HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 18:59

'Tarihi' mecliste gündem canlı yayın kısıtlaması: Burası kişisel siyaset yapma alanı değil!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis oturumu Torbalı Metropolis Antik Kenti’nde gerçekleştirilirken toplantının başında yaşanan gündem dışı konuşmaların meclis canlı yayınında verilmemesi tartışmalara neden oldu. Cumhur İttifakı grubu gündem dışı konuşmalarında canlı yayınlanması konusunda ısrarcı olurken Başkan Cemil Tugay ise ‘yargı’ yolunu işaret etti

 Tarihi  mecliste gündem canlı yayın kısıtlaması: Burası kişisel siyaset yapma alanı değil!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu Metropolis Antik Kenti’nde gerçekleştirdi.

Meclis oturumunu gündeminde ise İzmir depremzedeleri için oturma hakkının uzatılması ve borçlanma önerileri yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi için faizler hariç 500 milyon TL'lik kredi kullanma yetkisi alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ayrıca İZSU için de faizler hariç 400 milyon TL'lik kredi kullanma onayı aldı. Mecliste ayrıca Uzundere’deki zmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait dairelerde kalan depremzedelerin oturma izinlerinin 31 Aralık 2024’e kadar uzatılmasına da karar verildi.

TUGAY: EFES'LE EŞDEĞER
Meclis açılışında söz alan Başkan Tugay, alanın önemine vurgu yaparken “Torbalı Metropolis Antik Kenti'ndeyiz. Övünç Başkan ile konuşurken bizi antik kente getireceğini söylememişti. Bana da sürpriz oldu. Buradan olağanüstü güzel gözüküyor meclisimiz. Şehrimizin en önemli antik miraslarımızdan birindeyiz.  6 bin yıllık geçmişi olan bir kent burası. MÖ 300 yıllarında demokrasi ile yönetilen şehir olmuş buası. Şu an bulunduğumuz alanda meclis toplantıları yapılırmış. Övünç Başkan 2 bin yıl sonra şehrin ilk meclis toplantısını gerçekleştiğini söyledi burada.  Şehrimizin çok önemli antik mirasları var. Her birimizin sahip olduğumuz antik miras ile ilgili daha fazla bilinç sahibi olması, bilgi sahibi olması ve bununla ilgili belediye olarak da daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aziz Kocaoğlu başkanımızdan beri tüm antik kazılara destek veriyor. Bu şehir için, burası için aşağıdaki Agora alanında çalışmalar devam ediyor. Ne kadarlık bütçe ayrıldığını sordum belediyenin 700 bin TL ayrıldığını söyledi. Ancak bununla yapılan çalışma maalesef yavaş ilerliyor. Zaman içinde bunları daha fazla konuşup gündeme alacağız ancak burası Efes ile neredeyse eşdeğer. Ona yakın nitelikte bir antik kent. Burada şarap üretilirmiş, onlar anforalara konurmuş, onların bazılarını da Mısır’da bulmuşlar. Torbalı'da binlerce yıl önce üretilen şaraplar gemilerle Akdeniz’in her tarafına yayılmış. Zaman zaman İzmir'in potansiyelinden bahsediyoruz, güncel sanayisinden, turizm potansiyelinden bahsediyoruz. Bunların işlenmesi ve tanıtımı, markalaşması biraz daha bize yakışır hale getirilmesi durumunda ne kadar önemli değerlere sahip olduğumuzu bir kez daha ben de buraya gelince düşünmekten kendimi alıkoyamadım. Kendimize biraz zahmet vermiş olabiliriz kusura bakmayın ama meclisimizin bu konuda bir mesaj vermesi açısından da burada toplanmış olmamız kıymetli. Bundan sonra dış ilçelerimizde toplantılarımız yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

BOZTEPE: EKLER OKUNARAK MECLİS DEVAM EDİLSİN 
Gündem maddelerine geçilmesi sırasında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “AK Parti ve MHP grubu olarak bizde böyle antik kentte toplantıda olmanın heyecanını yaşıyoruz. Demokrasilerden bu tip meclis toplantılarının önemi büyüktür. Biz gündem maddelerinin ekleri ile birlikte okunarak görüşülmesini istiyoruz. Nedeni şu; 2024 yılı meclislerine bakıyoruz ki gündem dışı konuşmalarda ve temennilerde canlı yayınların kesildiği bize iletildi. Bu demokrasiye yakışmamaktadır. Geçmiş Roma İmparatorluğu döneminde başlayan halk meclislerinin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Eğer ki 1 meclis üyesi bile gündemdeki yazılış şekline itiraz ederse gündemin ekleri ile okunacağını biliyoruz . Bu nedenle biz ekleri ile okunarak meclisin devam etmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.

YILDIZ: TEKNİK NEDENDEN KAYNAKLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜŞTÜK
AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız ise yapılanın yanlış olduğunu belirtirken, “Bir kişinin bile itirazı konusunda gündem ekleri ile okunmak zorunda. Geçmiş meclislerde bu tartışmaları yaşadık. Sizden bir açıklama bekliyoruz. Kendi grubumuzda yaptığımız tartışmada da gündeme geldi. Dilek ve temennilerin geçmiş pazartesi mecliste canlı yayınlanmadığını ve bunun teknik neden olduğunu düşünmüştük. Bugün yaptığımız görüşmelerde bunu sizin talebiniz olduğunu öğrendik. Bu doğru mudur? İçinde bulunduğumuz antik kentin 5 bin yıllık tarihi içinde demokrasinin beşiği olarak sayılan coğrafya içindeyiz. Bugün de bin yıllık tarihi yerde meclisimizi icra ediyoruz. Canlı yayınlanıp yayınlanmaması meclis süresini kısaltmıyor. Burada esas olan ilgili ilçelerden, muhtarlardan, vatandaşlardan bazı konular gelir. Bunları gündemde konuşamayacağımız için gündem dışı konuşmalarda bunlar dile getirilir. Doğal olarak tüm meclis üyelerinin ilçelerinin sorunlarını burada dile getirildiğini vatandaşlar tarafından görülmesini arzu edeceklerdir” diye konuştu.

TUGAY: GÖRÜŞÜMDE ISRAR EDİYORUM
AK Parti grubundan gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Tugay, “Mecliste görüşeceğimiz konuları aynı günde bildiriyoruz. Bu çerçevede görüşmelerimiz yapıyoruz.  Ben geçen dönemki meclis denetimlerimizden yola çıkarak ki bunları sizlerle konuştuk. İzmir Büyükşehir Belediye meclisini kimsenin kişisel siyaset yapma alanı olarak kullanmasını doğru bulmuyorum. Kentin gündemi ile ilgili bir konu varsa önerge olarak verilebilir. Gündemdeki madde olarak görüşülebilir. Ancak maalesef geçen dönemli deneyimlerimden kaynaklı meclis sadece canlı yayınlanıyor diye bazı arkadaşlarımızın bazı konuları tamamen kişisel bakış açısıyla başka arkadaşları sıkıntıya sokacak incitecek şekilde olmasından kaynaklı yayınlanmasını doğru bulmadım. Herkes mutlaka kendi sosyal medya hesabından ya da çağırır basını basın toplantısı ile her türlü görüşünü dile getirebilir. Meclis toplantılarında meclis gündemidir esas olan. Bunun dışındaki konuşmalara saygımız sonsuz ancak bunu kişisel bir siyaset yapma yöntemi olarak kullanılması doğru değil. Görüşümde ısrar ediyorum” dedi.

YILDIZ:  İPOTEK KONMASINI DOĞRU BULMUYORUZ
Yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, yapılanı ‘ipotek’ olarak nitelendirirken, “Teknik olarak hata yapıyorsunuz. Biz ilk mecliste meclisin canlı yayınlanmasını oyladık. Meclis gündeminin en son bileşeni gün ve saatin tespiti ve kapanış  Yeni meclisin yayınlanması bütünlüğü kapsar. Biz oylamamızı meclisin tamamı canlı yayınlansın diye oyladık. meclisin gün ve saati belirlenmeden de meclis kapanmış sayılmaz. Mevzuat açısında da bir problem yaşıyorsunuz. Grup Başkanvekilleri ile yapılan toplantıda da ana konular üzerinde kalınmasını, genel siyasete girmeme hassasiyeti konusunda sözlü mutabakatı sağladık. Geçtiğimiz meclislerde de bunu yerine getirme noktasında gayreti ortaya koyduk. Hiçbir meclis üyesi arkadaşımız sizin kaygıların doğrultusunda bir tutum ortaya koymadı. Ben bu kararın hassasiyetlerini anlıyoruz ancak bunu öncen ipotek konmasını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

TUGAY: KABUL ETMİYORUM
Yıldız’a yanıt veren Başkan Tugay, “Gündem maddelerinin naklen yayınlanacağı yönünde karar aldık. Başından beri mecliste gündem dışı konuşmalar yayınlanmıyor. Gündem görüşmelerini de istediğiniz şekilde görüşebiliriz. Ben kararımda ısrarcıyım. Bundan sonra meclisi kendi siyasi amacı içi kullanmasını kabul etmiyorum” dedi.

AK PARTİ VE TUGAY ARASINDA ‘MADDE’ ATIŞMASI
Maddelerin görüşülmesi sırasında 'Ekler de okunsun' sözleri üzerine maddeyi hatırlatan  Cemil Tugay 'ilgili maddede gündem maddeleri okunur diyor ekler yer almıyor' ifadelerini kullandı. Bunun üzerine itirazını sürdüren AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe 'Hayır yanlış yapıyorsunuz' derken, Başkan Tugay ise 'İlgili yerlere başvurabilirsiniz' diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız'ın 'kararınızı Cuma gününe kadar bir kez daha gözden geçirmenizi istiyoruz' sözlerine de yanıt veren Tugay, 'sizin kararımıza uymanızı istiyoruz' dedi.

SENGEL: TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN
Durumunun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Komisyonlar için tek tek olunacaksa ki bazen meclis gündemlerimiz 120 maddelerde olarak toplanıyor. Meclislerin sonu gelmez. Belediye başkanları da var. Devam ettirmek zorunda olduğumuz programlar da var. Geçen dönemde divanda üye olarak birisi olarak ve bir önceki dönemde meclis üyesi olarak söylüyorum. Lütfen tekrar değerlendirilsin" diye konuştu.

 
İYİ Parti'de 1 vekil daha istifa etti!
 
Mali Müşavirler Odası'nda 'yönetim' tartışması!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir 16 Mayıs 2024 Perşembe 11:50

VFV adlı arkadaş kimin ne kadar izlediği değil senin verdiğin bu hizmeti kısıtlaman sorun !!! Popilizm ? İnsanların her istediğinde ulaşabildiği bir mecra varken bunu kısıtlamak sorun.Sanırım bu organizasyonu yapan kısımda görevlisin youtube,twitter,instagram hepsini tek tek kontrol ediyorsun? Siyaset yapılan bir mercide siyasetçilere siyaset yapmayın demek ne kadar doğru bir yaklaşım? zaten onun için ordalar. Umarım bu şahsi görüşündür. Bir partiyi temsil etmiyordur.Aksi taktirde kazanılan seçmen bu tutumla aynı şekilde kaybedilir. Bergama Çobanlar,Tırmanlar yada Ödemiş Bozdağ köyündeki bir vatandaşın rahatlıkla internet olan her yerden ulaşabildiği İzmir hakkında konuşulan konulara gelsin meclis salonundan izlesin demek :) şaka gibi !!!!!

Yorumu oyla      1      0  
VfV 16 Mayıs 2024 Perşembe 09:39

Meclis canlı yayınını tartışıyorsunuz da açın bakın her mecliste kaç kişi izliyor diye. Yotube, twitter, instagram hepsini topla 100 kişiyi bulmuyor. Neyin kavgasını, popülizmini yapıyorsunuz. Canlı yayınlanacak diye bir yasa mı var. İsteyen vatandaş gelip meclisleri izleme hakkına sahip.

Yorumu oyla      0      1  
vatandaş 16 Mayıs 2024 Perşembe 09:29

Efesin küçük kardeşi d,yelim :)

Yorumu oyla      0      0  
Yerli turist 16 Mayıs 2024 Perşembe 09:18

Gelecek ay meclis toplantısını feribotta yaparak Yunan adalarına gidebilirsiniz nasıl olsa hizmetler otomatiğe bağlı olarak devam ediyor işci ve memur alacakların aldı ortalık süt liman olduğu için keyifli şekilde toplantı yapmaya devam ediniz beyler başkanlar atanarak seçilmiş meclisi üyeleri...

Yorumu oyla      0      0  
İzmir 16 Mayıs 2024 Perşembe 08:59

1-ilçelerde yapılan meclislerdeki ekran,kotluklar ses düzeni hepsi bir firma tarafından para karşılığı ile yapılıyorsa bu bir israftır. boşuna giden milli gelir. 2- meclis tv nin dilek ,temennilerde kapatılmasının bir izahı olamaz siz zaten siyaset yaptığınız için ordasınız siyasetin kişiseli mi olur vatandaş yararına söylenecek her sözü vatandaşlar duymalıdır hangi parti olursa olsun...Bu tutumun Özgür Başkanın yeni oluşum içindeki CHP'sine yakıştığını düşünmüyorum. Bence bir kere daha bu karar gözden geçirilmeli...

Yorumu oyla      4      0  
Gözlüklü serçe 16 Mayıs 2024 Perşembe 07:45

Bülent Ersoy da gördü mü? Acaba bu göstermelik showu bırakın boş işleri Vizontele filmini geçtiniz yaz geliyor sivrisinekler kamp kurmuş durumdadır artık ilaçlama olsada bu yaz sivrisinekler ile samimî olacağız sizler beş yıldızlı otellerde keyifli zamanlar geçirmeye devam ediniz gelecek haftada da Şirince olur Efes olur turistlere animasyon gösterisi olur halk ne yaptığının farkına vardı ama malesef yapacak birşey yok insanlar layık olduğu şekilde yönetilir...

Yorumu oyla      2      0  
16 Mayıs 2024 Perşembe 05:45

Kişisel siyaset yapıp İzmir in içine eden chp dir. Kişisel siyaset ne? Tam bir diktatör kafası var sizde. Her gün yeni bir fitasko

Yorumu oyla      1      0  
Adil ve eşit hizmet verebiliyorlar mı . 15 Mayıs 2024 Çarşamba 22:33

Bu Mecliste 90 dakika ücretsiz aktarma tartışması olmuş . Meclisin toplandığı ilçedeki otobüslerde değil 90 dakika , 120 dakika ücretli aktarma hakkı yok . İzmir’deki 17 CHP’li çevre ilçe belediye başkanı bu konuda ( ilçelerindeki otobüslerde aktarma hakkının olmaması ) ne söylediler acaba . Bir söz söyleyebilmişler midir . Sayın Cemil Tugay “ 90 dakika Benim ve diğer belediye başkanlarını vaadleriydi “ demiş .

Yorumu oyla      1      1  
Ksklo 15 Mayıs 2024 Çarşamba 21:18

120 madde okunmasıni çekemeyen istemeyen istifa etsin

Yorumu oyla      2      2  
ANKARA 15 Mayıs 2024 Çarşamba 20:25

İnsanlar Sizlerden Hizmet Bekliyor... Sov Pesinde Olmanizi Bekliyor Sayin TUGAY Ve Yonetimi... Meclis Buyuksehir Binasin da Gerceklesir Ve Meclis Bina da Yapilir... Hava Kosullari Ve Ortam Meclis Toplantisinin Orada Yapilmasina Uygun Degildi... Sovu Birakin Sayin TUGAY...

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de yetki Tüm Bel-Sen'de!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin birimlerinde en çok üyeye sahip memur ...
Gazetecilerden Çerçioğlu'na ziyaret!
Aydınpost Genel Yayın Yönetmeni Erman Çetin ile Aydınpost köşe yazarları, ...
İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Çerçioğlu'na ziyaret!
İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Ali Atılım Kahraman ve ...
 
Beşiktaşlılardan Çerçioğlu'na ziyaret
Aydın Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Taşkın Cerit ve derneğin yönetim kurulu ...
Selçuk’un engelsiz yetenekleri İzmir’de beğeni topladı
Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan Zeyrek duyurdu... Tesis krizinde son!
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Manisa Futbol Kulübü’nün ...
 
17. Kolordu Şehitleri’nin anısı yaşatılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 Mayıs 1919 günü, başta Albay Süleyman ...
Büyükşehir’de işten çıkarma yöntemi bulundu: Deneme süresi formülü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın talimatıyla hazırlanan ...
Başkan Tugay, Kariyer Günleri'ne katıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ortaokul ve liseyi ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva