politikacıların etkisine vurgu yapan Yaldız, AK Parti'nin de bu anlamda adım atması gerektiğini belirterek, "Öncelikle bir İzmirli siyasetçinin genel başkan olması kent adına mutluluk verici. CHP'nin de Manisalı bir genel başkanı var. İYİ Parti’nin yeni başkanı sayın Müsavat Dervişoğlu da İzmirli. Ege'nin suyunu içmişler. Bir şekilde siyasette liderlik koltuğunda oturmaları demek bu bölgenin de ihtiyaç ve sorunlarının daha yüksek sesle ele alınması ve çözüm noktasında da ciddi anlamda aşamalar kaydedilmesi anlamına geliyor. Erdoğan'ın da kabine ve MYK'sında daha fazla batılılara yer vermesi bu açıdan gereklilik olabilir. Batıda çok ciddi bir kayıp var. Ankara'nın batısında hiçbir ili kazanamadı Erdoğan. Burada da batılı politikacıların bir yerlerde olmamasının bir eksikliği var. AK Parti'de ‘Ege açılımı’ şart" yorumunda bulundu.

ERDOĞAN'IN YENİLGİYİ KABUL EDEN SÖZLERİ SON DERECE ANLAMLIYDI
Erdoğan’ın 2024 yerel seçimlerinde oy kaybı yaşayarak ilk defa ikinci parti konumuna düşen AK Parti'nin durumunu olgunlukla karşıladığını belirten Yaldız, "Erdoğan partisini kurduğu andan beri çoğu zaman açık ara birincilikle bitirdi. 22 yıl sonra ikinci sıraya düşmüş olması travmatik bir sonuç. 'Yenilmez armada' gördükleri bir parti ikinci sıraya düştü, pek çok kaleyi kaybetti, asla kaybedilmez denilen Bursa, Kütahya gibi yerlerde rekor oylarla ders verilmiş oldu. Erdoğan'ın o gece balkona çıkıp yenilgiyi kabul eden sözleri son derece anlamlıydı. Pek çok kişinin beklemediği bir durumdu" yorumunda bulundu.

CHP LİDERLERİ SEÇİMDEN SONRA 3 GÜN ORTADAN KAYBOLURDU
Önceki dönem seçimlerinde CHP liderlerinin seçim kaybından hemen sonra gözükmediğini belirten Yaldız, "Seçim kaybetmeye doymayan CHP'nin liderleri ortadan kaybolurdu. CHP'de bu durum ortalama 3 gündür. Bir bahane üretilir, bir cevap aranır. Sorunun seçmende olduğuna dair yorumlar yapılır. Konjonktürün de yardımıyla CHP ipi göğüsledi ve birinci parti olarak seçimi kazandı. Psikolojik tavanı kırdı" dedi.

ERDOĞAN 7 HAZİRAN'DA YENİ BİR DÖNEM BAŞLATTI
Erdoğan'ın ilk seçim kaybı olarak nitelendirilen 7 Haziran sürecine dair hatırlatmalarda bulunan Yaldız, "Erdoğan'ın seçim kaybını 7 Haziran'da görmüştük, ikinci parti olmamıştı. Tek başına iktidar olma şansını kaybetmişti. Ahmet Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu bir hükümet kurmak istiyormuş gibi 'istikşafi' görüşmeler başlığı altında nasıl hükümet kurmayacaklarını adete ortaya koymuşlardı ve Türkiye erken seçim kararı almıştı. Orada bir tiyatro sergilediler. Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu 35 gün gösteri yaptılar. Erdoğan'ın o dönem bir oyun kurduğunu ve yeni bir dönemi başlattığını, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu bir şeyler yapıyormuş gibi gözükürken arka planda Erdoğan'ın asıl kurucu olarak Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmeler oldu. Meclis başkanlığı seçimini kazandı AK Parti o dönemde. Bir azınlık hükümeti kurdu. HDP'den bakan vardı o dönemde" açıklamalarında bulundu.

ERDOĞAN SEÇİM GECESİ DERS ÇIKARDIĞINI BİZE ANLATTI
7 Haziran dönemindeki Erdoğan ile 2024 yerel seçimleri arasındaki arasındaki Erdoğan tutumlarını değerlendiren Yaldız, "Erdoğan o dönem bir parça ortadan kayboldu ve değişen Türkiye'ye uygun birtakım yol tercih etti. O güne kadar izlediği Barış Süreci ve Kürt Açılımı gibi meseleleri kapatıp milliyetçi ve muhafazakar çizgiye kendisini ve partisini oturttu. Bugün çok erken davrandı Erdoğan. Seçim gecesi itibariyle süreci olgunlukla kabul eden bunu bir irade olarak tanımlayan ve buradan ders çıkardığını bize anlattı" dedi.

AK PARTİ'DE TEPE NOKTADA DEĞİŞİKLİKLER KISA SÜRE İÇERİSİNDE OLACAK
Seçim mağlubiyeti sonrasında AK Parti ve Erdoğan'ın gelecekte alacağı tutumlara değinen Yaldız, "Aldığımız bilgi ve izlenimler üzerinden bakınca bir olağan kongre sürecinde komple teşkilatı yenileyeceği görülüyor. Tepe noktadaki birtakım değişiklik için olağan kongre sürecini beklemeyeceği ve kısa süre içerisinde MYK'da birtakım değişiklikleri şimdiden görebiliriz. Tüzüğün el verdiği şekliyle birtakım değişiklikler için adımların atılacağı beklentisi var" ifadelerini kullandı.

MKYK LİSTESİNDEKİ BİRTAKIM İSİMLERİ MYK'DAKİ İSİMLERLE DEĞİŞTİRMESİ BEKLENİYOR
AK Parti'nin Kongre sürecini bu dönem içerisinde yavaş yapacağını ve MKYK ile MYK listelerinde kısa süre içerisinde değişikler yapacağını belirten Yaldız,"İktidar partisi isterse kongre sürecini kısaltıyor. Sağ partilerde eskisi gibi çok adaylı, rekabetli kongreler olmuyor. 2 hafta içinde kongreler yapılıyor. Bunu sürece yaymak ve yavaş yavaş yapmak, o heyecan dalgasını tekrardan tabana yaymak istiyorsa muhtemelen süreci uzatacaktır. Onun sonrasında yepyeni bir yapı kuracak görünüyor. Şu anda MKYK listesinden birtakım isimleri MYK'daki isimlerle değiştirmesi bekleniyor" dedi.

2-3 BAKANI ŞİMDİDEN DEĞİŞTİREBİLİR
Parti içerisinde değişikliklerin yanı sıra kabine de değişiklik beklentisinin olacağının altını çizen Yaldız, "Bir şeyler değiştiriyorum algısını şimdiden harekete geçirmek için de Bakanlar Kurulu'nda da bazı bir takım değişikler yapması bekleniyor. Topyekün olmasa da 2-3 bakanı şimdiden değiştirebileceği değerlendirmeleri var. Sağlık Bakanı'na yönelik bir beklenti var. En önemli oy topladığı alan sağlık politikalarıydı. AK Parti iktidarının ömrünü uzatan değişiklerin başında geliyordu. AK Parti öncesi sağlık hizmetlerinin zorluğu AK Parti döneminde önemli ölçüde giderilmiş ve ilk 10-15 yıl sağlık hizmetlerindeki memnuniyet üst düzeyde. Şu anda şehir hastaneleri var ama devlet hastanelerinde randevu sorunları var, hem ciddi anlamda nitelikli tedavi sorunları var, alınan hizmetten memnun olmama sorunları var ve ayrıca hizmetlerin çok pahalı olması sorunları var. Devlet ve üniversite hastanelerinin içi boşaltılmış durumda ve hastanın doğrudan özel hastaneye yönlendirilmesi gibi bir durum söz konusu" açıklamalarında bulundu.

ATILACAK ADIMLAR HASTALIĞI TEDAVİ ETMEZ
AK Parti'nin kısa süre içerisinde yapacağı değişikliklerin seçmen gözünde direkt bir etkisi olmayacağını vurgulayan Yaldız, "AK Parti şimdiden birtakım adımlar atacak. Bu adımlar kanaatimce yeterli olmaz. Mesajı aldığının göstermesi bakımından bir anlamı olur ama hastalığı tedavi etmez. Seçmenin içinde bulunduğu durumu, dar gelirlinin ve emeklinin sıkıntısını, mutfaktaki yangını ve tenceredeki sorunu kısa vadede kaldırmaz" ifadelerini kullandı.

 
Simit fiyatında yeni dönem: Bakanlığın onayı gerekecek
 
Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 30 Nisan 2024 Salı 19:08

Hiçbir açılım fayda etmez çünkü zihniyet aynı. Yahu gelişmiş ülkelere imreniyoruz teknolojide gerideyiz müfredatı baltalıyoruz. Millet hayat amacını yitirmiş sadece karnını doyurma derdinde sen nerde yaşıyorsun güzel kardeşim? Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener hataları olmasaydı bu film bitmişti. Artık akp ağzıyla kuş tutsa bu işin geri dönüşü yok anlayın artık.

Yorumu oyla      2      0  
Metin ulus 30 Nisan 2024 Salı 17:45

sağlık bakanını artık değiştirebilir. bakan kendi hastaneleri için gerekli tüm düzenlemeleri zaten yaptı.

Yorumu oyla      0      0  
Lombak 30 Nisan 2024 Salı 15:35

Ege açılımı olmaz ama genel bir politika değişikligi tüm kaybedilen illerde olacak.

Yorumu oyla      1      1  
serkan 30 Nisan 2024 Salı 12:31

zaten ege açılımına basladılar hamza dag ve ceyda çankırı neredeyse her gun alsancak gül sokakta resimler paylaşıyorlar fena alıştılar:-))

Yorumu oyla      5      3  
sezarın hakkı sezara 30 Nisan 2024 Salı 11:51

niye bize açılım yapıyorsunuz kardeşim teröristmiyiz biz?

Yorumu oyla      5      0  
İzmirli 30 Nisan 2024 Salı 10:39

Sayın Yaldız AKP'yi daha ne kadar yağlayıp ballayacaksın gerçekten çok merak ediyorum.

Yorumu oyla      10      2  
izmirim 30 Nisan 2024 Salı 10:23

isimsiz yorum yapan arkadaş opartide bazılarının tercihi sonuçta işte sizin demokrasi anlayışınız. sizden olmayanı yok etmek kutuplaştırmayı yapan sizlersiniz ve sonrada suçu başkasına atarsınız. niye tahammül edemiyorsunuz.

Yorumu oyla      1      7  
30 Nisan 2024 Salı 09:00

Ak Parti ege açılımı yapacağına artık bıraksa nasıl olur sayın Yaldız? İnsanların nasıl bıktığını göremiyor musunuz?

Yorumu oyla      12      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı.... ‘Gözü kara’ lidere veda!
Mehmet KARABEL yazdı.... ‘Gözü kara’ lidere veda!
Meclis'te Anayasa mesaisi başlıyor!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni Anayasa için ...
'Beka söz konusu ise devletin yanındayız'
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu katıldığı canlı yayında açıklamalarda ...
 
CHP'den Taksim açıklaması: Biz vazgeçmiyoruz!
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, 1 Mayıs'ta Taksim'den vazgeçmediklerini belirterek, ...
Seçimden sonra ilk zirve: Görüşme sona erdi!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel ...
Erdoğan ile Özel'in görüşme tarihi belli oldu
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel ...
 
Erdoğan: Kentsel dönüşüm zorunluluktur!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yuvalarımızda gönül rahatlığıyla oturmak, şehirlerimizde ...
Davutoğlu'na sert yanıt: Siyasi kalpazan!
Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'nun MHP lideri Devlet Bahçeli'ye ...
İYİ Parti İzmir’de iki kanat kurultayı nasıl yorumladı?
Genel Başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu’na desteğini kurultay öncesi açıkça ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva