HABERLER>EKONOMİ
22 Aralık 2022 Perşembe - 08:34

Rakıya bakan çok alan yok!

Her sene yılbaşı öncesi en çok rağbet gören alkollü içkiler, bu yılbaşı öncesi seyirlik oldu. 70’lik rakının en ucuzu 359 liraya satılırken, tekel bayileri adeta sinek avlıyor. Pek çok tekel bayisi, günlerdir bir şişe dahi rakı satamamaktan yakınırken, “İnsanlar aybaşında maaşını aldıklarında, yılbaşında içeceği rakısını da alır, bir kenara koyardı. Yılbaşına birkaç gün kaldı, piyasada en küçük bir hareketlilik yok. Bu sene insanlar, yılbaşı kutlamasını herhalde en ucuz alkollü içecek olan birayla yapacak” diyor.

Rakıya bakan çok alan yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ -  2022 takvim yapraklarının sonuna yaklaşırken,  insanlar bütçeleri doğrultusunda 2023 yılını karşılayacağı gece yapacağı kutlamanın hazırlıklarına başladı. Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazlarından rakı, şarap gibi alkollü içeceklerin satış durumlarını araştırdık. Tekel bayileri, 2020 yılına girerken 142 lira olan 70’lik rakının 2023’e girerkenki fiyatının 359 liraya çıktığını belirterek, satışların yok denecek kadar azaldığına dikkat çekti. Alkollü içeceklere peş peşe gelen zamlar ve ÖTV artışlarının, rakamları inanılmaz boyutlara getirdiğini ve satışların iki yıl öncesine göre yüzde 80 gibi azaldığını belirten tekel bayileri, özellikle rakı satışlarının adeta durduğunu ifade ediyor.

DAİMİ MÜŞTERİLERİM BİLE RAKISINI KENDİSİ YAPIYOR
Alsancak’ta yıllardır tekel bayiliği yapan Mustafa Şenol, geçtiğimiz haftalarda içkilere yine zam yapıldığını belirterek, “Yılda iki kez ÖTV zammı yapılıyor. Şirketlerin yaptığı zamlar ve ÖTV artışı, alkollü içki satın almak isteyenlere geri adım attırır hale geldi” diyor. En ucuz 70’lik rakının 359 lira olduğunu hatırlatan Şenol, “Viski fiyatları zaten uçtu. Günde 5 şişe viski satıyorsak, bunun üç tanesi birine verilmek üzere hediye olarak alınıyor. Rakıyı raflarda seyreden vatandaş, fiyatları öğrenince almadan dükkandan çıkıp gidiyor. Rakı satışı neredeyse sıfır noktasına geldi” yorumunda bulundu. Daimi müşterilerinin çoğunun kendi rakısını yapmaya başladığını anlatan Şenol, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Evde yapılan rakılar nedeniyle raflarımızdaki rakılar pek eksilmiyor. Fakat diğer alkollü içecekler az da olsa satılıyor. En çok sattığımız ürün, bira oldu. Çünkü en ucuzu o. 23 liraya bile bira var. 26, 28, 30 liraya da biralar var. Bira şirketlerinin yılbaşından sonra yüzde 40 zam yapacağı konuşuluyor. Artık o da pahalı içkiler sınıfına girecek. İnsanlar artık ağız tadıyla rakı, viski içemiyor. Şirketler, belli aralıklarla içkilere yüzde 10’luk, 20’lik zamlar yapıyorlar. Bu zamlar, yüzde 78’i bulan KDV ve ÖTV ile birleşince, ortaya inanılmaz rakamlar çıkıyor. İki yıl önce yılbaşı öncesi yaptığımız satışlarla bugünkü satışlar arasında dağlar var. Samimi söylüyorum, bugünkü satışlarımız o günkü satışlarımızın beşte biri bile değil. Yılbaşına 15-20 gün kala insanlar, o gece yapacağı kutlamalar için rakısını, viskisini, cinini, şarabını almaya başlardı. Hatta aybaşında maaşını alanlar, parası bitmeden içkisini alır, bir kenara koyardı. Şimdi nerde öyle müşteriler. Çeyrek altın fiyatına viski var. 2 bin liraya, 3 bin 500 liraya viski var. Klasik bir viski 619 lira, 1 litrelik rakı 545 lira. 359 liralık rakıyı alıp içemeyen vatandaş, hele asgari ücretliyse bu ürünleri nasıl alıp tüketebilir?”

70’LİK RAKI 2012’DE 51,5 LİRAYDI, BUGÜN 359 LİRA
Güzelyalı’da faaliyet gösteren tekel bayisi Aydın Kartal ise, rakının bugünkü rakamının yarına göre ucuz olduğunu belirterek, “Yılbaşından sonra yüzde 40 zam geleceğini öğrendik. ÖTV’ye yapılacak zamla birlikte, bugün en makul fiyat olan 359 liradan sattığımız 70’lik rakının fiyatı, 530 lirayı geçecek” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

“Beş yıl öncesini hatırlıyorum da, raflar boşalıyor, yeniden dolduruyorduk. Satışlarımız çok iyiydi. Enflasyonla birlikte satışlarımız azalmaya başladı. Bu yılbaşı öncesi sattığımız rakı, parmakla sayılacak kadar az. Yılbaşına doğru belki biraz hareket olur ama geçtiğimiz yıllardaki kadar bereketli olmadığını söyleyebilirim.”

2012 yılının son günlerinde 51,5 lira olan 70’lik rakı, ertesi yıl aynı dönemde 55 liraya, 2014’te 57 liraya yükselmişti. 2020 yılının son günlerinde 152,5 lira olan 70’lik rakı, 2021’de 190 liraya satılıyordu. 2023’e girerkenki fiyatı ise 359 lira.

 
Mehmet KARABEL yazdı... Babalar ve oğullar!
 
Alkollü sürücü ortalığı birbirine kattı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ercan 22 Aralık 2022 Perşembe 14:52

Rakı içenlerin çoğunluğu evde rakısinı yapıyor ya da yapan arkadaşından alıyor artık..Bu herkes tarafindan bilinen bir durum.Kim verir o parayi.Ayda elli binlira zerinde geliri olanlar ancak alır.Ülkenin yaşanan gerçeği bu,

Yorumu oyla      3      3  
Lombak-Anasonsuz olmaz 22 Aralık 2022 Perşembe 12:20

Valla nasıl baktığına bağlı. Ben muhabbetle bakıyorum rakıya. Altınbaş'ın bile %40 alkollüsü çıkmış. Ne güzel düşünmüş imalatçımız. Bilimsel olarak kanıtlamış olan etiketi ne olursa olsun aldığımızdır.

Yorumu oyla      2      3  
22 Aralık 2022 Perşembe 10:14

Biz kimsenin özel hayatına karışmayız ama ...

Yorumu oyla      4      4  
22 Aralık 2022 Perşembe 09:18

ekonomimiz uçuyor hüloooooooo

Yorumu oyla      5      4  
T.C. Vatandaşı 22 Aralık 2022 Perşembe 09:16

Rakı bu iktidar döneminde evrim geçirdi ve değişime uğradı. Eskiden almalı olan RAKI şimdi seyirlik oldu. Bilimsel bir açıklama ile; değişim zorunlu ve de süreklidir tezi burada ispatlanmıştır(!).NOKTA

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurumu'ndan 13 şirkete ceza!
Rekabet Kurumu, zincir marketler BİM, A101, ŞOK, Migros, Carrefour ve ...
Bakan Nebati'den Büyükşehir'e 'ayrı İktisat Kongresi' için salvo: İzahı yok, olmaz!
İzmir İktisat Kongresi ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ...
Sarı leblebi füze gibi… ‘Çerez parası’ sözü tarih oldu!
Kuruyemiş ve kurumeyve toptan ticaretçisi ve üreticisi Mesut Çetinoğlu, ...
 
Elektronik eşyaların bandrol bedelleri değiştirilmedi
Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, ...
Kamuya personel alım ilanı Resmi Gazete'de
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı personel alımı ...
Türk-İş masaya yumruğunu vurdu... 9 bin TL yoksa biz de yokuz!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti ...
 
'Döviz kurlarındaki oynaklığı azalttık'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 1 yıl önce devreye alınan 'Türkiye ...
Tüketici güven endeksi Aralık'ta azaldı!
Tüketici güven endeksi aralıkta aylık bazda yüzde 1,3 gerileyerek 75,6 oldu.
Kolaya büyük zam geliyor... Tarih verildi!
Tekel Bayileri Platformu (TBP) Başkanı Özgür Aybaş ve Tekel Bayileri Yardımlaşma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva