455 bin 578 yatırımcıyı ilgilendiren fonların tasfiyesi ve hak sahiplerine ödeme yapılmasına ilişkin kanun teklifi, 9 Ekim Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunuldu. AK Parti, fonların ödemesi ve tasfiyesine ilişkin kanun teklifini bugün Meclis’e sundu.
Habertürk'ten Buse Gençtürk'ün haberine göre, ara ödemede yatırımcı başına en fazla 1 milyon tl ödenecek.
Nihai tasfiye hesabında yatırım tutarı TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasıyla güncellenecek, ara ödemede bu endeksleme yapılmayacak.
Dağıtılabilir nakdin ara ödemelerin tamamının karşılamaması halinde mevcut nakit, fon pay sahipleri arasında oran korunarak dağıtılacak.
Zarar, kayıp veya eksik tasfiye bakiyesinden öncelikle fonun kurucusu ve/veya yöneticisi olan portföy yönetim şirketi sorumlu olacak. Görevden ayrılmış olmak, görev döneminde gerçekleştirilen işlem ve kararlardan doğan sorumluluğu ortadan kaldırmayacak.
Hazırlanan kanun teklifiyle her fonun kendi mal varlığının ve gerçek hak sahiplerinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Fon varlıklarının tasfiye edilmesinin ardından elde edilen nakdin hak sahiplerine adil biçimde dağıtılması öngörülüyor.
Düzenlemeyle yatırımcıların alacaklarına kavuşabilmesi için yasal bir çerçeve oluşturulması hedefleniyor.
AK PARTİ GRUP BAŞKANI GÜLER'DEN AÇIKLAMA
Teklifin Meclis'e sunulmasının ardından AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulundu.
Güler açıklamasında "Sorun fon piyasasının sınırlı bir alanında gerçekleştri" derken "Tasfiyedeki fonların toplam portföy büyüklüğü hane halkının finansal varlıklarının yüzde 2.4'ü" diye ekledi. Güler ayrıca "Sorunun üstüne gideceğiz, virüsü bünyeden söküp atacağız" diye vurguladı.
Güler kanun teklifinin genel ya da sürekli bir tasfiye rejimini getirmemekte olduğunu, bu kanun teklifinin geçici ve istisnai bir düzenleme olduğunu da ifade etti.
Güler ayrıca "Tasfiye sürecinde asla ve kesin şekilde kamu kaynağı kullanılmayacak ve izin verilmeyecek" dedi.




