HABERLER>OTOMOBİL
23 Aralık 2022 Cuma - 08:36

Zam uyarısı geldi... İzmir'de İkinci El satışlarında patlama!

Kasım ayının son günlerinde ÖTV’de matrah vergisi indirimi dolayısıyla vatandaşlar otomobil bayilerine akın etti. Bayilerde sıfır araç bulamayan vatandaşlar ise ikinci el otomobile yöneldi. Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir Aralık ayı dolmadan satışların yüzde 60 arttığını belirtirken Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, yılbaşından sonra ikinci el otomobillerde yükseliş yaşanacağını söyledi.

Zam uyarısı geldi... İzmir de İkinci El satışlarında patlama!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- ÖTV güncellemesi konusunda belirsizliğin ortadan kalkmasıyla hareketlenen sıfır otomobil satışları, yılın son günlerine girilmesiyle beklentilerin de üzerinde hızlandı. Matrah indirimi ile birlikte vatandaşlar bayilere hücum edince bayilerde araçlar tükendi. Bazı bayiler sıfır otomobil için müşterilerine Nisan, Mayıs ayına tarih vermeye başladı.

2023'te kurun yükseleceği ve fiyatların artacağı endişesiyle tüketicinin alımını öne çekmek istemesi ile sıfır araç bumayan vatandaşlar ise ikinci el otomobile yöneldi. Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir ikinci el araçlara talebin artması ile satışların yüzde 50-60 arttığını söyledi. Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise yılbaşından sonra ikinci el otomotive zam geleceğini belirtti.

300 BİN İLA 700 BİN ARASINDAKİ ARAÇLARA RAĞBET VAR
ÖTV matrah düzenlemesinin ardından bazı otomobillerin fiyatı düştü ancak bayilerde istediği otomobili bulamayan vatandaşlar mecburen ikinci ele yöneldi. Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, “Yılbaşından önce ikinci el otomobile talep arttı.  Çünkü ocak ayında zam geliyor. Bayilerde araba yok. Vatandaşlar bayilere gidince 3 ay sonrasına gün veriliyor. 3 ay sonra da zam geliyor. Yılbaşından sonra ÖTV’de matrah düzenlemesi de kalkacak. Sıfır araçların üretimi az olduğu için ikinci ele rağbet daha fazla. İkinci el satışlarda yüzde 50-60 artış söz konusu . 300 bin ile 600-700 bin bandındaki araçlar satılıyor. Otomobil sektörü Ocak-Şubat gibi durağanlaşır. Şubat-Mart gibi tekrar hareketlenir” ifadelerini kullandı.

YILBAŞINDAN SONRA İKİNCİ ELDE FİYATLAR ARTACAK
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise satış raporlarını değerlendirerek, “Sıfır araç satışlarında ÖTV’deki düzenleme güzel bir hamle ancak rakamlar enflasyondaki hızlı artış, döviz kurlarındaki değişim sebebiyle hızlı bir şekilde eriyip gidecektir. Kasım sonu satış raporlarını değerlendirdiğimizde Ocak- Eylül döneminde otomobil ve ticari araç pazarında bir önceki yıla göre yüzde 6.7’lik daralma mevcut. İkinci el piyasasına baktığımızda ise ikinci el çevrimiçi pazarda binek ve hafif ticari araçta 361 bin 382 adet araç ilanı yayınlanmış ve bu ilanların yüzde 45’i satıldı. Kasım ayı sonuna göre toplamda ikinci elde de bir önceki yıla göre düşme görülüyor. 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artış gösterdi. Fiyatlarda aşağı yönlü bir düşüş olmayacak. Bu hızla yukarıya doğru hızla devam edecek.  İkinci elde araçlar hızlı bir şekilde devam ediyor. En çok tercih edilen Wolkswogen grubu, ikinci sırada ise Renault Grubu geliyor. Çip krizi ve Ukrayna – Rusya savaşının etkileri devam etse de yine de ithal araçlarda hızlı teslimat yapılıyor bayilerin elinde araçlar var. İkinci elde de yılbaşının ardından birçok kaleme zam gelmesiyle birlikte fiyatlar artacaktır” ifadelerini kullandı.

 
Araç muayenesi şebekesi çökertildi!
 
15 günde ne oldu? Mahalle kasabında bile kıyma 200 TL!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egeli otomotivciler değişimi işaret etti... Jetgiller dönemi geliyor!
Ege Otomotiv Derneği (EGOD) yılın son Yönetim Kurulu toplantısını geçmiş ...
2023'te uygulanacak MTV artış oranı belli oldu!
Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yeniden değerleme oranı belirlendi. Cumhurbaşkanı ...
Benzin ve motorine bir indirim daha geldi
Akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik devam ederken bu gece yarısından ...
 
Araç sahipleri dikkat: Çifte indirim geliyor!
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma ...
Motorine dev zam pompaya yansıdı!
Akaryakıt piyasasında yaşanan dengesizlik fiyatlara yansıdı. Benzinin ...
Araç sahiplerine son uyarı: Ciddi yaptırımlar geliyor!
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı ...
 
TOGG çıkmadan mobil uygulaması geldi!
Hürriyet yazarı Taylan Özgür Dil, Togg’un mobil uygulaması Trumore’u iki ...
Maliyeti 10 bin TL'yi geçecek!
Yeni yılda artan sınav ve harç bedellerine sürücü kursları da eklenince, ...
Aylar sonra ilk kez oldu... Akaryakıta çifte indirim!
Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Petrol ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva