HABERLER>TARIM
5 Mayıs 2024 Pazar - 08:23

Arıcılıkta en kötü yıl!

Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, arıcılık sektörünü de vurdu. İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Ramazan Keklik, “Toptan satışlarda fiyatlar çok yüksek. Şu anda toptan mal satışlarında içler acısı durumdayız. Tüccar, balın kilogramı başına 60-70 liralardan bahsediyor. Bu da maliyeti ancak kurtarıyor ya da kurtaramıyor. Kovan başı en az 20 kilo bal alabilirsen eve bir top ekmek götürebiliyorsun. Bir de işçilik maliyeti var. Arıcılığın en kötü dönemini yaşıyoruz” dedi.

Arıcılıkta en kötü yıl!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Ekonomik kriz arıcıları da vurdu. Arıcılık maliyetlerinin artması üreticiyi canından bezdirdi. 

Bir yandan ekonomik koşullar bir yandan iklim değişikliği ve doğal afetler bal üretimini olumsuz etkiliyor. Gerçek bal üreticisine üretim desteğinin yetersiz kalması bir yana sahte bal üretiminde ise artış yaşanıyor. 
İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Ramazan Keklik arıcılıktaki son durumu, bal üretiminde yaşanan sorunları ve arıcılığın desteklenmesine dair görüşlerini Egedesonsöz’e aktardı.

SATIŞLARDA İÇLER ACISI DURUMDAYIZ
Keklik, arıcıların ekonomik şartlardan dolayı zor günler yaşadığını dile getirerek en büyük sorunun pazar olduğunu söyledi. Keklik, “Maliyetler arttı, fiyatlar çok yüksek. Toptan satışlarda fiyatlar çok yüksek. Şu anda toptan mal satışlarında içler acısı durumdayız. Tüccar, balın kilogramı başına 60-70 liralardan bahsediyor. Bu da maliyeti ancak kurtarıyor ya da kurtaramıyor. Biz burada kendimizden feragat ediyoruz. Yevmiyeden fedakarlık ediyoruz. Kovan başı en az 20 kilo bal alabilirsen eve bir top ekmek götürebiliyorsun. Bir de işçilik maliyeti var. Arıcılığın en kötü dönemini yaşıyoruz” dedi.

FİYATLAR ÇOK DEĞİŞKEN, YARIN NE OLACAĞI BELLİ DEĞİL
Bal üretimindeki artan maliyetleri anlatan Keklik, “Ben gezginci arıcılık yapıyorum ve aracım var. Buna rağmen geçen sene mazotun litresi 20 liraydı, bu sene 42-43 lira. Fiyatlar çok değişken, yarın ne olacağı belli değil. Tek katlı kovan fiyatları Ağustos-Eylül aylarında 600-700 liradaydı. Katlı kovan 1000 lira civarındaydı. Şu anda 1700-1800 lira. Hemen hemen yüzde 100’ün üzerinde bir artış oldu. İşçi çalıştırıyoruz. Geçen sene işçi yevmiyesi 300 liraydı. Bu sene işçi yevmiyesi 1000 lira. Peteği çevirmek için mum işçiliğinde geçen sene 20 lira verirken bu sene 50 lira veriyoruz. Her şeyin fiyatı yüzde 100 arttı ama geçen sene de toptan balın teneke fiyatı 1800-2000 lira bandındaydı.Bu sene de aşağı yukarı aynı fiyatlarda” ifadelerini kullandı.

ARILAR 3 AY İZMİR DIŞINDA
Keklik şunları söyledi: 

“Gezginci arıcılığı Kemalpaşa’da yapıyorum. Arıları kış mevsiminde Tire-Aydın bölgesine götürüyoruz. İlkbaharda kiraz çiçeği zamanı başladığı zaman Kemalpaşa’ya getiriyoruz Mayıs ayında karaçalı bitkisinin olduğu Kula-Uşak bölgesine götürüyoruz. Oradan da Kütahya’ya geçiyoruz. Ağustos’ta tekrar çam ağacına geri dönüyoruz. Arılar çoğunlukla İzmir’de duruyor ama 3 ay İzmir dışına çıkıyor.

YANGINDAN DOLAYI İZMİR’E YIĞILMA OLDU
Bölgemizdeki üretim alanlarında büyük bir daralma yok. Muğla yöresindeki yangınlardan dolayı oradaki arıcılar 2 senedir bizim bölgemize, genel olarak Kemalpaşa bölgesine, geliyorlar. Dolayısıyla aşırı bir yığılma oluyor. Bu durumdan dolayı nektar akışı azalmış oluyor. Onlar da mağduriyet yaşadığı için bir şey diyemiyoruz. Gelene git demiyoruz. Bölüşmemiz lazım, ne kadar ekmek olursa.”

ÇİÇEK OLMAZSA OLMAZ
Değişen iklim ve aşırı hava olaylarının arılar üzerindeki etkisinden bahseden Keklik, “İklim değişikliği arıcılığı yüzde 100 etkiler. Arı, çiçekten bal alan bir hayvan. Aşırı yağmurlar da zarar verir. Kuraklık daha da kötü. Çiçek kalmayınca arı nektar bulamayacak. Çam balı almak için de güçlü koloniler lazım.  Güçlü koloni için de gezginci arıcılar için gittiğimiz yerde çiçek olması lazım. Çiçek olmazsa güçlü koloni de olmaz. Bizim pik noktamız çamdır. Çam ağacı en uzun süre bal veren ağaçtır. Ağustos’tan 20 Kasım’a kadar bal alırız. Soğuklar başladıktan sonra duraklama dönemine gireriz. 10 Mart gibi tekrar başlar 1 ay daha bal verir. Ağustos ile 15 Nisan arası bal veren bir dönem var. Çam ağacının kabuğunda koşnil böceği yaşıyor. Aşırı sıcaklar koşnil böceğini öldürebilir” dedi.

KOLONİ BAŞINA 60 LİRA DESTEK ÇOK YETERSİZ
Keklik, arıcılığa destek verilmesi gerektiğini söyleyerek koloni başına verilen desteğin yetersiz kaldığını ekledi. Sahte bal satanların da cezalandırılması gerektiğini belirten Keklik, sözlerini şöyle bitirdi:

“Kuraklığa karşı dirençli bitki, polen var mıdır hiç araştırmadık.Alternatif bitkiler olarak akasya, ıhlamur olur. En azından bakanlık tarafından yaygın olarak bu bitkiler dikilirse arıcılığa bir katkı sunmuş olur ama şu an için en önemli sorunumuz pazar sorunu. Koloni başına destek 60 lira destek var ve çok yetersiz kalıyor. Çıkardığımız ürünün güzel bir pazar yapması lazım. Bu sene Mart ayında arıcılığa masraf yapmaya başlarken balın toptan fiyatını 150 liradan satabileceğimin garantisi olursa o zaman insanlar bu işin üstüne daha çok gider. Balın ne olacağı belli değil. Bal olacak mı o da belli değil. Bunu almak için mücadele ediyoruz. Alınca satabilmemizin garantisi yok. Nereye başvursak geriye dönülüyor. Sahte tatlandırıcı kullanılarak bal satıyorlar. Maliyet çok düşük kar çok yüksek. Bunların hapis cezası gibi çok büyük yaptırımlarının olması lazım.”

 
3 milyon 700 bin makaron ele geçirildi... Kaçakçılara darbe!
 
Selçuk'ta vatandaşlara fide dağıtıldı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Mayıs 2024 Pazar 16:34

Arıcılıkta en kötü yıl olur tabi, Her işimiz yalan dolan Dünya da en çok sahte bal üretimi Türkiye de zeytinyağın sahtesini balın sahtesini üreten şerefsizler bir de bunu bile bile satan şerefsizler var bir de bunları ne yaparsa yapsın savunan şerefsizler var. Fruktoz şurubuna bal doağala özdeş bal esansı katıp geröekte bal ile uzaktan yakından alakası olmayan ürünleri satan şeref yoksunları çoğaldıkça bu ülke iflah olmaz.

Yorumu oyla      2      0  
5 Mayıs 2024 Pazar 15:16

Sadece artan maliyet değil kaç dönüm orman yandı. pkk itleri vs fetoş itleri bu ülkeye kötülük yapmak için her yolu deniyor. Bunlar ispatlanmış olaylardır.

Yorumu oyla      4      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'nin simgesi tescillendi!
İzmir'in Çeşme ilçesinde yetişen damla sakızı, coğrafi işaret tescil belgesi ...
Bakan Yumaklı duyurdu: 445 milyon lira destek!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı ...
Kiraz artık hayvan yemi… Tüccar ve ihracatçı üreticiyi yaktı!
Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa ilçesinde kiraz üreticileri ...
 
Tarımsal üretimde kredilerin esasları belli oldu
Bitkisel veya hayvansal üretimde 300 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli ...
Kemalpaşa’daki hüsranı Ziraat Odası başkanı anlattı: Böyle giderse 5-10 yıla kiraz biter!
Kirazın anavatanı olarak bilinen Kemalpaşa’da ilk hasat yapıldı. Kemalpaşa ...
Ege İhracatçı Birlikleri, kirazdaki ihracat hedefini büyüttü
Türkiye, üretiminde dünya lideri olduğu kirazda, ilk hasattan sonra geçen ...
 
İzmir bir değerini daha kaybediyor!
Kendine has lezzetiyle ünlü Çeşme kavunu üretiminde imara açılan tarım ...
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
Emiralem çileği yüzleri güldürdü!
Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme
Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva