HABERLER>TARİFLER
13 Mart 2018 Salı - 11:50

Türkiye’nin dört bir yanından 4 lezzetli tarif

Türkiye'nin yedi bölgesinin her birinin kendine özgür bir mutfağı var. Doğuda etin, batıda otun hakimiyeti yaşanıyor adeta. Gelin ülkemizin dört bir yanından dört lezzetli tarifle bu çeşitliliği onurlandıralım.

Türkiye’nin dört bir yanından 4 lezzetli tarif

DOĞU ANADOLU’DAN CİĞER KÖFTESİ

Malzemeler

1 kilo ciğer, 2 soğan, 1 yeşil biber, 1 bardak kuru reyhan, 5 artı çeyrek bardak köftelik bulgur, 1 buçuk bardak su, tuz, karabiber, yarım demet maydanoz. Servis için 1 çay bardağı zeytinyağı, kırmızı pul biber.

Hazırlanışı

Ciğeri iyice doğrayıp kıyma haline getirin. Daha sonra soğan ve biberinizi de aynı şekilde kıyın. Üzerine tuzu, karabiberi ve reyhanınızı da ekleyin. İçine bulguru da ekledikten sonra iyice karıştırın. Karıştırırken içine azar azar su ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Daha sonra bulgurunuzdan avuç içi kadar parçalar koparıp yuvarlayın ve sonra da elinizle bastırarak köfteler hazırlayın.

Büyük bir tencereye su koyun ve içine tuz atıp suyu kaynatın. Daha sonra bu köfteleri bu suya atın ve haşlayın. Birbirine yapışmaması için arada karıştırmayı unutmayın. Piştikten sonra köfteleri süzgeçle alın. Başka bir tavada zeytinyağını kızdırın ve içine kırmızı pul biber ekleyip karıştırın. Kızmış kırmızı pul biberi köftelerin üzerinde gezdirin. Üzerine de kıydığınız maydanozu dolaştırın ve bu şekilde servis edin.

EGE’DEN ŞEVKETİBOSTAN

Malzemeler

500 gram ayıklanmış şevketibostan, yarım limon suyu, 2 bardak soğuk su, 200 gram kuşbaşı kuzu eti, 15 arpacık soğan, 4 kaşık zeytinyağı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 buçuk bardak sıcak su. Terbiye için 1 tatlı kaşığı un, yarım limonun suyu.

Hazırlanışı

Yarım limon suyunu soğuk suya dökün ve ayıkladığınız ve doğradığınız şevketibostanlarınızı bu suya atın. Başka bir yerde kuzu etini zeytinyağıyla birlikte et suyunu verene kadar sonra da çekene kadar pişirin. Üzerine soyduğunuz arpacık soğanlarını ekleyin ve biraz da bu şekilde pişirin. Daha sonra sıcak suyu ekleyerek bir süre bu şekilde pişmeye bırakın.

Terbiyesini hazırlamak için bir kâseye unu ve limon suyunu koyup karıştırın ve yemeğin suyundan da bir kaşık ekleyin. Daha sonra bu karışımı yemeğe ekleyin ve bu şekilde 25-30 dakika kadar pişirin. Piştikten sonra tuz ve karabiberini ekleyin ve bir taşım karıştırıp ocağı söndürün.

KARADENİZ’DEN SİMİT TİRİDİ

Malzemeler

5 adet susamsız simit, 100 gram tereyağı, 250 gram kıyma, et suyu, maydanoz, sarımsak, yoğurt.

Hazırlanışı

Simitlerinizi elinizle küçük parçalara bölün ve ufalayın. Et suyunuzu bir tencerede ısıtın ve bu ufaladığınız simitleri et suyuna atın. Başka bir yerde kıymanızı kavurun. Önce tabaklara simitlerden koyun ve üstüne de kavurduğunuz kıymadan ilave edin. Başka bir yerde sarımsaklı yoğurt hazırlayın ve bu sarımsaklı yoğurdu da üstünde gezdirin. En üstüne ise kızdırdığınız yağı dolaştırıp kıyılmış maydanozu da ekleyip servis edin.

AKDENİZ’DEN SÖĞÜRME

Malzemeler

2 adet bostan patlıcanı, 1 adet soğan, 2 adet domates, 2 adet sivri biber, 1 adet salçalık kırmızı biber, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, tuz, 2 adet kesmeşeker, kıyılmış maydanoz, kırmızı pul biber.

Hazırlanışı

Patlıcanları yıkadıktan sonra iyice kurulayın ve ocakta közleyin. Közlendikten sonra kabuklarını soyup, dilimleyin. Soğanlarınızı küp küp doğrayıp zeytinyağında hafifçe renk alana kadar çevirin. Üzerine yine küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip çevirmeye devam edin. Kırmızı biberinizin içini boşaltın ve uzunlamasına ince ince doğrayın. Daha sonra bu biberleri tencereye ekleyip karıştırmaya devam edin. Üzerine patlıcanlarınızı, tuzu, şekeri ve kıydığınız sarımsakları ekleyin ve içine bir çay bardağı suyu koyup karıştırın. Suyunu çektiğinde ocaktan alın ve servis ederken üzerine kıyılmış maydanoz ekleyin.

 

 
2018’de herkesin sahip olması gereken 3 jean
 
Gün ışığı neden çok önemli?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu hafta sonu denemeniz gereken 4 kahvaltılık tarif
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güzel bir kahvaltı mutluluk demektir. ...
Pudingle yapabileceğiniz 4 tatlı tarifi
Puding her zaman gönlümüzde ayrı bir yer etmiştir. Çikolatalısı, çileklisi, ...
İçli köfte tarifi
Antep, Adana, Malatya ve Maraş yörelerinin özellikle aşina olduğu lezzet ...
 
Evde tantuni nasıl yapılır?
Mersin’in dillere destan yemeği tantuni evde de pratik bir şekilde yapılabilecek ...
Yemeye doyamayacağınız hamur köfteli yahni
Bir et sever için etin en güzel hali yavaş yavaş ve güzel bir ateşte tadını ...
Sonbahara özel bol baharatlı tarifler
Sonbahar lezzetleri sıcaklığıyla bizi ısıtan yemeklerden oluşur. Üzerine ...
 
Hazır yufkadan ev baklavası tarifi
Geleneksel şerbetli tatlılarımızdan baklava bayram sofralarını şenlendirmeye ...
Gelincik reçeli
Şimdi tam zamanı... Tüm kırlar gelincik tarlası gibi... İşte sizlere nefis ...
Arnavut böreği
Yapımı aslında kolay, el açması geleneksel Arnavut böreği tarifini bana ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva