HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mayıs 2013 Cumartesi - 09:17

Dünyaca ünlü kredi kuruluşundan İzmir’e bir pekiyi daha!

Dünyaca ünlü kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İzmir Büyükşehir’in kredi derecelendirme notunu ‘bir basamak’ daha artırdı; raporunda da “Bu not aynı zamanda, İzmir’in dinamik ekonomisini yansıtıyor” yorumunu yaptı. Başkan Aziz Kocaoğlu, bu önemli gelişmenin, Yüksek Planlama Kurulu’ndan onay bekleyen Tramvay Projesi’ne de olumlu yansıyacağını umduklarını söyledi. Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu geçen yıl da iki kademe birden yükseltmişti.

Dünyaca ünlü kredi kuruluşundan İzmir’e bir pekiyi daha!

İZMİR - Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si’nin ma­li tab­lo­la­rı­nı in­ce­le­yen ulus­la­ra­ra­sı kre­di de­re­ce­len­dir­me kuruluşu Moody’s Investors Service, belediyenin uzun va­de­li dö­viz ve ye­rel pa­ra cin­sin­den kre­di no­tu­nu ve ulu­sal uzun va­de­li kre­di no­tu­nu birer kademe yükseltti. 17 Mayıs 2013 tarihinde açıklanan Moody’s’in basın duyurusuna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli “Ba1” olan kredi notunu bir kademe daha yükselterek “Baa3”e, “A1.tr” olan ulusal uzun vadeli kredi notunu da “Aa3.tr”ye yükseltti. Uzmanlar, bu not artışlarının, İzmir’in şeffaf, istikrarlı ve tedbirli mali yapısının yatırımlarla birlikte güçlenerek sürdürdüğü anlamına geldiğini söyledi.

Moody’s tarafından yapılan açıklamada, kredi notunun yükselmesinde, İzmir’in bütçe sonuçlarının iyileşmesinin etkili olduğu ifade edildi. Açıklamada, belediyenin disiplinli mali yönetimi ve belediye şirketlerine yakın gözetiminin İzmir’in kredi profilini olumlu etkilediği belirtildi. Basın duyurusunda ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı kuruluşları İZSU ve ESHOT ile belediye şirketlerinin borçlarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet gelirlerine oranı 2010 yılında % 97 iken, 2012 yıl sonu itibariyle % 67’e düştüğü de vurgulandı. Moody’s raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı notun aynı zamanda İzmir’in dinamik ekonomisini yansıttığı da belirtildi.
 
Başkan Kocaoğlu not artışından memnun
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Moody’s’in İzmir’in kredi notunu yükseltmesininden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Belediyemizin kredi notu, Moody’s tarafından yatırım seviyesine yükseltildi. Şüphesiz ki, bu not artışları, 2004 yılından bu yana gerçekçi, tutarlı ve planlı mali politikaların kararlılıkla uygulanmasının sonucudur. Bundan sonra belediyemizin dış finansman kaynaklarına erişimi, daha uzun vadeli ve daha düşük faizli olacaktır” dedi.


 
5 AYDA 183 MİLYON EURO
Söz konusu derecelendirme notunu uzun zamandır beklediklerini kaydeden Başkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının yabancı yatırımcı kuruluşlarının belediyeyle işbirliği yapma isteğini daha da artıracağına inandıklarını açıkladı. Başkan Kocaoğlu, “Dünyanın en saygın kalkınma bankalarından geçtiğimiz 5 ay içinde Büyükşehir Belediyesi’ne Hazine garantisiz ve teminatsız sağladığımız finansmanın toplamı, 183,8 milyon Euro’ya ulaştı. Finansmanların sağlanmasında kredi derecelendirme notunun yüksek olması çok önem taşıyor” dedi.

“TRAMVAY PROJESİ’NE ONAY BEKLİYORUZ”
Avrupa’nın ve dünyanın lokomotifi olan birçok ülkenin kredi notları düşürülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle ülkenin kredi notunun artırılmasının önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, not artışının belediyenin tüm yatırım projelerini olumlu etkileyeceğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, tramvay projelerinin Yüksek Planlama Kurulu’nda halen onay beklediğini hatırlatarak, “Kredi derecelendirme notumuzun artışının, bu onay sürecine olumlu yansıyacağına inanıyoruz ve gelecek onayın ardından projemize ivedilikle başlamak istiyoruz. Bu konuda yetkili ve ilgili herkesin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.
 
GEÇEN YIL DA NOT YÜKSELTMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi derecelendirme notu ile ülke notu aynı. Düzeyde. Derecelendirme kuruluşlarının kriterlerine göre, kurumlara mali durumları çok iyi olsa bile ülke notunun üzerinde not verilmiyor. Moody’s, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Türkiye’ye de ‘’Baa3’’ notu verdi. Uzun süredir ülke notunun artışını bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin kredi derecelendirme notunun artırımıyla amacına ulaştı. Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre “Baa3” kategorisi, iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi olduğunu gösteriyor. “A1.tr” ise, yüksek kredi kalitesi güçlü ancak ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor.
 
Moody’s, geçtiğimiz Haziran ayında da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel para cinsinden ulusal ölçekli kredi notunu iki kademe, yerel ve yabancı para cinsinden küresel ölçekli uzun vadeli kredi notunu ise bir kademe yükseltmişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İBRAHİM BAYTAK 19 Mayıs 2013 Pazar 17:10

BAŞBAKAN, AKP İZMİR’İ BEĞENMİYOR AMA İZMİR VE CHP LLİ BELEDİYELERİN FARKI KENDİNİ GÖSTERİYOR. İSTANBUL, ANKARA, AKP Lİ BELEDİYELERDEN SES SEDA YOK. ÇÜNKÜ HEPSİ BORÇ BATAĞINDALAR.

Yorumu oyla      11      5  
bülent ışık 19 Mayıs 2013 Pazar 10:05

Ankara Büyükşehirin kredi notu kaç acaba ?

Yorumu oyla      12      5  
19 Mayıs 2013 Pazar 00:08

hepiniz hayal dünyasında yaşıyorsunuz sayın yorumcular bide şurdan bakın olaylara izmir büyükşehir belediyesinde ucuza çalıştırılan emekçiler var.hemde gerçek emekçiler.onlara ödenmeyen haklarla yapılıyor bütün bu işler.inanmayanlar sıkı bir araştırma yapsınlar ne kadar heklılık payım var sözlerimin o zaman anlarsınız.saygılar.

Yorumu oyla      13      5  
19 Mayıs 2013 Pazar 00:08

hepiniz hayal dünyasında yaşıyorsunuz sayın yorumcular bide şurdan bakın olaylara izmir büyükşehir belediyesinde ucuza çalıştırılan emekçiler var.hemde gerçek emekçiler.onlara ödenmeyen haklarla yapılıyor bütün bu işler.inanmayanlar sıkı bir araştırma yapsınlar ne kadar heklılık payım var sözlerimin o zaman anlarsınız.saygılar.

Yorumu oyla      12      5  
private35 18 Mayıs 2013 Cumartesi 23:53

sen gerçekten gerçek İzmirli olsaydın o paranın nereye gittiğini bilirdin, takip ederdin.İlk kredi anlaşması akıllı yol trafik ve kamera sistemiyle birlikte, itfaiyeye yatırım için alındı, diğeri ise haberi dün vardı 10 adet yüksek teknolojiye sahip gemi ihalesi için alındı gemiler izmitte yapılıyor.

Yorumu oyla      14      5  
BORÇ 18 Mayıs 2013 Cumartesi 19:46

EN BORÇLU BELEDİYE.. HAZİNEYE OLAN BORÇLARIN ÜZERİNE YATTI..BU PARALAR TÜM ÜLKENİN..İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN HAZİNEYE BİR KURUŞ BORCU YOK..İZMİR HÜKUMETTEN ÇOK ALACAKLI...

Yorumu oyla      18      7  
kredi notu 18 Mayıs 2013 Cumartesi 19:45

Kredi notu yükselince borçlanma faizi düşer... Ucuz kredi İzmire girer... Kutlarız başkanı...

Yorumu oyla      20      6  
ahmet k 18 Mayıs 2013 Cumartesi 17:44

çakma izmirli kardeş, o parayla 15 tane vapur alındı, sene sonunda binersin.

Yorumu oyla      22      6  
gerçek izmirli 18 Mayıs 2013 Cumartesi 16:58

Başkan Kocaoğlu, “Dünyanın en saygın kalkınma bankalarından geçtiğimiz 5 ay içinde Büyükşehir Belediyesi’ne Hazine garantisiz ve teminatsız sağladığımız finansmanın toplamı, 183,8 milyon Euro’ya ulaştı. Finansmanların sağlanmasında kredi derecelendirme notunun yüksek olması çok önem taşıyor” dedi. SORARIM HERKESE ... ÜSTTEKİ SÖZLERDEN ANLAŞILACAĞI ÜZERE BU BURCU KİMİN PARASIYLA ÖDENECEK ACABA NEREYE HARCANDI NE KADAR KİMİN CEBİNE % LİK KOMİSYONLAR GİRECEK

Yorumu oyla      13      11  
KAYIM OKUR 18 Mayıs 2013 Cumartesi 14:07

İZMİR SİYASAL İKTİDARA GÜZEL DERS VERİYOR.İŞİMİZ İZMİR GÜCÜMÜZ İZMİR.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Ülgür’den 19 Mayıs mesajı
Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ...
Aliağa’nin tiyatro okulu: ALBET
Aliağa’da gençlere tiyatroyu tanıtıp sevdiren Aliağa Belediye Tiyatrosu ...
Engellilere kariyer semineri
Karabağlar Belediyesi, “Engelliler Haftası” nedeniyle engellileri çeşitli ...
 
Yukarıköy'e açık hava sergisi
Narlıdere Belediyesi Gençlik ve Çiçek Festivali etkinlikleri kapsamında, ...
Kocaoğlu her şeyi anlattı: Su zammı, Hızır ve ‘fuar’ krizi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gündemdeki soruları yanıtladı. ...
Bergama'dan engellilere büyük destek
Bergama Belediyesi düzenlenen bir törenle engelli 5 kişiye akülü sandalye ...
 
O saldırının 7.yılında Kocaoğlu: Aç yatabilirsiniz ama…
İzmir, 7 yıl önce Danıştay’a yapılan kanlı saldırıda yaşamını kaybeden ...
Yargıdan Ferda Eser’e de dönüş yolu
Ersu Hızır’ın ardından Eski Genel Sekreter Yardımcısı Eser de yargıda ...
Organik fuarda Buca rüzgarı
İzmir’de 4'üncü Organik Ürünler ve 3'üncü Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva