HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mayıs 2013 Cumartesi - 13:57

RES için barınağı istiyolar

Geçtiğimiz günlerde Okman Enerji tarafından Çeşme Karadağ bölgesinde yapılmak istenen Rüzgar Enerji Santrali (RES) ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısının Çeşme yerel basınında duyurulmadan, küçük bir mekanda yapılması Çeşmelilerin tepkisini çekmişti. Yangından mal kaçırırcasına yapıldığı gerekçesiyle yükselen itiraz sesleri üzerine Çeşme Belediye Meclisi’nde hem CHP, hem de Ak Partili meclis üyeleri ayrı ayrı önerge vererek Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nu Karadağ’da kurulmak istenen RES’e karşı dava açmak üzere yetkilendirmişti. Bu konuda hukuki girişimler başlatılmışken şimdi de ABK firmasının Çeşme ilçesi, Ovacık köyü, Karlıktepe, Merdiventepe ve Çobançeşme mevkiinde kuracağı RES için, 19 yıl önce belediyeye hayvan barınağı için tahsis edilen araziye talip olduğu ortaya çıktı.

RES için barınağı istiyolar

İZMİR - Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Çeşme Belediyesi’ne yazılan bir yazıyla ortaya çıkan durum hakkında gerekli itirazın yapıldığını söyleyen Çeşme Belediyesi AK Partili Meclis üyesi Hüseyin Boyacı, yapılmak istenen RES’lere yerleşim birimlerinden uzak olmak kaydıyla karşı olmadıklarını söyledi. Boyacı, “Karadağ’da Okman Enerji tarafından kurulmak istenen RES’e karşı imza kampanyası ile sesimizi duyurmaya çalışırken, Çeşme ile Çiftlikköy ve Ovacık arasında kalan ve yerleşim birimleriyle iç içe olan mevkide şimdi de ABK firması tarafından hazine ve şahıs arazileri üzerinde kurulmak istenen RES için hayvan barınağımıza bile talip olunduğunu öğrendik. Bu yatırımcıları insafa davet ediyoruz. 1994 yılında ‘Başıboş Hayvanların Denetim ve Koruma Merkezi’ olarak Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Çeşme Belediyesi’ne tahsis edilen araziye göz dikmeleri Çeşmelileri adeta çileden çıkardı. Yolda önümü kesip hesap soruyorlar. Bu kadarı da olmaz diyorlar. Zavallı hayvanlardan ne istiyorlar diye tepki gösteriyorlar” diye konuştu.
 
ÖZEL MÜLKİYETLER NE OLACAK?
Bu konuda belediye ile bilgi paylaşımı ve halkı bilgilendirme olanağı olmadığını, tüm ilçeyi ilgilendiren konularda RES yatırımcılarının yöre halkını gerek basın, gerek belediye ilan tahtası, belediye hoperlöründen duyuruyla ya da diğer iletişim yolları ile haberdar etmediğine dikkat çeken Hüseyin Boyacı sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“İlgili firmanın 2009 senesi yaptığı müracaata belediye meclisi tarafından olumsuz görüş bildirilmişti. Çeşme'de Karadağ, Çeşmeköy - Ovacık arası, Mamurbaba ve Kızılkaya’da ön lisans almış görünen dört firma, kendilerine göre en uygun yatırım ve işletme maliyetini düşünürken, Çeşme'nin gelecek 50 yılına ipotek koymaya çalışıyorlar. ABK’nın RES kuracağı bölgedeki özel mülkiyetler üzerinde boyları 100 metreye yaklaşan devasa sekiz türbin ve koruma alanları, şalt merkezi ve depolama alanı, gerekse yeraltı ve yer üstü yüksek gerilim nakil hatları için kullanım hakkı tesisi ve istimlak söz konu olacaktır. Geleceğini turizmden kurgulayan güzide ilçemiz Çeşme başka yere gidemez ama RES alanları Çanakkale - Datça arasında bir çok alana tesisi edilebilir. İşin kolaycılığına Çeşme kurban edilemez. Yatırımcıların bu konuda toplum adına daha duyarlı davranmalarını beklemek Çeşme’nin hakkıdır. Ayrıca dikilecek 8 türbin arası birbirleriyle yeraltı nakil hattıyla bağlanacak. Türbinler arasında kalan özel mülkiyetler kazılarak taciz edilmeyecek mi? Bu özel mülk sahiplerinin mağduriyeti ne olacak? Yoksa kuşaklar boyu sahip oldukları araziler tek kalemde kamulaştırılıp yerlerinden yurtlarından mı edilecekler?” 
 
İNSAN VE YOĞUN CANLI VARLIĞININ OLDUĞU YERLERDEN UZAKTA OLMALI
Çeşme için her zaman teyakkuz durumunda ve paylaşım içinde olmak zorunda olduklarını, yatırımcı için alternatifi var olan bir çok bölgeye karşın Çeşmeliler için başka Çeşme olmadığını vurgulayan Hüseyin Boyacı, “Sedece Çeşmelileri değil tüm Türkiye’deki hayvan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşu örgütlerine çağrıda bulunuyorum. Tüm Türkiye’ye örnek hayvan barınağına sahip çıkalım. Üç kuruşluk rant uğruna açık arazide ve kulübelerde yaşayan hayvanlarımızı huzursuz etmeyelim. Ayrıca RES’ler insan kulağının duyamadığı, fakat hayvanları etkileyen, arıların yaşam düzenini bozan, bazı ağaç cinslerinde kurumalara sebebiyet veren desibel altı ve desibel üstü sesler üreterek doğal dengeyi bozarlar. Rüzgar enerjisi üretim sahaları çok dağınıklık arz ettiği için, bu sistemlerin ürettiği enerjinin ulusal dağıtım ve nakil hatlarına bağlanması için her bir üretim sahasından ana sisteme taşıma hatları çok büyük tehlikeler içermektedir. Yapılan bir çok bilimsel araştırma göstermiştir ki, yüksek gerilim nakil hatları geçiş güzergahları boyunca, 500 metrelik bir bölge manyetik alandan etkilenmektedir. Bunun doğadaki özgür hayvanları nasıl etkiyeceğini de bir düşünelim ve ortak tepkimizi gösterelim. RES’lerin insan ve yoğun canlı varlığından uzak, bitki ve hayvan yaşayamayan yerlerde kurulması, mümkünse denizler de oluşturulması konusunda hassasiyetimi dile getirelim” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metin Uca Balçova'da kırdı geçirdi
Balçova Belediyesi’nin düzenlediği “Hakuna Matata” adlı gösterisi ile ...
Narlıdere Âşık Mahzuni'yi özlüyor
Âşık Mahzuni Şerif Narlıdere’de heykeli başında düzenlenen tören ile anıldı. ...
Çiğli'de engellilere anlamlı yemek
Çiğli Belediyesi tarafından Engeller Haftası nedeniyle düzenlenen yemekli ...
 
Konak'ta kupalı 19 Mayıs kutlaması
Konak Belediyesi’nin şampiyon takımları 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ...
Başkan Kocaoğlu su zammını verilerle anlattı
Tartışmalı geçen ve su zammın resmen yürürlüğe girdiği Büyükşehir Meclis ...
Vali Kıraç’tan bir veda da Başkan Durak’a
İzmir Valisi Cahit Kıraç Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a veda ziyaretinde bulundu.
 
Bornova’de enerji devrimi tam gaz
Bornova Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı ve Avrupa Belediye ...
İzmir’de duygusal gece: Çifte veda
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Diyarbakır’a atanan ...
Dünyaca ünlü kredi kuruluşundan İzmir’e bir pekiyi daha!
Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İzmir Büyükşehir’in ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva