HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2022 Cuma - 08:58

15 günde ne oldu? Mahalle kasabında bile kıyma 200 TL!

Süt fiyatları artınca, inekler kıymete bindi; mezbahalar yana yakıla kesimlik hayvan arıyor. Yeterince dana olmayınca, piyasada et krizi kendini gösterdi ve et fiyatları uçuşa geçti. 15 gün önce 170 lira olan bir kilo kıyma, 200 liraya yükseldi. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Bu artışın sorumlusu biz kasaplar değiliz” dedi. Besicilik ve hayvan ticareti yapan Mehmet Ece, süte zam yapılmasıyla birlikte inek kesimlerinin azaldığını, erkek danaların kesildiğini ancak onu da bulamadıklarını bildirdi.

15 günde ne oldu? Mahalle kasabında bile kıyma 200 TL!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Hayvancılıkta yaşanan sıkıntılar, üreticilerin üretme her geçen gün biraz daha azaltırken, süt krizinden sonra et krizi de kendini hissettirmeye başladı. Periyodik olarak değil, neredeyse her gün, ya da günaşırı zamlanan etin fiyatı, son 15 günde füze gibi fırladı. İki hafta önce 170 lira olan bir kilo kıyma, 200 liraya çıktı. İki ay önce 90 lira, iki hafta önce 100 lira olan karkas etin fiyatı da 120 liraya ulaştı.

ŞENKARA: ETTEKİ FİYAT ARTIŞININ SORUMLUSU BİZLER DEĞİLİZ
Hayvancılık ve et kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, “Üretici, üretmeyi bırakmış durumda. Çünkü yükselen maliyetler yüzünden belleri büküldü. Kazandıkları, giderleri karşılamıyor. Etteki fiyat artışının sorumlusunun kasaplar olmadığının altını çiziyorum. Büyük firmalar 120 liraya hayvan keserken, biz kasaplar bu rakamın altında hayvan kesemeyiz. Çünkü mal bulabilmek için, üreticiye o fiyatı vermek zorundayız. Herkesin bildiği gibi piyasa yapıcılar, büyük firmalardır, bizler değiliz. Biz kasap esnafı, belli bir malı alıp, üzerine belli bir yüzde kar koyup satarak işyerini, evini geçindirmeye çalışan insanlarız. Yani bizler piyasaya ayak uydurmaya çalışanlarız. Piyasa yapıcılar fiyatı açıkladıktan sonra bizler onlara uymak durumundayız. Dolayısıyla bugünkü fiyat artışlarını bizler de normal karşılıyoruz. Kasap esnafı yaşamaya, ayakta kalmaya çalışıyor.”

HAYVANCILIĞI BIRAKAN 12 ARKADAŞTAN 4’Ü KAPICILIK YAPIYOR
Bugün ciddi boyutta kesimlik hayvan ve kırmızı et krizi olduğunu belirten Başkan Şenkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bir kriz var mı? Hem de fazlasıyla var. Etlik hayvan çıkmıyor artık. İnek üretimi kalmadı ki. Sattığı sütle bir kilo yem alamıyor üretici. Süte üç kuruş zam yapılsa, yeme 10 kuruş zam geliyor. İki ay önce karkas et 95 liraydı. Son 15 günde kademeli olarak ete büyük zam geldi. İki hafta önce karkas etin kilosu 100 liraydı, bugün 120 lira bandında. Önümüzdeki günlerde yine bu artışların devam edeceği öngörülüyor. Üretim yapan arkadaşlarımızın sayısı giderek azalıyor. 31 üreticiyle iş yapıyordum, bugün o rakam 19’a düştü. Hayvancılık yapmaktan bıkıp usanan, işi bırakan 12 arkadaştan 4’ü bugün kapıcılık yapıyor. Kurtarıyor olsa, kazanıyor olsa, hayvancılığı bırakmazlardı. Yakında et fiyatının bugünkü fiyatı aratacağını söyleyebilirim”

KESİME GÖNDERİLEN İNEK SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ, ÇÜNKÜ…
Bayındır’da besicilik, hayvan ticareti yapan, mezbahası da bulunan Mehmet Ece, bugün ülkemizdeki büyükbaş hayvan sayısının 17 milyon olduğu söylense de, 7,5 milyon civarında olduğunu öne sürdü. 36 yıldır Bayındır’da besicilik yapan Ece, “Büyükbaş hayvan varlığımız yarı yarıya düşmüş, kimse farkında değil. Buna çözüm bulmak için de çaba harcamıyor” dedi ve şunları söyledi:

“Girdi maliyetleri o kadar çok yükseldi ki, süt veren hayvanlar bile kesime gönderildi. Şimdi piyasada kesilecek hayvan yok. Bizim buralarda karkas fiyatı 115-117 lira arasında. Bir kilo kıyma, yine bizim bölgede 170 lira. Önümüzdeki hafta 180 lira olacak. İzmir’de 200 lira olduğunu duyduk. Önümüzdeki süreçte eti daha çok paraya yiyeceğimiz muhakkak. 6 ay önce inek kesimi, çok fazlaydı. Süt üretimi azalınca, firmalar birbirleriyle rekabete girdi ve süt fiyatı arttı. Hayvancılıkla uğraşanlar artık ineklerini kestirmekten vazgeçti ama iş işten geçti, bugüne kadar çok sayıda inek kurban edildi. İnek kesimi azalınca, erkek dana kesiyoruz ağırlık olarak. Erkek dana da bulmak zorlaştı”

BARAK: KARKAS ET 15 GÜNDE 20 LİRA BİRDEN ARTTI
Uzun yıllardır kasaplık yapan Cumali Barak, yaşanan krizi, “Yakın bir zamanda, paranız olsa bile satın alabileceğiniz et olmayacak” sözleriyle özetledi. Barak, “Sarıkızlar kesile kesile iyice azaldı. Onlar da biterse, biz de bittik demektir” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

“15 gün önce kıymanın kilosu 170 liraydı. O dönemde karkas etin kilosu da 100 liraydı. Bugün karkas etin kilosu olmuş 120 lira ve kıymanın kilosu da arttı. Her gün, ya da gün aşırı karkas ete zam geldi. Son iki günde aynı fiyata aldım diye sevineyim mi bilemedim. Eylül ayının sonlarında, Ocak ayında kıymanın 200 lira olacağını söylemiştim. Ocak gelmeden kıymanın kilosu 200 lira oldu. Bir kilo dana kuşbaşı 220 lira. Bir kilo biftek 265, bonfile 315 lira. Kuzu kemiksiz 320 lira. Cüzdandaki 100 liranın değerinin 10 liraya düştüğü dönemde vatandaş bu paralara et alamıyor ki. 8 yıl önce dükkanı açtığımda 8 bin lirayla dolabımı dolduruyordum. Bugün aynı şekilde doldurmaya kalkışsam, 40 bin lira yetmez. Eskiden haftada 12 dana but alıyordum ve hepsini satıyordum. Bugün 6 but alıyorum, hepsini satamıyorum. Kasap arkadaşlar birer birer dükkanlarını kapatmaya başladı. Sadece bizim mahallede dört kasap kepenk kapattı. Bir arkadaş da devretmek için ilan verdi. Vatandaşlar kadar biz kasap esnafının da işi zorlaştı.”

 
Zam uyarısı geldi... İzmir'de İkinci El satışlarında patlama!
 
Otomobil kamyonetle çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
23 Aralık 2022 Cuma 10:23

6 ay sonra asgari ücret 12 bin lira olur :)

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati duyurdu: Süreler uzatıldı!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Halihazırda her ayın 26’ncı ...
Bakan Varank'tan 'yurtdışı yatırımı' mesajı: İzmir ilk sırada!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Önümüzdeki dönemde yapılacak ...
EBSO Başkanı Yorgancılar’dan ‘asgari ücret’ yorumu: Enflasyon düşmezse anlamı kalmaz!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, 8 bin 500 lira ...
 
DİSK'ten asgari ücret yorumu: Emekçiler uçurumdan aşağı atıldı!
Yeni yıl asgari ücret rakamına tepki gösteren DİSK Ege Bölge Temsilcisi ...
Ege Maden İhracatçıları Birliği'ne AB desteği
Ege Maden İhracatçıları Birliği, doğal taş sektöründe iş sağlığı ve güvenliği ...
Bakan Nebati'den İzmir'de mesajlar... Enflasyon için tarih verdi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın manifestosu ...
 
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak. ...
Yılbaşı sepeti kaça doluyor?
Yılbaşına sayılı günler kala alışveriş hazırlığı yapacak olan vatandaşlar ...
Rakıya bakan çok alan yok!
Her sene yılbaşı öncesi en çok rağbet gören alkollü içkiler, bu yılbaşı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva